Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016

Συγκομιδή καλαμποκιού - όσα πρέπει να ξέρετε

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Συγκομιδή καλαμποκιού - όσα πρέπει να ξέρετε

Η συγκομιδή του καλαμποκιού γίνεται την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου και κυρίως Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ το γλυκό καλαμπόκι συγκομίζεται από τον Ιούλιο ως και τον Οκτώβριο.

Κατάλληλος χρόνος συγκομιδής

Η κατάλληλη στιγμή συγκομιδής καθορίζεται, με βάση δειγματοληψιών, από το επίπεδο υγρασίας των κόκκων αλλά και από τη γραμμή γάλακτος του κόκκου.

Συγκομιδή για καρπό

Όταν το καλαμπόκι καλλιεργείται για καρπό η συγκομιδή γίνεται όταν η υγρασία των κόκκων είναι 15-22%, ενώ με μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας θα πρέπει να ακολουθήσει ξήρανση των κόκκων, με φυσικά ή τεχνητά μέσα πριν την αποθήκευσή του, αυξάνοντας το κόστος.

Η συγκομιδή για καρπό γίνεται κυρίως με αλωνιστικές μηχανές αλλά και χειρονακτικά στην περίπτωση του γλυκού καλαμποκιού.

Οι αλωνιστικές μηχανές μπορεί να είναι συλλεκτικές μηχανές σπαδίκων οι οποίες μαζεύουν τους σπάδικες από δύο ή περισσότερες γραμμές ταυτόχρονα ή θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

Με τις συλλεκτικές μηχανές οι συγκομιζόμενοι σπάδικες αφήνονται για φυσική ξήρανση, ενώ οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές κατά τη συγκομιδή αφαιρούν τα βράκτια και δίνουν απευθείας τον σπόρο ο οποίος και αυτός, εφόσον απαιτείται, αποξηραίνεται και αποθηκεύεται σε αποθήκες-σιλό.

Συγκομιδή για ενσίρωση

Όταν η καλλιέργεια προορίζεται για ενσίρωση τότε αν γίνεται ενσίρωση ολόκληρων φυτών η συγκομιδή γίνεται με υγρασία κόκκου 40-45% στο στάδιο της σκληρής ζύμης, ενώ αν γίνεται ενσίρωση ολόκληρων σπαδίκων η συγκομιδή γίνεται με υγρασία κόκκου 32-34% και υγρασία μάζας 37-42% στο στάδιο έναρξης της φυσιολογικής ωρίμανσης-εμφάνισης της μαύρης ζώνης στη βάση των κόκκων.

Στη συγκομιδή για ενσίρωση χρησιμοποιούνται χορτοκοπτικές μηχανές που κόβουν τα φυτά σε μικρά κομμάτια τα οποία τοποθετούνται σε σιλό κατά στρώσεις και συμπιέζονται για να αφαιρεθεί ο αέρας, ενώ πολλές φορές μπορεί το ενσίρωμα να «εμβολιαστεί» με κατάλληλους βακίλους.

Γλυκός αραβόσιτος

Ο γλυκός αραβόσιτος συγκομίζεται στο στάδιο του γάλακτος των κόκκων που περιέχουν υγρασία στο 70% και παραμένει σε καλή κατάσταση για 2-5 μέρες.

Παρακολούθηση της γραμμής γάλακτος του κόκκου

Η παρακολούθηση της γραμμής γάλακτος του κόκκου είναι το πιο ασφαλές κριτήριο του χρόνου συγκομιδής για ενσίρωση σε συνδυασμό με την αναλογία του σπάδικα προς το στέλεχος και την ταχύτητα ξήρανσης του βλαστικού τμήματος «stay green».

Συνήθως η συγκομιδή γίνεται όταν η γραμμή γάλακτος είναι μεταξύ 33% και 66%, και γενικά όταν βρίσκεται στο 1/2-1/3 του κόκκου.

Συνήθως οι παραγωγοί πιέζουν δυνατά με το δάκτυλό τους τον κόκκο στο μέσο του σπάδικα και όταν, ενώ σπάει πολύ δύσκολα, χαρακώνεται εύκολα με το νύχι και βγάζει μόνο μία σταγόνα «γάλα», τότε προχωρούν σε συγκομιδή.

Άλλος τρόπος υπολογισμού του κατάλληλου χρόνου είναι όταν πιέζοντας με το δάχτυλο το στέλεχος φυτού μεταξύ του 3ου και 4ου φύλλου από το έδαφος, δε βγαίνει φυτικός χυμός.

Στρεμματικές αποδόσεις

Στη χώρα μας όταν το συγκομιζόμενο τμήμα είναι ο καρπός η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται από 600 έως 1900 κιλά καρπού ανά στρέμμα (συνήθως 800-1600 κιλά), ενώ όταν η καλλιέργεια προορίζεται για ενσίρωση η στρεμματική απόδοση φθάνει στα 4000-9000 κιλά φυτικής βιομάζας ανά στρέμμα (συνήθως 5000-7500).

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας