Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Στις 18 Οκτώβρη ξεκίνησε η συγκομιδή για τα ακτινίδια Hayward της Πιερίας

Στις 18 Οκτώβρη ξεκίνησε η συγκομιδή για τα ακτινίδια Hayward της Πιερίας

Το Σάββατο 18-10-2014 όρισε η ΔΑΟΚ της ΠΕ Πιερίας ως ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής και της συσκευασίας των ακτινιδίων ποικιλίας «Hayward» για την εμπορική περίοδο 2014 – 2015.

(δείτε την απόφαση)

Καθώς η εμπορική περίοδος της συγκομιδής και της εμπορίας των ακτινιδίων ξεκινάει με ταχύτατους ρυθμούς, καλό είναι οι παραγωγοί αλλά και τα συσκευαστήρια να γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των εμπορικών προδιαγραφών καθώς και τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων τις οποίες θέτει η νομοθεσία.

Με βάση λοιπόν την Υ.Α.290524/2010 (δείτε την Υπουργική Απόφαση ) ισχύουν τα κάτωθι:
Οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ), προβαίνουν σε δειγματοληπτική εκτίμηση του βαθμού ωριμότητας των ακτινιδίων ανά ποικιλία. Εφόσον διασφαλιστεί ότι οι καρποί είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι και σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης τότε, εκδίδουν "Απόφαση Έναρξης Συγκομιδής" η οποία κοινοποιείται υποχρεωτικά στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και στην Διεύθυνση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο υπάγονται.

aktinidia tsexelidiΥποχρεώσεις παραγωγών και εμπόρων - τυποποιητών :
1. Οι παραγωγοί ακτινιδίων προβαίνουν σε συγκομιδή του προϊόντος, μετά την ορισθείσα στην απόφαση "Ημερομηνία έναρξης συγκομιδής και συσκευασίας ακτινιδιών" και εφόσον έχει διασφαλισθεί ότι οι συγκομισμένοι καρποί είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι και σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης. Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ημερομηνίας έναρξης συγκομιδής, απαγορεύεται η συγκομιδή των ακτινιδίων εάν αυτά δεν έχουν ελάχιστο βαθμό ωρίμανσης της τάξης των 6,2 βαθμών Brix (περιεκτικότητα σε σάκχαρα) ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
2. Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή των καρπών πρέπει να συμπληρώνουν και να καταθέτουν στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας τους Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία να αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής καθώς και τη συγκομισμένη ποσότητα.
3. Οι τυποποιητές – συσκευαστές στην περιοχή παραγωγής, προβαίνουν σε τυποποίηση – συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, τουλάχιστον 6,2º Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
4. Οι εισαγωγείς – εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εισαγωγής – εξαγωγής οι παρτίδες ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό Brix τουλάχιστον 6,2º ή 15% μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.
5. Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης – συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5º Brix.

Καλό είναι να έχουν υπόψη τους οι παραγωγοί αλλά και οι τυποποιητές - συσκευαστές ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής διενεργούν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά το στάδιο της τυποποίησης και συσκευασίας των ακτινιδίων στα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια. Σε περίπτωση δε διαπίστωσης παραβάσεων, οι αντίστοιχες παρτίδες είτε καταστρέφονται με ευθύνη του κατέχοντος φορέα, είτε διασφαλίζεται η μη διάθεση τους για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ οι υπεύθυνοι παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας