Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Υψηλά Brix για ανώτερης ποιότητας παραγόμενους καρπούς

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Υψηλά Brix για ανώτερης ποιότητας παραγόμενους καρπούς

Brix: μέτρηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα στο χυμό, εκφραζόμενη ως ποσοστό.

Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερο είναι το brix, τόσο πιο υγιές είναι το φυτό.

Ορισμένοι βιοκαλλιεργητές ισχυρίζονται ότι εάν επιτευχθεί ένα επίπεδο brix 12% ή υψηλότερο, τα μυζητικά έντομα δεν θα αναγνωρίσουν καν το φυτό ως τροφή!

Επιπλέον, υπάρχει άμεση αναλογική σχέση μεταξύ του brix και της ποιότητας των τελικών προϊόντων.

Τα φυτά υψηλής περιεκτικότητας σε brix είναι πιο υγιή, πιο γευστικά και υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα φυτά χαμηλής περιεκτικότητας σε brix και το brix προσφέρει μια αντικειμενική μέτρηση του βαθμού υγείας των φυτών σας.

brix5

Οι μετρήσεις Brix λαμβάνονται με τη βοήθεια ενός διαθλασίμετρου brix.

Όσο περισσότερα σάκχαρα και διαλυμένα στερεά σε ένα δείγμα χυμού, τόσο περισσότερο το μείγμα στρέφει το φως που διέρχεται από αυτό.

Ένα διαθλασίμετρο brix διαβάζει πόσο διαθλάται το φως και εμφανίζει τα αποτελέσματα ως ποσοστό σακχάρων στο χυμό. Και είναι εύκολο στη χρήση - απλά πάρτε ένα δείγμα φύλλων, ρίξτε ορισμένες σταγόνες του χυμού του πάνω στη γυάλινη ολίσθηση του διαθλασίμετρου. Στη συνέχεια, κοιτάξτε μέσα από τη συσκευή χειρός προς μια πηγή φωτός και διαβάστε τον αριθμό brix σε βαθμολογημένη κλίμακα. Αν θέλετε ακόμα πιο ακριβείς μετρήσεις, διατίθενται επίσης ψηφιακά διαθλασίμετρα.

Όσο πιο αποτελεσματικά τα φυτά σας απορροφούν το νερό και τα θρεπτικά συστατικά, τόσο υψηλότερο είναι το brix. Δεδομένου ότι οι βιοδιεγέρτες βελτιώνουν την πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων, η συνετή χρήση προσθέτων όπως τα αμινοξέα, τα χουμικά και φουλβικά οξέα και τα εκχυλίσματα φυκιών μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του brix.

Η σωστή ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων στο θρεπτικό διάλυμα μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση, ιδιαίτερα η αναλογία καλίου/νατρίου.

brix1

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τη βελτίωση του brix

1. Αύξηση της αναλογίας Καλίου/Νατρίου

Η λήψη μιας μέτρησης brix είναι η συνήθης διαδικασία λειτουργίας για τους συμβούλους υδροπονικών καλλιεργειών στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, εάν ένα δείγμα φύλλων σε ένα υδροπονικό θερμοκήπιο τομάτας δείχνει χαμηλό brix, συχνά το πρώτο πράγμα που ο σύμβουλος θα συστήσει είναι η αύξηση του λόγου καλίου προς νάτριο μέχρι το brix να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, τα θρεπτικά προβλήματα μπορούν να brix2αποφευχθούν πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας.

Μόλις εμφανιστούν ανεπάρκειες θρεπτικών στοιχείων οι οποίες είναι αντιληπτές διά οφθαλμού, το φυτό ήδη υποφέρει και μπορεί να μην είναι ποτέ σε θέση να επιτύχει το πραγματικό του γενετικό δυναμικό. Λαμβάνοντας αναγνώσεις brix και πραγματοποιώντας διορθώσεις σε ζητήματα θρέψης, προλαμβάνουμε προβλήματα πριν αυτά εμφανισθούν.

Η ύπαρξη υπερβολικών ποσοτήτων αζώτου, στην ουσία καίνε τους υδατάνθρακες και μειώνουν τα brix. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 30% της ενέργειας της φωτοσύνθεσης χρησιμοποιείται μόνο για την αφομοίωση του αζώτου. Έτσι, για να εξασφαλίσετε υψηλό brix, μη δίνετε στα φυτά περισσότερο άζωτο από αυτό που χρειάζονται.

Το υπερβολικό άζωτο παράγει μεγάλα κύτταρα με λεπτά κυτταρικά τοιχώματα, καθιστώντας τα, εύκολους στόχους για τα παράσιτα και τις ασθένειες. Και επειδή τα σάκχαρα καίγονται για να παράγουν μεγαλύτερη ανάπτυξη καθ’ύψος, η ανάπτυξη των ριζών μπορεί να περιοριστεί και η παραγωγή καρπών και ανθέων μπορεί να καθυστερήσει. Ένα διαθλασίμετρο brix μπορεί να δείξει τα σημάδια περίσσειας αζωτούχων ενώσεων πριν να είναι πολύ αργά.

Εάν οι ποσότητες του αζώτου είναι επαρκείς, αλλά το brix παραμένει πολύ χαμηλό, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αυξηθούν τα επίπεδα καλίου.

Το κάλιο είναι καταλύτης για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, συμβάλλοντας στην αύξηση του brix.

Ένας καλλιεργητής έχει τρεις επιλογές για την αύξηση του λόγου καλίου προς άζωτο:

✔  χαμηλώστε τα νιτρικά άλατα,

✔  αυξήστε το κάλιο ή

✔  κάντε λίγο από τα δύο.

Μόλις βρείτε σημείο ισορροπίας, το brix θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται.

2. Εφαρμόστε χουμικά και φουλβικά οξέα

Τα χουμικά και τα φουλβικά οξέα είναι ενδιάμεσα χηλικά μέσα τα οποία βοηθούν τα φυτά να προσλάβουν σημαντικά για αυτά ιχνοστοιχεία.

Δεδομένου ότι τα ιχνοστοιχεία ενεργοποιούν ένζυμα στο φυτό, το φυτό είναι σε θέση να κάνει περισσότερες χημικές αντιδράσεις ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα υψηλότερο brix.

Η πρόσληψη σιδήρου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη φύση, τα χουμικά και τα φουλβικά οξέα συγκρατούν τα ιόντα σιδήρου και τα καθιστούν περισσότερο διαθέσιμα στο φυτό. Ο σίδηρος είναι ένας καταλύτης για τη σύνθεση χλωροφύλλης, η πράσινη χρωστική ουσία στα φυτά που στην πραγματικότητα παράγει τα σάκχαρα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης.

Στην πραγματικότητα, εάν η διαθεσιμότητα σιδήρου είναι σε βέλτιστα επίπεδα, τα γονίδια των φυτών θα ενεργοποιηθούν για να παράγουν περισσότερους χλωροπλάστες για να συγκρατήσουν την επιπλέον χλωροφύλλη, μετατρέποντας ολόκληρο το φυτό σε μια πιο αποτελεσματική μηχανή παραγωγής σακχάρων.

Το αποτέλεσμα? Υψηλότερο brix.

brix3

Το φουλβικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπρέι φυλλώματος. Τα μόρια φουλβικού οξέος μεταφέρουν το σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία μέσω των κυτταρικών μεμβρανών και τα απελευθερώνουν εσωτερικά των κυττάρων όπου αυτά χρειάζονται περισσότερο. Οι σκελετοί άνθρακα μπορούν στη συνέχεια να μεταβολιστούν από το φυτό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό επιφανειοδραστικό όπως εκχυλίσματα yucca όταν χρησιμοποιείτε φουλβικά οξέα ως προϊόν θρέψης. Το επιφανειοδραστικό εμποδίζει το σχηματισμό νερού από τις επιφάνειες των κηρωδών φύλλων, οπότε το σπρέι φυλλώματος εξαπλώνεται σε λεπτό φιλμ για καλύτερη απορρόφηση από το φύλλο.

Η καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο brix.

3. Χρησιμοποιήστε μείγματα αμινοξέων

Τα αμινοξέα είναι επίσης ενδιάμεσα χηλικά μέσα, τα οποία βελτιώνουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, τα αμινοξέα βελτιώνουν την πρόσληψη του ασβεστίου.

Ορισμένα αμινοξέα διεγείρουν τα ριζικά κύτταρα για να ανοίγουν διαύλους ιόντων ασβεστίου, επιτρέποντας στο ασβέστιο να απορροφάται αρκετές φορές ταχύτερα σε σχέση με την απλή όσμωση.

Το ασβέστιο ενισχύει τους βλαστούς και το αγγειακό σύστημα του φυτού, επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση του νερού και των μετάλλων. Όσο πιο αποτελεσματικά το νερό και τα μέταλλα αφομοιώνονται από το φυτό, τόσο υψηλότερο είναι το brix.

brix6

4. Χρησιμοποιείστε εκχυλίσματα φυκιών

Τα εκχυλίσματα φυκιών έχουν επίσης θετική επίδραση στο brix. Τα εκχυλίσματα φυκιών περιλαμβάνουν τη μαννιτόλη, ένα φυσικό σάκχαρο που καθιστά τα μικρό-θρεπτικά συστατικά, μέσω της χηλικοποίησης, πιο διαθέσιμα στο φυτό. Τα εκχυλίσματα φυκιών περιέχουν επίσης φυσικές φυτικές ορμόνες ανάπτυξης που διεγείρουν την κυτταρική διαίρεση.

Όταν χρησιμοποιούνται λοιπόν, στη ζώνη της ρίζας, τα εκχυλίσματα φυκιών διεγείρουν την κυτταρική διαίρεση των ριζικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την πλευρική ανάπτυξη των ριζών και τη μεγαλύτερη ριζική μάζα. Η βελτιωμένη ανάπτυξη των ριζών δημιουργεί περισσότερη επιφάνεια για την πρόσληψη νερού και θρεπτικών στοιχείων, βελτιώνοντας περαιτέρω το brix του φυτού.

Τα εκχυλίσματα φυκιών είναι συνεργιστικά με άλλους οργανικούς βιοδιεγέρτες, οπότε με τη χρήση ενός συνδυασμού προσθέτων, τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή.

Θυμηθείτε ότι η ανάπτυξη των φυτών αποτελεί μέρος ενός πολύπλοκου συστήματος με πολλές μεταβλητές, οπότε μην περιμένετε μια μαγική σφαίρα για να αυξήσετε το brix σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε το διαθλασίμετρό σας μαζί με άλλα εργαλεία διαχείρισης.

Τα επίπεδα φωτός, η ροή του αέρα, το pH, η ηλεκτρική αγωγιμότητα και η ισορροπία θρεπτικών ουσιών επηρεάζουν το brix με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και ο στόχος είναι η συνεχής του βελτίωση.

Μία δοκιμή λοιπόν ίσως σας πείσει!

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας