Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022

Η επίδραση της Τριαζόλης στην ανάπτυξη των φυτών σε συνθήκες στρες

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Η επίδραση της Τριαζόλης στην ανάπτυξη των φυτών σε συνθήκες στρες

Τα μυκητοκτόνα αποτελούν έναν βασικό παράγοντα στον έλεγχο των φυτικών ασθενειών που προκαλούνται στην φυτική παραγωγή.

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα για την αειφόρο ανάπτυξη, ειδικά για τη γεωργία λόγω της συσχέτισής της με βιοτικές και αβιοτικές πιέσεις. Οι κύριες αβιοτικές απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι η ξηρασία, οι πλημμύρες, η ζέστη και το στρες λόγω αλατότητας.

Οι τριαζόλες είναι μια ομάδα ενώσεων που  αναπτύχθηκαν  για χρήση είτε ως μυκητοκτόνα είτε ως ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών αν και κατά περίπτωση εμπεριέχουν και τις δυο ιδιότητες. Μεταξύ των διαφόρων τριαζολών που αναπτύχθηκαν ως ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών, η μονοκοναζόλη παρείχε την πιο ενεργή προστασία για το στρες.  

Οι τριαζόλες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως και σε αντίθεση με άλλα μυκητοκτόνα, η ειδική δράση τους έχει ένα πλεονέκτημα στον έλεγχο του μύκητα. Όλες οι τριαζόλες κατανέμονται συστηματικά στο φυτό και έχουν διαφορετική ισχύ προληπτικής, θεραπευτικής και εξαλείφουσας δράσης. 

 TRIAZOLES

Οι κατηγορίες μυκητοκτόνων τριαζολών όχι μόνο ανακουφίζουν τις μυκητιακές ασθένειες αλλά και βελτιώνουν την ανάπτυξη και την απόδοση των φυτών υπό αβιοτικές καταπονήσεις, ρυθμίζοντας τα φυσιολογικά και βιοχημικά φαινόμενα.

Η πρωταρχική δράση των τριαζολών είναι η μείωση της περιεκτικότητας σε γιβερελλίνες (GA) μέσω της αναστολής της βιοσύνθεσής τους. Τα φυτά ρυθμίζουν τις διεργασίες τους μέσω της αλληλεπίδρασης με το έδαφος που περιλαμβάνει την απέκκριση διαφορετικών εκκριμάτων, την πρόσληψη εδαφικών ορυκτών και άλλων χημικών ουσιών και τη συμβιωτική σχέση τους με την πανίδα και τη χλωρίδα του εδάφους κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε αβιοτικού στρες.

Οι τριαζόλες επιδρούν θετικά στις συγκεντρώσεις χλωροφύλλης, αυξημένο χρόνο αφομοίωσης, βελτιωμένη φωτοσύνθεση και ανάπτυξη. Αναστέλλουν τη σύνθεση των ορμόνων ωρίμανσης και τα οφέλη από την αργή ωρίμανση, (π.χ δυνατότητα αποθήκευσης των σιτηρών για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αλλά και μεταγενέστερη ημερομηνία συγκομιδής αναφέρονται ως "Πράσινη επίδραση").

Στις τριαζόλες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα δραστικά συστατικά:

Προπικοναζόλη, Φλουσιλαζόλη Μετκοναζόλη, Εποξυκοναζόλη, Φλουκινκοναζόλη, Τεμπουκοναζόλη, Προθειοκοναζόλη, διφενοκοναζόλη, κυπροκοναζόλη, τριαδιμενόλη, βρομουκοναζόλη, μυκλοβουτανίλη.

 

Πηγές

Ijaz, M., Ul-Allah, S., Sher, A., Sattar, A., Ahmad, W., Rehim, A., & Honermeier, B. (2022). Effects of triazoles, strobilurins, and trinexapac ethyl on growth and development of crop plants under stress conditions. In Emerging Plant Growth Regulators in Agriculture (pp. 423-428). Academic Press.

Babu, M., Reddy, A. S., Basha, P. A., & Naik, S. T. (2014). Transpiration and Photosynthesis as affected by triazoles in mulberry (Morus alba L.). Indian Journal of Advances in Chemical Science2(4), 271-274.

Gachomo, E. W., Dehne, H. W., & Steiner, U. (2009). Efficacy of triazoles and strobilurins in controlling black spot disease of roses caused by Diplocarpon rosae. Annals of applied biology154(2), 259-267.

Kaya, C., Tuna, A. L., & Yokaş, I. (2009). The role of plant hormones in plants under salinity stress. Salinity and water stress, 45-50.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας