Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Οι Ζυμομύκητες στην σύγχρονη Γεωργία

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Οι Ζυμομύκητες στην σύγχρονη Γεωργία

Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Ζυμομύκητες (ή ζύμες ή ακόμα πιο απλά Μαγιά) χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλη κλίμακα από τον άνθρωπο για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και αλκοολούχων ποτών, καθώς ευθύνονται για την αλκοολική ζύμωση όπου μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε Αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.

Ο πιο κοινός Ζυμομύκητας είναι ο Saccharomyces cerevisiae, μονοκύτταρος με μέγεθος μόλις λίγα μm. Είναι από τους πιο μελετημένους ευκαριωτικούς οργανισμούς και αποτελεί οργανισμό μοντέλο για την σύγχρονη έρευνα. Σήμερα οι χρήσεις των ζυμομυκήτων είναι απεριόριστες. Ενδεικτικά χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία των τροφίμων, των καλλυντικών και των φαρμάκων ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν βρει αρκετές εφαρμογές στην Γεωργία καθώς τα οφέλη που προσφέρουν είναι αναντικατάστατα. 

Ο Saccharomyces cerevisiae σε μορφή ζωντανών κυττάρων έχει φυτοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς αποικίζει τις φυτικές επιφάνειες καταλαμβάνοντας τον χώρο και καταναλώνοντας θρεπτικά στοιχεία και στερώντας τα από τα παθογόνα.

Το πλεονέκτημα του Σακχαρομύκητα στην ανταγωνιστική του δράση είναι η γρήγορη εγκατάσταση του στις φυτικές επιφάνειες και το μεγάλο εύρος συνθηκών επιβίωσης του.

Πολύ πιθανό τα χαρακτηριστικά αυτά να προέρχονται από το φυσικό ενδιαίτημα του που είναι η επιδερμίδα καρπών των φυτών σε αντίθεση με τους περισσότερους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη φυτοπροστασία για τις ανταγωνιστικές τους ιδιότητες που στην ουσία αποτελούν μικροοργανισμούς του εδάφους.

Μεταβολίτες και εκχυλίσματα Σακχαρομυκήτων έχουν ευρεία χρήση ως βιοδιεγέρτες με δράση αντιστρες αλλά και για βελτίωση ποσότητας και ποιότητας καρπών.

Επιλέγοντας το κατάλληλο φυτικό υπόστρωμα, οι μεταβολίτες που παράγονται από την ζύμωση σε συνδυασμό με ουσίες αυτούσιες από την βιομάζα του φυτικού υποστρώματος ( φυτορμόνες, οργανική ουσία κ.α.) συνθέτουν σκευάσματα μοναδικής σύνθεσης που δεν είναι δυνατό να προέλθουν από άλλες πηγές.

COVER

Οι ιδιότητες της πρωτοποριακής αυτής σύνθεσης αντικατοπτρίζονται στην ικανότητα που προσδίδουν στα φυτά να ανταπεξέρχονται σε συνθήκες αβιοτικών καταπονήσεων (ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασία, αλατότητα) 

 Μια νέα εισαγωγή στην αγορά των Αμινοξέων οφείλεται εξ ολοκλήρου στα εκχυλίσματα Σακχαρομυκήτων καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα μυκητιακά αμινοξέα (εκτός από τα φυτικά και τα ζωικά) με μοναδικές ιδιότητες στην απορρόφηση και χρήση από τα φυτά.

Η χρήση των ζυμομυκήτων στην σύγχρονη γεωργία μας εκπλήσσει ευχάριστα μέρα με την μέρα. Τα άλματα που έχουν γίνει είναι μεγάλα αλλά οι δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξη ακόμα μεγαλύτερες.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας