Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Προστασία ροδακινιάς από βαμβακάδα

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Προστασία ροδακινιάς από βαμβακάδα

Το Pseudaulacaspis (Diaspis) pentagona είναι μικρό έντομο, παγκόσμια διαδεδομένο που προσβάλλει αρκετά οπορωφόρα δέντρα.

Το μαλακό, κίτρινο ως πορτοκαλί, ωοειδές σώμα του καλύπτεται από σκληρό, κηρώδες ασπίδιο που στα θηλυκά άτομα είναι κυκλικό, κυρτό και κιτρινωπό στα ανήλικα στάδια ή λευκογκρίζο με κιτρινοπορτοκαλί κέντρο στα ενήλικα.

Το ασπίδιο των ανήλικων αρσενικών ατόμων είναι λευκό, επίμηκες με κιτρινωπή άκρη, ενώ το ενήλικο αρσενικό είναι πτερωτό. Ολοκληρώνονται 3 γενιές το χρόνο. Διαχειμάζει ως γονιμοποιημένο θηλυκό στο φλοιό των δένδρων το οποίο δραστηριοποιείται την άνοιξη και ωοτοκεί την περίοδο Απριλίου-Μαΐου. Οι προνύμφες εκκολάπτονται 2 εβδομάδες από την απόθεση των αυγών με το μέγιστο της εκκόλαψης προς τα μέσα Μαΐου. Τα ενήλικα της πρώτης γενιάς εμφανίζονται στα τέλη Μαΐου. Οι έρπουσες προνύμφες της δεύτερης γενιάς εμφανίζονται από τα τέλη Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου και τα ενήλικα από τα μέσα Ιουλίου και οι προνύμφες της τρίτης γενιάς από τα τέλη Αυγούστου με τέλη Σεπτέμβρη και τα ενήλικα τέλη Σεπτέμβρη.

Το έντομο πολλαπλασιάζεται γρήγορα και δημιουργεί εκτεταμένες πυκνές υπόλευκες-βαμβακώδεις αποικίες. Εγκαθίσταται στους κλάδους, στους βλαστούς, στους καρπούς και μυζώντας τους φυτικούς χυμούς εξασθενίζει τα δέντρα και υποβαθμίζει την ποιότητα των καρπών.

Η παρακολούθηση του εντόμου κατά την καλλιεργητική περίοδο γίνεται με τη χρήση φερομονικών και κολλητικών παγίδων από το Μάρτιο ώστε να αντιμετωπισθεί έγκαιρα η πρώτη γενιά για να μην αναπτύξει υψηλό πληθυσμό.

Η αντιμετώπιση γίνεται με καλλιεργητικά, χημικά ή βιολογικά μέτρα. Κρίσιμα στάδια για χημική καταπολέμηση είναι τα αυγά και οι έρπουσες νύμφες. Συνίσταται ψεκασμός φυλλώματος κατά το φούσκωμα των οφθαλμών ή έως το στάδιο της πράσινης κορυφής πριν την έναρξη των εκκολάψεων.

Στα καλλιεργητικά μέτρα συνίσταται εφαρμογή κατάλληλου κλαδέματος και καύση των προσβεβλημένων κλάδων, ενώ στα βιολογικά μέτρα η χρήση παρασιτικών και αρπακτικών εχθρών.

 

Φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας