Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Κάθε μέρα είναι η Ημέρα της Γης…. για έναν αγρότη

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Κάθε μέρα είναι η Ημέρα της Γης…. για έναν αγρότη

Η διατήρηση και η προστασία των φυσικών μας πόρων αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πτυχή της παραγωγής τροφίμων. Οι παραγωγοί με γνώμονα τη καινοτομία συνεχίζουν να δημιουργούν και να υιοθετούν μεθόδους στις καλλιέργειες τους.

Πέντε στρατηγικές στη γεωργία για τη διαβίωση της Γης

Σε μία από τις μελέτες του επιστήμονα και καθηγητή Johan Rockström ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας, εξέτασε εννέα διαδικασίες που αν μεταβληθούν σημαντικά, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για ολόκληρο τον πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν τα "ασφαλή όρια λειτουργίας" για κάθε μία από τις καλλιεργητικές διαδικασίες και αξιολόγησαν το βαθμό στον οποίο η ανθρωπότητα έχει ωθήσει τις διαδικασίες αυτές πέρα από τα όρια τους. Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι ήδη έχουν ξεπεραστεί τα ασφαλές όρια λειτουργίας για τρεις από αυτές: 1) απώλεια βιοποικιλότητας, 2) αλλαγή του κλίματος και 3) κύκλο αζώτου.

fito

#1 Στρατηγική: Δημιουργία αγροκτημάτων με βιοποικιλότητα

Η εναλλαγή καλλιεργειών είναι η βάση για ένα υγιές έδαφος με τη λιγότερη επίδραση από ασθένειες και παράσιτα. Ο σχεδιασμός μιας καλής εναλλαγής καλλιέργειας έχει προκλήσεις και απαιτεί καλή γνώση των τοπικών καιρικών συνθηκών.

amipsispora

Η διατήρηση οικότυπων και η οριοθέτηση των καλλιεργειών (natura) στη κάθε περιοχή μπορεί να συνδυαστεί με τη βιοποικιλότητα και να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στις γεωργικές εκτάσεις.

#2 Στρατηγική: Χρήση πολυετών φυτών

Τα πολυετή φυτά συμβάλλουν στη γονιμότητα του εδάφους. Παρά το γεγονός αυτό, τα ετήσια φυτά όπως το καλαμπόκι, η σόγια, το ρύζι και το σιτάρι κυριαρχούν στις περισσότερες καλλιέργειες. Τα ετήσια φυτά απαιτούν υψηλές ποσότητες λιπασμάτων για την παραγωγή υψηλών αποδόσεων και το μεγαλύτερο μέρος του εφαρμοζόμενου λιπάσματος διαρρέει και μολύνει το νερό και τον αέρα. Αντιθέτως τα πολυετή φυτά εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους. Οι ετήσιες καλλιέργειες εξαντλούν τα ανώτερα στρώματα του εδάφους δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από βαθύτερα στρώματα σε αντίθεση με τα πολυετή που μπορούν λόγω του βαθύτερου ριζικού συστήματος.

ampeli

#3 Στρατηγική: Δημιουργία ενός «ιστού τροφίμων»

Έχουμε διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις, τρώμε μια ποικιλία τμημάτων φυτών, όπως ρίζες, φύλλα, μίσχοι και σάρκα γύρω από σπόρους - αυτό που ονομάζουμε φρούτα και λαχανικά. Πολλές από τις θερμίδες μας προέρχονται από τροφές με άμυλο, πλούσιες σε πρωτεΐνες. Καταναλώνουμε ζωικές πρωτεΐνες και λίπη με τη μορφή γάλακτος, αυγών και κρέατος. Η ποικιλομορφία της διατροφής μας υποδηλώνει την ανάγκη σχεδιασμού εξίσου διαφορετικών εκμεταλλεύσεων που μπορούν να υποστηρίξουν ισχυρούς «ιστούς τροφίμων» (υπενθυμίζουμε ότι ένας διαφορετικός ιστός τροφίμων παρέχει υψηλή παραγωγικότητα, ανθεκτικότητα και διατήρηση των θρεπτικών ουσιών - ακριβώς αυτό που θέλετε σε ένα αγρόκτημα).

Tο μικτό γεωργικό σύστημα μπορεί να εξελίξει τη γεωργία και παρέχει πολλά μαθήματα για μια νέα μορφή βιώσιμης γεωργίας για τη σύγχρονη εποχή. Το μικτό γεωργικό σύστημα περιλαμβάνει όλα τα είδη καλλιεργειών όπως φυτά μεγάλης καλλιέργειας, πολυετή φυτά, λαχανικά αλλά και ζωικό κεφάλαιο και όλους τους ωφέλιμους οργανισμούς για μία καλλιέργεια.

#4 Στρατηγική: Επιστροφή των ανθρώπων πίσω στη Γη

Καθώς η γεωργία εξελίσσεται γίνεται όλο και πιο μηχανική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα οι εργασίες του κτήματος έχουν περιοριστεί. Οι παραγωγοί επιλέγουν τη συμβατική γεωργία για οικονομικούς λόγους είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια.

elia

Η σύγχρονη γεωργία απαιτεί εξειδίκευση, ενώ η γη χρειάζεται διαφοροποίηση. Η προσέλκυση ομάδων – ανθρώπων με εξειδίκευση θα ήταν ιδανική.

#5 Στρατηγική: Επένδυση στην αναγεννητική γεωργία

Το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης είναι φυτά όπως σιτάρι και καλαμπόκι, πράγμα που δεν συντελεί θετικά στη γεωργία. Είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η κακομεταχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η νέα γενιά αγροτών χρειάζεται εκπαίδευση, καθώς και οι κυβερνητικοί οργανισμοί χρειάζονται νέες πολιτικές και συστήματα για την καλύτερη υποστήριξη της βιώσιμης γεωργίας. Οι στρατηγικές που περιγράψαμε παραπάνω θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την επένδυση.

Τι είναι η αναγεννητική γεωργία;

Η αναγεννητική γεωργία προσφέρει λύσεις για τη μετατροπή των αγροτών σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς ήρωες. Προωθεί την υγεία των υποβαθμισμένων εδαφών με την αποκατάσταση του οργανικού τους άνθρακα. Η αναγεννητική γεωργία απομακρύνει το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, αντιστρέφοντας τις συνεισφορές της βιομηχανικής γεωργίας στην αλλαγή του κλίματος. Οι αναγεννητικές πρακτικές όπως η καλλιέργεια και η κάλυψη της καλλιέργειας μειώνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση των υδάτων και με τη σειρά τους την παραγωγή υγιεινότερων εδαφών.

Περιγράφεται ως πρακτικές καλλιέργειας και βόσκησης, οι οποίες συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της οργανικής ύλης του εδάφους και την αποκατάσταση της υποβαθμισμένης βιοποικιλότητας με αποτέλεσμα και τη βελτίωση του κύκλου του νερού. Συγκεκριμένα, είναι μια πρακτική διαχείρισης γης που αξιοποιεί τη δύναμη της φωτοσύνθεσης στα φυτά για να κλείσει τον κύκλο άνθρακα και να επαναφέρει την «υγεία» του εδάφους, την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών και την συγκέντρωσή των θρεπτικών ουσιών στο έδαφος.

Η Ημέρα της Γης μας προκαλεί να σκεφτούμε και να εξετάσουμε τη θέση μας στη φύση. Εάν θέλουμε ο πολιτισμός να συνεχίσει να προχωράει, να καλλιεργεί και να γιορτάζει την Ημέρα της Γης, θα ήταν καλό να εφαρμόσουμε στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στρατηγικές που θα μας ωφελήσουν μελλοντικά.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.fb.org/focus-on-agriculture/committed-to-doing-what-is-right-earth-day-and-every-day

https://www.farmlandlp.com/2014/04/top-5-earth-day-strategies-agriculture/

https://www.earthday.org/campaign/regenerative-agriculture/

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας