Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια μηδικής – μονοετούς τριφυλλιού

Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια μηδικής – μονοετούς τριφυλλιού

Η δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Μηδικής και ο προβληματισμός για το πώς θα δοθεί το συνδεδεμένο κομμάτι (το οποίο πρέπει απαραίτητα να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ), κι αφού υπάρξει έλεγχος για τους δικαιούχους απασχόλησαν τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, με πρωτοβουλία των μελών του Α.Σ. κ. Ελευθέριου Μαντζώνη και Κώστα Γρουσόπουλου.

Η συμμετοχή αγροτών – καλλιεργητών μηδικής ήταν μεγάλη, καθώς όλοι θέλουν να μάθουν τι ενέργειες πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία για την καλλιέργεια αυτή, που πλέον αποκτά συνδεδεμένη ενίσχυση.

Όπως είναι γνωστό οι παραγωγοί που ασχολούνται με τη μηδική είναι εκατοντάδες στο Ν. Λάρισας και κατ΄ επέκταση στη Θεσσαλία.

Έχουν δημιουργήσει μεγάλη υποδομή σε μηχανήματα που αφορούν στη σπορά, το πότισμα, την κοπή, το δέσιμο, τη συγκέντρωση σε προστατευμένους χώρους, έτσι ώστε στη συνέχεια να οδηγούν το ανταγωνιστικό προϊόν στην αγορά.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι:

«η απόφαση να υπάρχει Συνδεδεμένη έχει ως στόχο να στηριχθεί η καλλιέργεια της μηδικής (μπάλα), έτσι ώστε μ΄ αυτή την ενίσχυση να φτάνει το προϊόν στον κτηνοτρόφο με τη χαμηλότερη τιμή. Εάν δεν υπάρξουν κανόνες και έλεγχος εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η «όρεξη» σε αρκετούς να ξεγελάσουν την Πολιτεία και να εισπράξουν το συνδεδεμένο κομμάτι. Η πρόβλεψη ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διαιρεθούν με τα στρέμματά και θα δηλωθούν στο ΟΣΔΕ του 2017 πανελλαδικά, θέλει οπωσδήποτε ταυτοποίηση. Ελπίζουμε να γίνει»

κατέληξε η προσωρινή επιτροπή, που συγκροτήθηκε και αποτελείται από τα εξής 6 μέλη: Ματζώνης Ελευθέριος, Γρουσόπουλος Κώστας, Κακαδιάρης Χρήστος, Μιχαλόπουλος Στυλιανός, Ζαφειρούλης Χρήστος, Μεσσηνιάτης Νικόλαος.

Τις αμέσως επόμενες μέρες η Επιτροπή θα στείλει επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μία συνάντηση-ενημέρωση και αμοιβαίων εξηγήσεων.

Ενδεικτικά τα ερωτήματα που απασχολούν τους καλλιεργητές, όπως καταγράφηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη είναι:

  • Πολυετές-Μηδική: Τιμολόγιο σπόρου, τιμολόγιο παραγωγής (κιλά/στρέμμα), αρδευόμενο-ποτιστικό (ΟΣΔΕ), ιστορικά στοιχεία μέσω ΟΣΔΕ (έτη αναφοράς), η Συνδεδεμένη να δίνεται μέσω αγροτικού συνεταιρισμού και ομάδας παραγωγών και κτηνοτρόφος-καλλιεργητής Μηδικής.
  • Μονοετές Τριφύλλι: Καλλιεργητής με μονοετή καλλιέργεια-βοσκή, κτηνοτρόφος-καλλιεργητής, να ξεχωρίσει σαν καλλιέργεια η μηδική όταν μεταποιείται και όταν είναι βοσκήσιμη.

 

Πηγή: eleftheria.gr - Γιώργος Ρούστας

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας