Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Φυτοπροστασία στα βλαστικά στάδια της ελιάς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Φυτοπροστασία στα βλαστικά στάδια της ελιάς

Η νέα βλάστηση έχει ξεκινήσει, εκπτύσσονται τα πρώτα νεαρά φύλλα και σταδιακά σχηματίζονται οι ανθοταξίες.

Βλαστικά στάδια ποικιλίας Κορωνέϊκη (ψιλολιά):

Η νέα βλάστηση έχει ξεκινήσει, εκπτύσσονται τα πρώτα νεαρά φύλλα και σταδιακά σχηματίζονται οι ανθοταξίες. Στις θερμότερες περιοχές του νησιού, στις πολύ πρώιμες παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές εξελίσσεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών (βλαστικό στάδιο C). Στις περιοχές μέσης πρωιμότητας αρχίζουν να διαμορφώνονται οι ανθοταξίες (βλαστικά στάδια B και C) και στις ψυχρότερες περιοχές, στις όψιμες, ανοίγουν οι οφθαλμοί (βλαστικό στάδιο Β).

STADIA ELIAS EXTHROI

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ: (Spilocaea oleaginea)

Μυκητολογική ασθένεια, προσβάλει κυρίως τα φύλλα και προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένιση των προσβεβλημένων δέντρων ιδιαίτερα σε περιοχές πεδινές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Συμπτώματα: Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η εμφάνιση κυκλικών καστανών κηλίδων γνωστών ως “μάτια παγωνιού” στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι πρόωρη και έντονη αποφύλλωση κλαδιών που βρίσκονται χαμηλά. Ο μύκητας εντοπίζεται στις κηλίδες των προσβεβλημένων φύλλων από όπου προέρχονται οι νέες μολύνσεις της άνοιξης με βροχερό ή υγρό καιρό και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Διαπιστώσεις: Ευπαθείς ποικιλίες: Θρουμπολιά, Σσουνάτη, Άμφισσας, Καλαμών. Η Κορωνέικη (ψιλολιά) παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ασθένεια. Οι ήπιοι χειμώνες ευνοούν την ασθένεια καθώς αναστέλλεται ελάχιστα η δραστηριότητα του μύκητα.

Οδηγίες: Η καταπολέμηση της ασθένειας την άνοιξη στοχεύει στην προστασία της νέας βλάστησης με προληπτικούς χειρισμούς:

► Επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών στην εγκατάστασή νέων ελαιώνων σε περιοχές πεδινές, υγρές και απάνεμες.

► Κατάλληλο κλάδεμα για καλό αερισμό και μείωση της υγρασίας στο περιβάλλον των δέντρων. 

► Ισορροπημένες αρδεύσεις και λιπάνσεις. 

► Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός μετά την έναρξη της βλαστικής περιόδου κυρίως σε ελαιώνες ευαίσθητων ποικιλιών που βρίσκονται σε υγρές περιοχές με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Η επέμβαση είναι αποτελεσματική όταν η νέα βλάστηση έχει αποκτήσει μήκος 5 εκ. 

Επισήμανση: Ο χαλκός χρησιμοποιείται αυστηρά πριν την άνθιση.

ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ: (Pseudocercospora cladosporioides)

Σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί πρόωρη φυλλόπτωση.

Συμπτώματα: Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση σκούρου μεταχρωματισμού μόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων. Στην πάνω επιφάνεια σχηματίζονται ακανόνιστες χλωρωτικές ή κίτρινες κηλίδες που ξηραίνονται προκαλώντας έντονη πρόωρη φυλλόπτωση. Προσβάλει πράσινους και ώριμους καρπούς προκαλώντας σήψη και καρπόπτωση. Η επικράτηση ήπιων καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης ευνοούν τις μολύνσεις.

Οδηγίες:

► Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα περιορίζουν την ασθένεια. 

► Συστήνεται προστασία της νέας βλάστησης μήκους 2 – 5 εκ. από νέες μολύνσεις με προληπτικό ψεκασμό χαλκούχων και άλλων εγκεκριμένων μυκητοκτόνων που έχουν δράση και κατά του κυκλοκόνιου. 

► Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες που κατά την προηγούμενη περίοδο είχαν σημαντικά προβλήματα προσβολής.

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ: (Palpita unionalis)

Η πτήση της πρώτης ανοιξιάτικης γενιάς έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές. Οι προνύμφες προσβάλουν με φαγώματα τη νεαρή βλάστηση.

Οδηγίες:

► Ελέγχετε τα νεαρά δέντρα σε φυτώρια και σε νέες φυτεύσεις και τα δέντρα που έχουν αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα. Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα προστασία.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ: (Prays oleae)

Οι προνύμφες της φυλλόβιας γενιάς που διαχείμασαν μέσα στα φύλλα συμπληρώνουν τώρα την ανάπτυξή τους τρεφόμενες από τη νεαρή τρυφερή βλάστηση και τις ανθοταξίες.

Οδηγίες:

► Οι προσβολές αυτής της περιόδου είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν καμία επέμβαση.

Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.

Οι επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική. Αποφεύγετε αυστηρά τις επεμβάσεις με χαλκούς κατά την άνθιση.

Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού για την ενημέρωση σας. Αποφεύγετε τους ψεκασμούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή βροχή.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας