Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Προετοιμαστείτε για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Προετοιμαστείτε για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας

Η βιομηχανική τομάτα είναι μια καλλιέργεια η οποία σε καλές συνθήκες μπορεί να εξασφαλίσει για τον παραγωγό σημαντικά οφέλη.

Πώς να προετοιμάσετε το έδαφος;

Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινά το φθινόπωρο αμέσως μετά το πέρας της προηγούμενης φυτείας με βαθύ άροτρο ή καλλιεργητές. Σε ορισμένα εδάφη είναι χρήσιμη η υπεδάφια κατεργασία για καλύτερη αποστράγγιση των υδάτων. Καθώς επίσης καταστρέφονται και παραχώνονται τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας έτσι ώστε να πετύχουμε μείωση των ασθενειών και των πληθυσμών εχθρών της καλλιέργειας.

tomata fyto

Στη περίπτωση που οι προηγούμενες καλλιέργειες έχουν ιστορικό ασθενειών όπως το βακτηριακό έλκος, συνίσταται εκρίζωση, απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Ακόμη η καταστροφή προτείνεται σε ασθένειες όπως η αλτερναρίωση ή οι ιολογικές ασθένειες (κηλιδωτός μαρασμός και ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς).

Ποια τα κριτήρια επιλογής του αγρού και του χρόνου εγκατάστασης της καλλιέργειας;

Καλό θα ήταν να αποφύγετε την εγκατάσταση της καλλιέργειας κοντά σε άλλα λαχανικά τα οποία έχουν προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και εχθρούς. Τα πιο κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα αμμοπηλώδη λόγω της σταθερής δομής τους και καλής στράγγισης. Το άριστο pH του εδάφους είναι 6 έως 6,5 ενώ αποδίδει ικανοποιητικά και μέχρι 7,5.

tomata 2

Η τομάτα απαιτεί ζέστη και και μεγάλη ηλιοφάνεια. Οι άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι τη νύχτα 17 με 19 οC και την ημέρα 23 με 28 οC. Σε θερμοκρασίες χαμηλότερες ή υψηλότερες, η ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνεται ή αναστέλλεται ενώ παρατηρείται ανθόρρροια.

Πώς να επιλέξετε τη κατάλληλη ποικιλία - υβρίδιο;

Η επιλογή της ποικιλίας πρέπει να γίνει με βάση κάποια κριτήρια και πάντα σε συνεργασία με την βιομηχανία.

Τα κριτήρια επιλογής μπορεί να είναι:

-Ανθεκτικότητα σε φυτοπαθογόνα,

-Μειωμένες απαιτήσεις σε εισροές (άρδευση, λίπανση κ.ο.κ),

-Ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά την βιομηχανική μεταποιήση,

-Συγχρονισμός του μεταχρωματισμού και της ωρίμανσης.

tomata 1

Πώς να πραγματοποιήσετε τη μεταφύτευση;

Το βάθος φύτευσης εξαρτάται από το μέγεθος της μπάλας χώματος του σπορόφυτου, καθώς θα πρέπει να καλυφθεί πλήρως. Μετά τη φύτευση απαιτείται ελαφρύ πότισμα για την μεγαλύτερη επιτυχία μεταφύτευσης. Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει σε μονές ή διπλές σειρές από τη περίοδο μέσα Μαρτίου και μετά.

Κατά την μεταφύτευση τα φυτά να έχουν αποστάσεις ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός στη βάση τους και μείωση στο ελάχιστο της επαφής των φυτών μεταξύ τους. Φύτευση σε διπλές σειρές με 45cm απόσταση σειρά από σειρά και 160cm απόσταση διπλή σειρά με διπλή σειρά. Πάνω στη γραμμή μπορεί να φυτευτεί σε αποστάσεις ανάλογα με το μέγεθος του φυτού από 50cm για πληθυσμό 2.800 περίπου φυτών ανά στρέμμα, μέχρι 35cm, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πληθυσμού 3.800 φυτών ανά στρέμμα. Σε περίπτωση επιλογής εγκατάστασης της καλλιέργειας με σπόρο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διπλάσιος αριθμός σπόρων από τον προσδοκώμενο αριθμό φυτών.

ΠΗΓΗ: http://www.opengov.gr/ypaat/wp-content/uploads/downloads/2014/06/atomatas.pdf


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας