Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018

Άρδευση και Θρέψη... πως προσαρμόζονται με βάση τη θερμοκρασία

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Άρδευση και Θρέψη... πως προσαρμόζονται με βάση τη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη και την αύξηση ενός φυτού ή μιας καλλιέργειας. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η θερμοκρασία του αέρα, που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το φυτικό σύστημα.

Η άρδευση, η περιοχή που αποκαλείται ζώνη της ρίζας, η ωρίμανση, η συγκομιδή… είναι κάποιοι από τους τομείς που επηρεάζονται άμεσα από τη θερμοκρασία του αέρα.

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα χρησιμεύει ως κύριος έλεγχος της λειτουργίας και της ανάπτυξης των φυτών.

Μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει όλες τις χημικές διεργασίες που απαιτούνται για να επιβιώσει το φυτό και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη φυσική δομή των ίδιων των φυτικών κυττάρων.

Αλλά τι γίνεται με τη θρέψη, το νερό και όλα τα άλλα που χρειάζονται τα φυτά;

Όλα αυτά είναι βεβαίως εξίσου σημαντικά όσο και η θερμοκρασία, αλλά ένα φυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ακόμα κι αν λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, ωστόσο, θα σημειωθεί πραγματικά μικρότερη φυτική ανάπτυξη.

Η θερμοκρασία επηρεάζει τη σχετική υγρασία η οποία με τη σειρά της καθορίζει την παροχή ύδατος και τη μεταφορά ιόντων μέσα στο φυτό.

Η θερμοκρασία θα επηρεάσει ακόμη και το φαινότυπο ενός φυτού, τα ιόντα που απορροφώνται και τη σταθερότητα των ενώσεων που παράγονται από το φυτό, τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών και προσβολών από έντομα.

TEMPERATURE2

Εν ολίγοις, η θερμοκρασία είναι σημαντική. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε όταν ψάχνετε για την αιτία των προβλημάτων με τα φυτά σας και εάν η επιτυχία είναι σημαντική για σας, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι η σωστή.

Σημαντικές παρατηρήσεις όσον αφορά στη θερμοκρασία:

1. Η θερμοκρασία του εσωτερικού του φυτικού ιστού που καθιστά εφικτή τη φωτοσύνθεση θα πρέπει είναι υψηλότερη από αυτή του περιβάλλοντα αέρα. Το φως απορροφάται από τον φυτικό ιστό, και κάποια ποσότητα από αυτό μετατρέπεται και σε θερμική ενέργεια.

2. Επειδή η θερμοκρασία σχετίζεται με την υγρασία, καθορίζει τόσο το δυναμικό εξάτμισης των φυτών όσο και τις υδατικές τους ανάγκες. Στην ουσία θέτει σε λειτουργία το φυτό.

3. Οι χημικές αντιδράσεις μπορούν να ρυθμιστούν με την εισαγωγή ή την αφαίρεση της θερμότητας: στα φυτά, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα συμβαίνουν χημικές και φυσικές αντιδράσεις, μέχρι μια ιδανική τιμή για το κάθε φυτικό είδος.

4. Η θερμοκρασία επηρεάζει τα σχήματα ορισμένων μορίων, ιδιαίτερα των πρωτεϊνών, και τόσο η υψηλότερη όσο και η χαμηλότερη θερμοκρασία θα «μετουσιώσουν» μια πρωτεΐνη κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει σχήμα και γίνεται διαφορετική.

5. Η θερμοκρασία έχει ένα ιδανικό εύρος τιμών.

6. Τη θερμοκρασία του αέρα θα πρέπει να τη συνδυάσουμε στο μυαλό μας με τη θερμοκρασία της περιοχής του ριζικού συστήματος. Όταν οι θερμοκρασίες της ζώνης της ρίζας είναι πολύ πιο κάτω από τη θερμοκρασία του αέρα, το ριζικό σύστημα υπολειτουργεί, πράγμα που σημαίνει έλλειψη νερού και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών για το φυτό.

7. Επειδή η θερμοκρασία επηρεάζει την παραγωγή ή τη χρήση πολλών ενώσεων εντός του φυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο πολλών παραγόντων όπως το ύψος, την ένταση των χρωμάτων ή ακόμα και η παραγωγή διαφόρων μεταβολιτών στο φυτό.

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος των φυτών θα πρέπει να ρυθμίζεται όποτε είναι δυνατόν. 

Οι μέθοδοι ρύθμισης της θερμοκρασίας του αέρα μπορεί να ποικίλουν και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό δεν έχει σημασία, εφόσον προγραμματίζονται παράγοντες όπως η ασφάλεια και η υγρασία.

frost endive

Υπάρχουν συστήματα αέρα, εξατμιστικά συστήματα ψύξης, συστήματα ακτινοβολίας θερμότητας, ατμός, ζεστό νερό, ηλεκτρικό κ.α. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο δεν εξετάζουμε όλα αυτά τα διαφορετικά συστήματα, αλλά το γιατί θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία και τι μπορούμε να πετύχουμε με αυτό.

Ολόκληρη η συζήτηση σχετικά με τη θερμοκρασία θα μπορούσε πιθανώς να συμπυκνωθεί κάτω από την ιδέα ότι ένα φυτό αποτελείται βασικά από πολύ μικρές σακούλες (κύτταρα) γεμάτες με νερό, όπου συμβαίνουν χημικές διεργασίες, στις οποίες η θερμοκρασία ορίζει τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να λάβουν χώρα αυτές οι αντιδράσεις. Αυτές οι χημικές διεργασίες είναι ουσιαστικά η ζωή - η διαδοχή των αντιδράσεων που συμβαίνουν, αρχίζοντας από τη μετάφραση του DNA και φτάνοντας τελικά στη δημιουργία της μάζας μέσω της αντιγραφής του DNA.

Ο απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλες οι χημικές διεργασίες συμβαίνουν με τη σωστή σειρά, στον κατάλληλο χρόνο και με τη μέγιστη χωρητικότητα, όπως και κάθε άλλη γραμμή συναρμολόγησης.

Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στις ιδανικές τιμές, τόσο πιο ομαλή και αποδοτική θα είναι η ανάπτυξη του φυτού.

Αν και τα φυτά μοιράζονται στην πλειονότητα τις ίδιες διαδικασίες, διαφέρουν στην τελική τους σύνθεση, βασισμένη, σε μεγάλο βαθμό, στο περιβάλλον στο οποίο έχουν εξελιχθεί.

Το κάθε φυτό αναπτύσσεται καλύτερα και αποδοτικότερα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Αυτά τα εύρη θερμοκρασιών αντιστοιχούν στο εύρος εντός του οποίου το νερό παραμένει υγρό. Κάθε είδος φυτού έχει ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών που μπορεί να επιβιώσει. Επίσης, τα φυτά έχουν ένα, κατά πολύ μικρότερο εύρος μέσα στο οποίο λειτουργούν άριστα.

Επειδή όλοι οι βασικοί παράγοντες για τη ζωή των φυτών (φως, θερμοκρασία, νερό, διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων) αλληλοσυνδέονται και επειδή τα φυτά εξαρτώνται από τη συσσώρευση ορισμένων συστατικών που απαιτούνται για αυτές τις διεργασίες πριν ξεκινήσουν άλλες, αναπτύσσουν κύκλους ελάχιστης και μέγιστης δραστηριότητας, γνωστούς ως ημερήσιους κύκλους. Όλα θα πρέπει να συμβούν σωστά και στο σωστό χρόνο στη διάρκεια ενός 24ώρου.

sunnyweather

Όλα αυτά περιλαμβάνουν τις πολλές επιδράσεις της θερμοκρασίας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επίδρασής της στην υγρασία. Καθώς η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται ή μειώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητα συγκράτησης νερού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάμε για σχετική υγρασία - το επίπεδο υγρασίας στον αέρα είναι πάντα σε σχέση με την τιμή της θερμοκρασίας σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή.

Η περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα καθορίζει την ταχύτητα με την οποία μπορεί να εμφανιστεί η εξατμισοδιαπνοή σε ένα φυτό. Αυτή είναι η διαδικασία που δροσίζει τους ιστούς των φυτών όπου και συμβαίνουν οι χημικές διεργασίες, τροφοδοτεί το νερό που χρειάζεται το φυτό και περιλαμβάνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις απαιτούν όχι μόνο μια ορισμένη θερμοκρασία, αλλά και την ίδια τη θερμότητα. Επιπλέον, η θερμοκρασία στην οποία θα εμφανιστούν οι αντιδράσεις ελέγχει αποτελεσματικά το τι παράγει το φυτό και πόσο καλά λειτουργεί.

Εάν ένας καλλιεργητής έχει επίγνωση όλων των παραπάνω σχέσεων, μπορεί επίσης να υπολογίσει σε ποιά εύρη θερμοκρασιών αναπτύσσεται καλύτερα και αποδοτικότερα μια καλλιέργεια, λαμβανομένων υπόψη όλων των άλλων απαιτήσεων.

frozenplant

Αν ο καλλιεργητής δεν μπορεί να ρυθμίσει αυτές τις θερμοκρασίες, θα πρέπει να προσαρμόσει τις άλλες πτυχές της ανάπτυξης, και πάλι, όπως επίπεδα φωτός, παροχή ύδατος, υγρασία και γονιμότητα με βάση τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας που θα επηρεάσουν την καλλιέργεια.

Ο καλλιεργητής μπορεί επίσης να ελέγξει τη θερμοκρασία για να επιτύχει ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης ή αύξησης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι η ρύθμιση της διαφοράς μεταξύ θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας.

Το DIF είναι η διαφορά μεταξύ θερμοκρασιών ημέρας και νυκτερινών θερμοκρασιών.

Αυτό επηρεάζει τα κριτήρια αύξησης και ανάπτυξης, όπως το μήκος των μεσογονάτιων διαστημάτων (ύψος του φυτού), τον προσανατολισμό των φύλλων και των βλαστών, την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τη διακλάδωση και την ανάπτυξη ανθέων.

Ορισμένα φυτά καθυστερούν την ανθοφορία εάν η θερμοκρασία ημέρας είναι χαμηλότερη από τη νυχτερινή θερμοκρασία (αρνητική DIF), αλλά θα αναπτυχθούν ταχύτερα σε ύψος μέσω της επιμήκυνσης των μεσογονατίων διαστημάτων.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά τη νύχτα μπορούν να ελέγξουν την ανάπτυξη και το χρώμα των ανθέων, να διατηρήσουν μια συμπαγή μορφή ανάπτυξης και να επηρεάσουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων ενώσεων φυτών.

Ο κάθε καλλιεργητής θα πρέπει να γνωρίζει καλά την καλλιέργεια που καλλιεργεί επειδή όλα τα φυτά αντιδρούν διαφορετικά - δεν υπάρχουν μόνο διαφορές μεταξύ των ειδών αλλά και μεταξύ των ποικιλιών του ίδιου είδους.

Η θερμοκρασία θα καθορίσει επίσης το πώς πρέπει να γίνει η θρέψη και η άρδευση της καλλιέργειας. Όπου οι ημερήσιες θερμοκρασίες είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από το εύρος βέλτιστων τιμών, πρέπει επίσης να αλλάξουν οι εφαρμογές άρδευσης και θρέψης.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα φωτεινότερα επίπεδα φωτός θα απαιτήσουν σύντομα υψηλότερες ποσότητες νερού ενώ η συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών θα πρέπει να μειωθεί επειδή το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό. Φυσικά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν τα επίπεδα υγρασίας δε συμβαδίζουν με αυτά της θερμοκρασίας.

planttemperature1

Τυπικά, κατά τη διάρκεια του σταδίου της ανθοφορίας, οι νυχτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι πιο δροσερές από τις ημερήσιες, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από φυτό σε φυτό. Μόνο λίγοι βαθμοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο χρόνο και την τελική ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Πρόσθετες τεχνικές για τη χρήση αυτής της γνώσης των διαφορών στη θερμοκρασία (σε συνδυασμό με την ποιότητα / ποσότητα του φωτός) είναι γνωστές αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί στον ίδιο βαθμό σε πραγματικές συνθήκες.

Τελικά, ο καλλιεργητής θα πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες της καλλιέργειάς του και θα πρέπει να παράσχει ένα ελάχιστο επίπεδο ρύθμισης για την επίτευξη σταθερής ποιότητας τελικού προϊόντος. Το φυτό αναπτύσσεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Ενώ το φυτό μπορεί να επιβιώσει ακόμα και μέτρια καλά σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών αέρα, η βέλτιστη απόδοση είναι αδύνατη χωρίς τη βέλτιστη περιοχή θερμοκρασιών.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας