Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023

Εχθροί και ασθένειες στα βλαστικά στάδια γιγαρτοκάρπων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εχθροί και ασθένειες στα βλαστικά στάδια γιγαρτοκάρπων

Στις ορεινές περιοχές τα βλαστικά στάδια που επικρατούν στις αχλαδιές είναι η λευκή κορυφή και στις μηλιές η έκπτυξη ματιών – πράσινη κορυφή.

vlastika stadia axladias milias

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ 

(Venturia inaequalis)-(Μηλιά) (Venturia pirina)-(Αχλαδιά)

Γενικές πληροφορίες : Η ευαισθησία στον μύκητα ξεκινά με το άνοιγμα των οφθαλμών. Oι πρώτες μολύνσεις απαιτούν βροχές και συνεχόμενη διύγρανση της βλάστησης με διάρκεια ανάλογη με τις θερμοκρασίες που επικρατούν (το ελάχιστο 14 - 15 ώρες την εποχή αυτή, μόλις 9 ώρες στους 16 -25οC). Στις αχλαδιές οι πρώτες μολύνσεις μπορούν να γίνονται όχι μόνο με βροχές αλλά και με συμπυκνώσεις μικρότερης κλίμακας όπως ομίχλη ή έντονες νυχτερινές δροσιές, εφόσον συμπληρώνονται οι συνεχόμενες ώρες διύγρανσης της βλάστησης.

Οδηγίες : Η φυτοπροστασία στοχεύει στον περιορισμό των πρωτογενών μολύνσεων που θα γίνουν με τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις. Παρακολουθείτε τα δελτία της ΕΜΥ. Συνιστάται εφαρμογή πριν από τη βροχή. Εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή πριν τη βροχή να γίνεται το συντομότερο δυνατό (εντός 2- 3 ημερών μετά από τη βροχή). Ο κίνδυνος για νέες μολύνσεις υφίσταται κάθε φορά που σημειώνονται βροχές με επαρκή διύγρανση της βλάστησης.

ΩΙΔΙΟ

(Oidium farinosum) (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες : Στις ευαίσθητες ποικιλίες μηλιάς η περίοδος κινδύνου ξεκινά στα στάδια πράσινης – ρόδινης κορυφής. Ήπιες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία ευνοούν το ωίδιο. Στις μηλιές μόνο οι τρυφεροί ιστοί είναι ευαίσθητοι : τα νεαρά φύλλα και οι νεαροί καρποί.

Οδηγίες : Στις ευαίσθητες ποικιλίες μηλιάς συνιστάται έναρξη προστασίας από την πράσινη – ρόδινη κορυφή, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό με προσβολές την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί να γίνεται συνδυασμένη προστασία με το φουζικλάδιο.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

(Erwinia amylovora) (Αχλαδιά)

Γενικές πληροφορίες : Το βακτήριο προκαλεί ζημιές κυρίως στις αχλαδιές. Ευνοείται με ζεστό και υγρό καιρό κατά την άνθηση και μεταφέρεται κυρίως με βροχή, άνεμο, έντομα και εργαλεία. Η ποικιλία κρυστάλλι είναι αρκετά ανθεκτική ενώ η ποικιλία κοντούλα είναι πολύ ευαίσθητη.

Οδηγίες :Στη διάρκεια της ανθοφορίας και μέχρι την πτώση των πετάλων: προληπτικοί ψεκασμοί στις αχλαδιές εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του βακτηρίου. Μπορεί να γίνεται συνδυασμένη προστασία με το φουζικλάδιο.

ΜΑΤΟΨΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΦΙΔΕΣ (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις - Οδηγίες : Σε μηλιές καταγράφηκαν διάσπαρτες προσβολές την περασμένη χρονιά. Στους οπωρώνες όπου διαπιστώθηκαν συνιστάται προστασία μέχρι το στάδιο Ε2 της ρόδινης κορυφής.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ (Μηλιά –Αχλαδιά) 

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις - Οδηγίες : Στις ορεινές περιοχές η δραστηριότητα του εντόμου δεν έχει ξεκινήσει. Προσοχή! Δεν χρειάζεται ακόμα καμία αντιμετώπιση.

fouzikladio OIDIO baktiriako kapsimo

Διαχείριση της αυτοφυούς βλάστησης

Η χημική ζιζανιοκτονία και η κατεργασία του εδάφους να αποφεύγονται. Αντίθετα, η παρουσία της αυτοφυούς βλάστησης (ξινίδα κ.ά.) στο περιβάλλον του οπωρώνα ΠΡΕΠΕΙ να επιδιώκεται όπως και η εγκατάσταση άλλης επιθυμητής βλάστησης (ψυχανθή ή μίγμα με αγρωστώδη) γιατί προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση (κυρίως τα επικλινή), συγκρατεί τα νερά της βροχής, ανταγωνίζεται άλλα επιζήμια ζιζάνια, ευνοεί την γονιμότητα και αειφορία των εδαφών και την βιοποικιλότητα.Όπου απαιτηθεί διαχείριση ζιζανίων να προτιμάται η χορτοκοπή.

Ιδιαίτερη προσοχή στις μέλισσες

Από τα τέλη του περασμένου αιώνα παρατηρείται μια σταδιακή κατάρρευση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών (ήμερων και άγριων). Σήμερα σε πολλές χώρες το ποσοστό μείωσης έχει ξεπεράσει το 35%.

Επισημαίνεται ότι περίπου το 90% των φανερόγαμων φυτών (φυτά με άνθη), το 70% των καλλιεργειών και το 35% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, εξαρτώνται άμεσα από την επικονίαση που εξασφαλίζουν οι μέλισσες και άλλα έντομα. Η προστασία τους είναι επιβεβλημένη και νομικά κατοχυρωμένη.

Συστάσεις: Μην κάνετε ψεκασμούς με εντομοκτόνα ή άλλα μελισσοτοξικά σκευάσματα σε καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης.  Διατηρείται την αυτοφυή βλάστηση (ξινίδα κ.ά.) και αποφεύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων κατά τη διάρκεια της άνθησης. Διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης των φυτοφαρμάκων ιδιαίτερα ότι αφορά την τοξικότητα των μελισσών και άλλων ωφελίμων εντόμων. Η ενημέρωση των μελισσοκόμων και το κλείσιμο των κυψελών πριν τους ψεκασμούς, είναι μέτρα μειωμένης προστασίας και δεν προφυλάσσουν την άγρια εντομοπανίδα των επικονιαστών. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η επικονίαση είναι κορυφαία φυσική λειτουργία, αναντικατάστατη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση του ανθρώπου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας