Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρυγχοφόρου του φοίνικα με τη χρήση ωφέλιμων νηματωδών

BIOSOLIDS
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρυγχοφόρου του φοίνικα με τη χρήση ωφέλιμων νηματωδών

Οι φοίνικες (Phoenix sp., οικ. Palmaceae) είναι αειθαλή δένδρα με μεγάλη καλλωπιστική αξία και ιδιαίτερη χρήση στην κηποτεχνία και παρκοτεχνία. Tαξινομούνται περίπου σε 17 είδη και ανήκουν στο γένος Phoenix sp..

Τα είδη που απαντώνται στην χώρα μας είναι:

  • Phoenix dactylifera (κοινώς χουρμαδιά), 
  • Phoenix canariensis 
  • Phoenix theophrasti.

Γενικά, οι φοίνικες είναι δέντρα τα οποία μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και 25 μέτρα, ενώ οι κορμοί τους είναι λεπτοί με φύλλα μήκους 2-3 μέτρα. Έχουν σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ ο κορμός τους είναι ευθύς και κατακόρυφος. Όσον αφορά τις κλιματικές & τις καλλιεργητικές συνθήκες, απαιτούν γενικά ξηρή ατμόσφαιρα, με υψηλές θερμοκρασίες και άφθονο νερό. Προτιμούν εδάφη αμμώδη, πλούσια σε οργανική ουσία, ενώ θερμοκρασίες κάτω από -8ο C έχουν ως συνέπεια το πάγωμα των δένδρων. 

Το μεγάλο πρόβλημα των φοινίκων είναι η προσβολή από το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus, οικ. Curculionidae). Είναι ένα επιζήμιο έντομο που τα τελευταία χρόνια έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά, εκατομμύρια δένδρα. Μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από εισαγωγές φοινικοειδών οι οποίες προέρχονταν κυρίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την Αφρική.

KOKKINO SKATHARI

Το κόκκινο σκαθάρι έχει αυγά χρώματος υπόλευκου και σχήματος ελλειπτικού (περίπου 2,5 χιλ. μήκους). Κάθε θηλυκό εναποθέτει μεταξύ 200 – 300 αυγών σε ξεχωριστές στοές που δημιουργούν ή σε φυσικές πληγές κατά μήκος του στελέχους κοντά στην αναπτυσσόμενη κορυφή (στεφάνη) και στους μίσχους των φύλλων. Η ωοτοκία είναι περιορισμένη στα πιο μαλακά τμήματα του φυτού και συνεχίζεται για περίπου 45 ημέρες. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 3 ημέρες σε προνύμφες, οι οποίες διεισδύουν μέσα στο φοίνικα. Η περίοδος του σταδίου της προνύμφης διαρκεί κατά μέσο όρο 2 μήνες. Όταν είναι έτοιμες να νυμφωθούν, σχηματίζουν ένα κυλινδρικό κουκούλι, όπου νυμφώνονται μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Μετά την έξοδο από το νυμφικό κέλυφος το ακμαίο σκαθάρι παραμένει μέσα στο κουκούλι για περίπου 10 ημέρες. Τα ενήλικα κόκκινα σκαθάρια του φοίνικα είναι περίπου 35 χιλ. σε μήκος και χαρακτηρίζονται από ένα μακρύ κυρτωμένο ράμφος (ρύγχος). Είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας αν και η πτήση είναι γενικώς περιορισμένη την ημέρα. Ο βιολογικός κύκλος τους ολοκληρώνεται σε 4-6 μήνες.

Η ζημιά στο φοίνικα προκαλείται πρωτίστως από την προνύμφη, που προτιμά να τρέφεται με τους μαλακότερους ιστούς στην κορυφή του φοίνικα, γεγονός που οδηγεί στην κατάρρευση του στέμματος (στεφάνης) και τον κίνδυνο νέκρωσης του φυτού.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του κόκκινου σκαθαριού είναι με τη χρήση των ωφέλιμων νηματωδών στα προνυμφικά στάδια. Το προϊόν Nemasys C περιέχει εντομοπαθογόνους (ωφέλιμους) νηματώδεις του είδους Steinernema carpocapsae και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση μιας ευρείας γκάμας εχθρών, ανάμεσα στους οποίους ανήκει το κόκκινο σκαθάρι & η πεταλούδα του φοίνικα.

Οι ωφέλιμοι νηματώδεις όταν εντοπίσουν το έντομο – στόχο, δρουν άμεσα και αποτελεσματικά. Εισχωρούν μέσα στο έντομο - στόχο μέσω ανοιγμάτων που βρίσκουν στο σώμα του εντόμου και μόλις βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, ώστε εντός ολίγων ωρών το έντομο να εξασθενεί, σταματά να τρέφεται και σύντομα πεθαίνει.

NEMASYS C 2021

Το Nemasys C αποτελεί το Νο.1 βιολογικό προϊόν, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί, χωρίς να αφήσει κανενός είδους υπολείμματα στην καλλιέργεια.  Επίσης, η τεράστια συνδυαστικότητά του με μια ευρεία γκάμα βιολογικών και συμβατικών σκευασμάτων προσδίδει στο Nemasys C ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τη συνδυαστικότητα του με άλλα σκευάσματα, επικοινωνήστε μαζί μας! 

 

Logo HorizontaL TRANSPARENT 400px

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας