Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016

Προβληματισμός ΣΠΕΛ για την εξίσωση των προϊόντων λίπανσης-θρέψης με τα προϊόντα από απόβλητα-λύματα.

Προβληματισμός ΣΠΕΛ για την εξίσωση των προϊόντων λίπανσης-θρέψης με τα προϊόντα από απόβλητα-λύματα.

Τις διατάξεις, οι οποίες κατά τη γνώμη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων παρουσιάζουν πρόβλημα, ενόψει της τροποποίησης των Κανονισμού 1069/2009 και 1107/2009, που καθορίζουν τους κανόνες για τη διάθεση προϊόντων λίπανσης και την εισαγωγή της σήμανσης «CE» για πώλησή τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι μόνο), έθεσαν στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη με εκπροσώπους του κλάδου και την αρμόδια υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκ μέρους το Συνδέσμου: ο πρόεδρος Νίκος Κουτσούγερας (Διευθύνων Σύμβουλος στη Φυτοθρεπτική), ο Α΄ Αντιπρόεδρος Δημήτριος Ρουσσέας (Διευθυντής τμήματος Λιπασμάτων Άλφα Γεωργικά Εφόδια), ο Γραμματέας Νικόλαος Κυριακίδης (Εμπορικός Διευθυντής Yara Ελλάς), η Γενική Διευθύντρια Φωτεινή Γιαννακοπούλου και ο Ειδικός Σύμβουλος Χρήστος Νερατζάκης. Από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου (Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων) ήταν παρόντες ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Στουρνάρας και η Προϊσταμένη του Τμήματος Λιπασμάτων Μαρία Μπαρδάκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα κύρια σημεία του προτεινόμενου Κανονισμού, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στις αρμόδιες ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας.

Ο προτεινόμενος Κανονισμός, ο οποίος θα στηρίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στην αξιοποίηση δευτερογενών ουσιών και υλικών, θεσπίζει ενιαίους κανόνες έγκρισης για τα προϊόντα θρέψης (εφόσον αυτά επιθυμούν να λάβουν τη σήμανση CE, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δίνεται η δυνατότητα συνέχισης των εξαγωγών με αμοιβαία αναγνώριση) και στοχεύει στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Από τη μεριά του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων εξέφρασε τη συμφωνία του με τις γενικές επιδιώξεις και τη γενική φιλοσοφία του προτεινόμενου Κανονισμού, αλλά επεσήμανε τις διατάξεις, οι οποίες κατά τη γνώμη του παρουσιάζουν πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, οι βασικότερες επισημάνσεις αφορούσαν:

  • την εξίσωση των προϊόντων από απόβλητα-λύματα με τα προϊόντα λίπανσης-θρέψης φυτών,
  • τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις προτεινόμενες διαδικασίες στη λειτουργία και την ανάπτυξη της πλειοψηφίας των ελληνικών εταιρειών παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων και
  • την εξαίρεση από τη ρύθμιση βασικών προνομιακών πρώτων υλών για τη χώρα μας όπως ο λεοναρδίτης, τα υλικά ασβέστωσης και τα θειικά άλατα ασβεστίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι η σημαντικότερη έγνοια της πολιτείας είναι η στήριξη της παραγωγής πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων.

Η παραγωγή τους εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη ποιοτικών προϊόντων λίπανσης και θρέψης των φυτών, τα οποία παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελούν τα προϊόντα θρέψης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βιολογική γεωργία και να οδηγήσουν στην παραγωγή βιολογικών φυτικών προϊόντων τα οποία και αποκτούν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στις ακριβές διεθνείς αγορές.

Επίσης, ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε τη στήριξή του στις μικρές, ποιοτικές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες ανταγωνίζονται τις μεγάλες πολυεθνικές.

Τέλος, ο αναπληρωτής διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης, ώστε να προστατευθούν κατά το μέτρο του δυνατού οι δίκαιες επισημάνσεις των εταιρειών του κλάδου. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων λίπανσης και θρέψης φυτών είναι η ποιότητά τους. Ο κλάδος λοιπόν θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην ένταση της ποιότητας και στους τρόπους με τους οποίους η ποιότητα αυτή μπορεί να πιστοποιηθεί.

Πηγή: agronews

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας