Πέμπτη, 09 Μαΐου 2024

Πώς οι Βιοδιεγέρτες μπορούν να βοηθήσουν στην ακαρπία των Πυρηνόκαρπων

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πώς οι Βιοδιεγέρτες μπορούν να βοηθήσουν στην ακαρπία των Πυρηνόκαρπων

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ακαρπίας στα Πυρηνόκαρπα. Οι Βιοδιεγέρτες μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη καρπόδεση.

Που μπορεί να οφείλετε η ακαρπία;

✔ Κακή επικονίαση / γονιμοποίηση των ανθέων λόγω μη επαρκών και κατάλληλων επικονιαστών, καθώς και κατεστραμμένα άνθη λόγω ασθενειών, εχθρών, παγετών,

✔ Μη ευνοϊκές περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν δεν ευνοούν την ανάπτυξη των καρπών,

✔ Λάθος θρέψη των δένδρων όπως η υπερβολική αζωτούχο λίπανση δεν ευνοεί το σχηματισμό καρπών,

✔ Μειωμένη και μη επαρκής ποσότητα νερού κατά την άνθηση σε συνδυασμό με ξηροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα το δένδρο να μην μπορεί να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό των καρπών,

✔ Μη επαρκείς χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών,

✔ Φυσική τάση της καλλιεργούμενης ποικιλίας για παρενιαυτοφορία,

✔ Λάθος κλάδεμα. Θα πρέπει να αφαιρείται η ταχεία βλαστική ανάπτυξη ώστε να μην επηρεασθεί αρνητικά η περιεκτικότητα των καρποφόρων κλάδων σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό και ανάπτυξη των καρπών.

pirinokarpa

Πώς τα εκχυλίσματα από φύκια χρησιμοποιούνται ως συστατικά στους Βιοδιεγέρτες;

Τα εκχυλίσματα θαλάσσιων φυκιών αποτελούν πηγή φυσικών ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών έχοντας τελικά το ρόλο των βιοδιεγερτών.

Όπως όλα τα φυτά έτσι και τα φύκια είναι εξοπλισμένα με χλωροφύλλη, που τους επιτρέπει να φωτοσυνθέτουν.

Τα εδαφικά φύκη έχουν τη ιδιότητα να συνεισφέρουν στο σχηματισμό μικροβιακής κρούστας. Επιπρόσθετα στη παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων οργανικής ουσίας σε κάποια εύφορα εδάφη, ορισμένα φύκη εκκρίνουν πολυσκχαρίτες που έχουν ευνοϊκές επιδράσεις στη συσσωμάτωση του εδάφους.

fikia

Ο ρόλος τους στην καρπόδεση

Συμβάλλουν θετικά στη καρπόδεση και στη γονιμοποίηση των πυρηνόκαρπων και στις φυσιολογικές διεργασίες των δένδρων, βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους, αυξάνουν τη χλωροφύλλη, αυξάνουν τη παραγωγή και βελτιώνουν τη ποιότητα του καρπού και μειώνονται οι καρποί που πέφτουν πρόωρα από το δένδρο.

Πότε να εφαρμοστούν οι Βιοδιεγέρτες;

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν όλους τους παράγοντες που επιδρούν στη καλλιέργεια πριν την εφαρμογή των Βιοδιεγερτών. Το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα συνεπάγονται υψηλότερο κόστος δημιουργεί αμέσως ένα πρότυπο προσδοκίας.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε απογοήτευσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα παρακάτω:

✔ Η μη σωστή άρδευση της καλλιέργειας

✔ Η μη σωστή θρέψη

✔ Μη σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων φυτοπροστασίας

Πρώτα διερευνήστε ποιοί είναι οι περιοριστικοί παράγοντες και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις. Αυτό εγγυάται υψηλότερες αποδόσεις.

Θα πρέπει να θεωρήσετε απαραίτητη τη χρήση ενός βιοδιεγέρτη μόνο όταν η καλλιέργειά σας αναπτύσσεται υπό ευνοϊκές συνθήκες και έχει καλή υγεία.

Η εφαρμογή των κατάλληλων σκευασμάτων την κατάλληλη στιγμή ενδείκνυται για την αποφυγή της ακαρπίας των πυρηνόκαρπων δένδρων έως ένα βαθμό.

Πηγή: Εδαφολογία – η φύση και οι ιδιότητες των εδαφών Nyle C.Brady & Ray R. Weil , 2011, Αθήνα, Εκδόσεις Έμβρυο. Σελ: 469


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας