Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πώς να επιλέξω το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο;

Τα ζιζανιοκτόνα είναι χημικές ουσίες δραστικές σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Επομένως, πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα στην επιφάνεια αγρού ώστε να αποφεύγονται ο κίνδυνος της φυτοτοξικότητας και η μικρή αποτελεσματικότητα.

Ποια είναι τα είδη σκευασμάτων των ζιζανιοκτόνων;

Πολλές δραστικές ουσίες τυποποιούνται σε περισσότερους από έναν τύπους σκευασμάτων. Τα σκευάσματα αυτά χαρακτηρίζονται από διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά έχουν και διαφορετικό κόστος για τον παραγωγό. Συνεπώς, η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος καθορίζει συχνά σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και το τελικό κόστος της εφαρμογής ενός ζιζανιοκτόνου.

ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΣΚΕΥΑΣΜΑ ΦΠΠ

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κυριότερων ζιζανιοκτόνων

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο;

Η επιλογή του καταλληλότερου σκευάσματος σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει το συνυπολογισμό κριτηρίων όπως:

1. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου,

2. η αποτελεσματικότητα κάθε σκευάσματος για την ίδια δραστική ουσία,

3. η εκλεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων,

4. η τοξικότητα τους στον άνθρωπο και τα ζώα,

5. το συνολικό κόστος αγοράς και εφαρμογής.

Οι διαφορές αυτές μεταξύ των σκευασμάτων προκύπτουν από τη διαφορά σε διαλύτες, γαλακτωματοποιητές, διασπαρτικές και επιφανειοδραστικές ουσίες.

Επισημαίνεται ότι οι βοηθητικές ουσίες κάθε σκευάσματος δεν αναγράφονται στην ετικέτα και αποτελούν μη γνωστοποιημένο παράγοντα της αποτελεσματικότητας και εκλεκτικότητάς τους.

 ΨΕΚΑΣΤΗΡΑΣ ΠΛΑΤΗΣ

Τα σκευάσματα αιωρημάτων μικροκαψουλών δε χρησιμοποιούνται για μεταφυτρωτικές εφαρμογές ζιζανιοκτόνων. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη αποτελεσματικότητα των μεταφυτρωτικών εφαρμογών αυτών των σκευασμάτων, που είναι αποτέλεσμα του εγκλεισμού μέρους της δραστικής ουσίας στις μικροκάψουλες κατά τη διάρκεια του ψεκασμού (Vasilakoglou και Eleftherohorinos, 2003).

Ψεκαστικά μέσα

Η αποτελεσματικότητα των ζιζανιοκτόνων εξαρτάται, εκτός από τον τύπο σκευάσματος, από την ομοιομορφία κατανομής ψεκαστικού υγρού στην επιφάνεια του εδάφους ή των φυτών. Η ομοιόμορφη κατανομή των ζιζανιοκτόνων στο έδαφος ή το φύλλωμα των ζιζανίων επιτυγχάνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, με τη χρήση ψεκαστικών μέσων όπως ο ψεκαστήρας πλάτης, ο συμβατικός ψεκαστήρας και ο ψεκαστήρας ακριβείας (φορητός). Τα ψεκαστικά μέσα επιλέγονται με βάση το είδος της καλλιέργειας, τη περιοχή, την έκταση ψεκασμού, την ευκολία χρήσης τους και το κόστος λειτουργίας του κάθε μηχανήματος.

ΤΡΑΚΤΕΡ ΨΕΚΑΣΜΟΣ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι καλλιεργητές στον έλεγχο του ψεκαστικού μηχανήματος, στη σωστή ρύθμιση του, στο σωστό υπολογισμό της δόσης του σκευάσματος εφαρμογής και στις κλιματολογικές συνθήκες.

Το σύστημα της στάγδην άρδευσης χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις για την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων, όπως η prometryn και το fluometuron στη καλλιέργεια του βαμβακιού. Γενικά, ο τρόπος αυτός δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα ζιζάνια που φυτρώνουν όψιμα στη καλλιέργεια διότι δε πραγματοποιείται ομοιόμορφη κατανομή του ζιζανιοκτόνου και δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η συνιστώμενη δόση.

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων

Η εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων πρέπει να γίνεται από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στην ασφαλή χρήση φυτορποστατευτικών προϊόντων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή του χρήστη με το σκεύασμα αλλά και να προστατεύονται οι άλλες καλλιέργειες, οι οργανισμοί μη στόχοι και το περιβάλλον.

ΠΗΓΕΣ:

Vasilakoglou I.B. and I.G. Eleftherohorinos, 2003. Persistence, efficacy and selectivity of amide herbicides in corn. Weed Technology 17:381-388

Σύγχρονη Ζιζανιολογία, Ιωάννης Βασιλάκογλου, Αθήνα 2008, Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. Κεφ 5 Σελ: 211-235

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας