Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020

Φωτορεπορτάζ εμπορικής διάθεσης φρούτων στην αγορά της Σιγκαπούρης.

Κωνσταντίνος Καζαντζής | ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” | Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Φωτορεπορτάζ εμπορικής διάθεσης φρούτων στην αγορά της Σιγκαπούρης.
Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση διεξόδου των ελληνικών φρούτων που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τους αρμόδιους, αν και γίνονται κάποιες ισχνές προσπάθειες, είναι η αγορά της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια πολύ ανεπτυγμένη οικονομικώς παγκόσμια αγορά (μαζί με το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Νότιο Κορέα, αποτελεί τις τέσσερις ασιατικές τίγρεις), διαθέτει υψηλότατο κατά κεφαλήν εισόδημα πολιτών, είναι φιλική προς το εμπόριο και τις επιχειρήσεις και θεωρείται από τις πιο ελεύθερες οικονομίες του πλανήτη με καινοτόμες, δυναμικές και ανταγωνιστικές τάσεις. Η γεωγραφική της θέση της προσδίδει οικονομικά πλεονεκτήματα, με το τεράστιας σημασίας λιμάνι της να θεωρείται από τα μεγαλύτερα στη διακίνηση αγαθών, ως διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Σημαντικός τομέας επίσης για τη Σιγκαπούρη είναι και ο δυναμικός και αυξανόμενος τουρισμός της. Το νόμισμά της είναι το δολάριο Σιγκαπούρης (S$ ή SGD) και η ισοτιμία του με το ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 1S$ = 0,62€.

Η Ελλάδα έχει καλές οικονομικές σχέσεις με τη Σιγκαπούρη και εξάγει σ’ αυτήν αρκετά προϊόντα όπως ορυκτά καύσιμα, λέβητες/μηχανές, συσκευές, είδη σχοινοποιίας, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα από αργίλιο, γύψο/τσιμέντο κ.ά., βάσει στοιχείων της ετήσιας έκθεσης για το 2019, της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σιγκαπούρη. Παρατηρείται υστέρηση στις εξαγωγές φρούτων αν και στον τομέα τρόφιμα/ποτά είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού, που ελάττωσε κατά πολύ το παγκόσμιο εμπόριο για λόγους ασφαλείας, αλλά κάποια στιγμή η κατάσταση συναγερμού θα λήξει και αναμένεται έκρηξη εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως.

Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες σε κλειστή αγορά της Σιγκαπούρης, από χύμα και συσκευασμένα φρούτα που παράγονται και στην Ελλάδα (εμπορικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας), καθώς και φωτογραφίες τροπικών φρούτων, που αποτελούν μέρος των καταναλωτικών συνηθειών των κατοίκων Σιγκαπούρης. Στις φωτογραφίες αναγράφονται και οι τιμές σε δολάριο Σιγκαπούρης (η ισοτιμία αναφέρθηκε παραπάνω), για τις απαραίτητες συγκρίσεις. Να ληφθεί υπόψη ότι οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την κατάσταση μερικώς, για το περιορισμένο χρονικό διάστημα Αυγούστου / Σεπτεμβρίου 2020.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η λιανική πώληση κατά ορισμένο αριθμό τεμαχίων ή κατά μόνας και όχι ανά μονάδα βάρους, όσον αφορά τα χύμα προϊόντα, γεγονός που μας ωθεί στη σκέψη ότι αποδίδεται αρκετή σημασία στην ταξινόμηση των προϊόντων (παρομοίου μεγέθους και βάρους καρποί).

 

1. Φρούτα που παράγονται και στην Ελλάδα.

 Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Λεμόνια, αβοκάντο (προέλευσης Μεξικό / Η.Π.Α.) πορτοκάλια (προέλευσης Αυστραλίας), μήλα (προέλευσης Νέας Ζηλανδίας) {Φωτ.: Αύγουστος 2020}.

 

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Μήλα (προέλευσης Νέας Ζηλανδίας), πορτοκάλια (προέλευσης Αυστραλίας), μανταρίνια (προέλευσης Αυστραλίας) {Φωτ.: Αύγουστος 2020}.

 

Φωτογραφία 3

Φωτογραφία 3. Αβοκάντο (προέλευσης Μεξικό / Η.Π.Α.) {Φωτ.: Αύγουστος 2020}.

 

Φωτογραφία 4

Φωτογραφία 4. Νάσι συσκευασμένα σε δίχτυ κατά μόνας (προέλευσης Κίνας) και μύρτιλλα συσκευασμένα (αμερικανικής προελεύσεως) {Φωτ.: Αύγουστος 2020}.

 

Φωτογραφία 5

Φωτογραφία 5. Καρπούζια (προέλευσης Μαλαισίας) και πεπόνια (προέλευσης Αυστραλίας) {Φωτ.: Αύγουστος 2020}.

 

Φωτογραφία 6

Φωτογραφία 6. Συσκευασμένα κεράσια (προέλευσης Η.Π.Α.) {Φωτ.: Σεπτέμβριος 2020}.

 

Φωτογραφία 7

Φωτογραφία 7. Σταφύλια και σμέουρα συσκευασμένα (προέλευσης Η.Π.Α. / Μεξικό) {Φωτ.: Αύγουστος 2020}.

 

2. Τροπικά / εξωτικά φρούτα

Φωτογραφία 8

Φωτογραφία 8. Dragon fruit / φρούτο του δράκου {Φωτ.: Αύγουστος 2020}.

 

Φωτογραφία 9

Φωτογραφία 9. Durian / ντούριαν (προέλευσης Μαλαισίας) {Φωτ.: Σεπτέμβριος 2020}.

 

Φωτογραφία 10

Φωτογραφία 10. Mangosteen / μαγκοστίν συσκευασμένα σε δίχτυ {Φωτ.: Σεπτέμβριος 2020}.

 

Φωτογραφία 11

Φωτογραφία 11. Rambutan / ραμπουτάν συσκευασμένα {Φωτ.: Σεπτέμβριος 2020}.

 

Φωτογραφία 12

Φωτογραφία 12. Star fruit / καραμπόλα συσκευασμένα {Φωτ.: Σεπτέμβριος 2020}.

Όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά, ηγεμονικό ρόλο στις εξαγωγές φρούτων στην αγορά της Σιγκαπούρης παίζει η Ωκεανία (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) και η Αμερική (Η.Π.Α. και Μεξικό). Αντιθέτως, φαίνεται να απουσιάζουν από την αγορά οι μεγάλοι Μεσογειακοί ανταγωνιστές της χώρας μας στη γεωργική παραγωγή, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία.

Κάποια από αυτά τα τροπικά / υποτροπικά φρούτα, θα μπορούσαν να παραχθούν θερμοκηπιακά και στη χώρα μας. Το ζητούμενο όμως είναι να εξευρεθούν οι δίοδοι (διμερείς συμφωνίες, εταιρικές συνεργασίες, προωθητικές ενέργειες, τρόποι ταχείας και ασφαλούς μεταφοράς, κ.λπ.) εύκολης και απρόσκοπτης εξαγωγής στην αγορά της Σιγκαπούρης κάποιων ποσοτήτων των παραδοσιακά καλλιεργούμενων φρούτων στην Ελλάδα, όπου υπάρχει η τεχνογνωσία παραγωγής, είναι ποιοτικώς ανώτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της υφηλίου και το κόστος παραγωγής τους είναι χαμηλότερο από πολλές άλλες χώρες (με σκοπό τις ανταγωνιστικές τιμές διάθεσης). Ένα θετικό γεγονός προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και της Σιγκαπούρης, που ισχύει από το Νοέμβριο του 2019 (εγκύκλιος ΕΕ “Κ” 155), με απότοκο τους μειωμένους ή μηδενικούς εισαγωγικούς δασμούς για τα διακινούμενα προϊόντα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας