Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Δημοσιεύθηκε το σχέδιο για τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων.

Δημοσιεύθηκε  το σχέδιο  για τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων.

Δημοσιεύθηκε το σχέδιο Κανονισμού για τα Γεωργικά προϊόντα, με ψήφους 557 υπέρ, 102 κατά και 12 αποχές. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2015, ένα χρόνο δηλαδή νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Με τη δημοσίευση του Κανονισμού, καταργείται αυτόματα ο προηγούμενος σχετικός κανονισμός 3/2008.


agro proiontaΗ Ε.Ε. προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία της προώθησης των αγροτικών προϊόντων, προβλέπει μια σειρά ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης τους με κύριο γενικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Γεωργικού τομέα. Για αυτό τον σκοπό προβλέπει μια σταδιακή αλλά σημαντική αύξηση των χρημάτων που πρόκειται να διαθέσει. Συγκεκριμένα, από τα 61,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι, έως το 2020 είναι προγραμματισμένο να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ. Η ψήφιση του νέου σχετικού Κανονισμού, στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις 13 Οκτωβρίου, βρήκε αρνητικούς την Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία.

 

Οι ειδικοί στόχοι που ορίζονται στις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης είναι:
α) να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των γεωργικών προϊόντων της Ένωσης και τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται στις μεθόδους παραγωγής της ένωσης.
β) να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κατανάλωση γεωργικών προϊόντων και ορισμένων προϊόντων διατροφής της Ένωσης και να βελτιωθεί η προβολή τους τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης,
γ) να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και αναγνώριση σχετικά με τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας,
δ) να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς των γεωργικών προϊόντων και ορισμένων προϊόντων διατροφής της Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες τις αγορές τρίτων χωρών που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης,
ε) να αποκαθίστανται κανονικές συνθήκες της αγοράς σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς, απώλειας εμπιστοσύνης των καταναλωτών ή άλλων συγκεκριμένων προβλημάτων.
Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων όσων αφορά τον τρόπο που θα εμφανίζονται τόσο οι εμπορικές επωνυμίες αλλά και η προέλευση τους κυρίως σε ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό. Οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης, λαμβάνουν τη μορφή προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης, που ονομάζεται «τα προγράμματα» αλλά και ενεργειών σχετικών με την πρωτοβουλία της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 9.Οι εν λόγω ενέργειες αποτελούνται κυρίως από ενέργειες δημοσίων σχέσεων και ενημερωτικές εκστρατείες, εμποροπανηγύρεις καθώς και εκθέσεις εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας.
Τα προγράμματα τα οποία διακρίνονται σε απλά προγράμματα και πολυπορογράμματα δηλαδή προγράμματα που τα προτείνουν τουλάχιστον δύο οργανώσεις προερχόμενες από δύο ή περισσότερα κράτη-μέλη, θα αποτελούνται από συνεκτικές δέσμες δράσεων και η διάρκειας τους θα κυμαίνεται από τουλάχιστον ένα έτος και δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο των τριών ετών. Τέτοια προγράμματα θα μπορούν να προτείνουν επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις ή ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, όπως και φορείς αγροδιατροφικού τομέα με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα και την προώθηση τους.


Τα απλά προγράμματα στην εσωτερική αγορά της Ένωσης, θα χρηματοδοτούνται με το 70% της επιλέξιμη δαπάνης, ενώ στις τρίτες χώρες θα καλύπτεται το 80%. Αντίστοιχα για τα πολυπρογράμματα θα καλύπτεται το 80% της επιλέξιμης δαπάνης. Σε περιπτώσεις διαταραχής της αγοράς, απώλειας εμπιστοσύνης των καταναλωτών για κάποιο προιόν ή άλλων συγκεκριμένων προβλημάτων, το ποσοστό στήριξης θα αυξάνεται κατά 5 %, φτάνοντας έτσι το 85% .
Το σχέδιο του Κανονισμού

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας