Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Μαργαρόνια της ελιάς

Μαργαρόνια της ελιάς

Η μαργαρόνια της ελιάς (Palpita unionalis ή Margaronia unionalis) είναι ένα λεπιδόπτερο μήκους περίπου 11-15mm, με λευκές πτέρυγες που προσβάλει κυρίως τη νεαρή βλάστηση.

 

Τα αυγά είναι ωοειδή, πράσινου ή κίτρινου χρώματος και η προνύμφη είναι σκωληκόμορφη, αρχικά καστανού ή κιτρινοπράσινου χρώματος που αργότερα γίνεται πράσινο. Η νύμφη είναι καστανή μέσα σε λευκό κουκούλι.

Διαχειμάζει στο στάδιο της προνύμφης και ολοκληρώνει 4-5 γενιές το χρόνο. Την άνοιξη, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, οι διαχειμάζοντες προνύμφες δραστηριοποιούνται, ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους και ενηλικιώνονται. Τα ενήλικα συζευγνύονται και τα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά στα νεαρά φύλλα. Τον Ιούνιο οι νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες εγκαθίστανται στα φύλλα με τα οποία τρέφονται ενώνοντάς τα με μετάξινα νήματα, ενώ μπορεί να προσβάλουν και τα κλειστά άνθη, τους μίσχους των φύλλων και τους πράσινους καρπούς.

Έντονη προσβολή των καρπών παρατηρείται αργότερα κατά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ολοκληρώνοντας την ανάπτυξή τους οι προνύμφες νυμφώνονται κυρίως ανάμεσα στα φύλλα.

Η ζημιά στην καλλιέργεια προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου που τρεφόμενες με τα φύλλα προκαλούν φυλλόπτωση, ενώ και οι καρποί εμφανίζουν φαγώματα ακανόνιστου σχήματος. Η ζημιά είναι ιδιαίτερη σημαντική σε νεαρά δέντρα, σε φυτώρια δενδρυλλίων καθώς και σε δέντρα που έχουν δεχθεί κλάδεμα ανανέωσης.

Η παρακολούθηση του εντόμου στην καλλιέργεια γίνεται με χρήση παγίδων φωτός ή φερομονικών παγίδων, ενώ όσο αφορά τη χημική καταπολέμηση οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες είναι deltamethrin και lambda cyhalothrin + thiamethoxam.

Φωτογραφίες

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας