Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014

Αισιοδοξία για τις φετινές τιμές ελαιολάδου της χώρας μας

Αισιοδοξία για τις φετινές τιμές ελαιολάδου της χώρας μας

Σε φυσιολογικά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η τρέχουσα εμπορική περίοδος του εθνικού μας προϊόντος. Ειδικότερα μετά την περσινή καταστροφή που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω της ακαρπίας, η φετινή συγκομιδή ελαιοποιήσιμων ελιών ξεκίνησε ήδη και όπως όλα δείχνουν το 2014 θα είναι μια σαφώς καλύτερη παραγωγική χρονιά και σε κάποιες περιοχές όπως η Λέσβος ενδέχεται να φτάσει και το 50% ανόδου σε σχέση με την περσινή συγκομιδή.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτώβρη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από κάποιες περιοχές όπως Χαλκιδική και Μεσσηνία στις οποίες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση δακοπληθυσμών.

elia farmacon

Ταυτόχρονα η Ισπανία εμφανίζει μεγάλη μείωση της παραγωγής της (μεταξύ 700.000 έως και 1 εκατ. τόνους) σε αντίθεση με την περσινή χρονιά ρεκόρ της,λόγω της υψηλής ξηρασίας του Ιούνιου, ξυπνώντας μνήμες του 2012. Αυτό είναι και το βασικό αίτιο που ωθεί της τιμές και ειδικότερα της Ισπανίας σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναμένει την εκτόξευση των τιμών στα ύψη. Τον Αύγουστο για παράδειγμα η τιμή στην Ισπανία είχε ξεπεράσει τα 3 ευρώ, με παραγωγή μειωμένη κατά 40% ή και 50% σε σχέση με τo 2013-2014, όπως αναφέρεται στο πρακτορείο προγνώσεων για ελαιούχους  σπόρους Oil World.

Στην Ελλάδα οι σημερινές τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, συμφώνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, κυμαίνονται από την 1η Οκτώβρη στα 2,80-3,00 ευρώ για την Πελοπόννησο, στα 2,80 για την Κρήτη, ενώ για την Μεσσηνία οι τιμές εκκίνησης θα είναι αυξημένες και αναμένονται να κυμανθούν στα 2,90-3,00 το κιλό, υπονομεύοντας τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας παραγωγής, της Ιταλίας, της οποίας η τιμή ξεπέρασε τα 4 ευρώ στο extra παρθένο ελαιόλαδο.

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας