Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022

Φόμοψη στα Αμπέλια: Απαραίτητη η καταπολέμηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Φόμοψη στα Αμπέλια: Απαραίτητη η καταπολέμηση

Οι αμπελώνες όλης της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας Καβάλας, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών.

Εννοείται ότι στις θερμότερες περιοχές οι βλαστοί των πρέμνων είναι πιο ανεπτυγμένοι ενώ στις ψυχρότερες περιοχές τώρα εκπτύσσονται της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν που αποτελούν θύλακες παγετού μπορεί εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.

Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν μια ανάσχεση στην εξέλιξη της βλάστησης ενώ σε περιοχές που αποτελούν θύλακες παγετού μπορεί (δυνητικά) να έχουν προκληθεί και κάποιες βλάβες στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.

► Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να λάβει χώρα η καταπολέμηση της φόμοψης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα πρέμνα και στην παραγωγή.

Να σημειωθεί πως όποιος παράγοντας προκαλεί ανάσχεση της βλάστησης δυνητικά ευνοεί μια ενδεχόμενη προσβολή από την ασθένεια.

fomopsi

Ως εκ τούτου οι αμπελουργοί πρέπει να πραγματοποιήσουν τους δύο ψεκασμούς για την προστασία των αμπελώνων σύμφωνα με τις οδηγίες Προειδοποιήσεων και σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες των συνταγογράφων γεωπόνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η φόμοψη αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή συνήθως 2 ψεκασμών, οι οποίοι διενεργούνται προληπτικά με κατάλληλα σκευάσματα λαμβανομένων υπόψη και των καιρικών συνθηκών αλλά και με το ιστορικό του κάθε αμπελώνα.

► Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται στην έκπτυξη των οφθαλμών,

► ο δεύτερος μετά τον σχηματισμό του πρώτου φύλλου (7-8 ημέρες μετά).

► Πολύ πιο σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις διενεργείται και τρίτος ψεκασμός, ο οποίος συνδυάζεται και για την καταπολέμηση του Ωιδίου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας