Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γλυκοπατάτα ένα φυσικά «γενετικά τροποποιημένο φυτό»

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Γλυκοπατάτα ένα φυσικά «γενετικά τροποποιημένο φυτό»

Η γλυκοπατάτα περιέχει γονίδια του βακτηρίου Agrobacterium, λόγω της παρουσίας «ξένου DNA» μπορεί να θεωρηθεί ως φυσικά «γενετικά τροποποιημένη».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ιδιότητα αυτή καθώς αναζητούσαν για ιολογικές ασθένειες στη γλυκοπατάτα. Μετά από έρευνες σε πάνω από 290 είδη γλυκοπατάτας διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη των γονιδίων δεν οφείλεται σε μόλυνση αντιθέτως οι συγκεκριμένες αλληλουχίες γονιδίων αποτελούν μέρος του γονιδιώματος της γλυκοπατάτας. Επίσης αποδείχθηκε ότι τα συγκεκριμένα γονίδια είναι ενεργά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς προς όφελος τους.

agrobacterium tumefaciens

Δεν είναι πρώτη φορά που οι ερευνητές βρίσκουν βακτηριακό DNA στο γονιδίωμα άλλων φυτών. Τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται όλο και περισσότερα παραδείγματα πιθανών «οριζόντιων μεταφορών γονιδίων». «Οριζόντια μεταφορά γονιδίων» είναι η μετάδοση των γενετικών πληροφοριών που είναι γραμμένες στο DNA μεταξύ διαφόρων οργανισμών. Πολλαπλά τμήματα του DNA μπορούν να μεταφερθούν ταυτόχρονα σε άλλα μέλη του ίδιου είδους (αυτό είναι για παράδειγμα, το πώς δημιουργήθηκε η αντοχή των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά) ή σε μέλη άλλων ειδών. Σε αντίθεση με την «κατακόρυφη μεταφορά των γονιδίων» κατά την αναπαραγωγή των οργανισμών, τα γονίδια μεταβιβάζονται στους απογόνους τους.

Η εύρεση παρόμοιων αλληλουχιών DNA του βακτηρίου Agrobacterium στα φυτά δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη ότι είναι αποτέλεσμα της οριζόντιας μεταφοράς γονιδίων, αλλά στην περίπτωση της γλυκοπατάτας υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό συνέβη. Πράγματι, το Agrobacterium εξειδικεύεται για να μεταφέρει ένα μέρος του δικού του DNA, του λεγόμενου T-DNA, στα φυτά και είναι αυτό το που βρέθηκε στη γλυκοπατάτα.

glikopatata

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το Agrobacterium για να ενσωματώσει το δικό του T-DNA στο γενετικό υλικό των φυτών αποτελεί τη βάση της τεχνολογίας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Ενώ το Agrobacterium παραδοσιακά εισάγει το T-DNA του μόνο σε μερικά φυτικά κύτταρα σύμφωνα με την επιστήμη της βιοτεχνολογίας. Το εύρημα των T-DNAs στη γλυκοπατάτα αποκαλύπτει τώρα ότι αυτό το επιπλέον βήμα έχει επίσης συμβεί στη φύση πριν από χιλιάδες χρόνια.

ΠΗΓΗ: Tina Kyndta,1, Dora Quispea,b,1, Hong Zhaic, Robert Jarretd, Marc Ghislainb, Qingchang Liuc, Godelieve Gheysena,and Jan F. Kreuzeb, 2015 “The genome of cultivated sweet potato containsAgrobacteriumT-DNAs with expressed genes: Anexample of a naturally transgenic food crop”


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας