Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Οι σημαντικότεροι εχθροί της κερασιάς κατά το βλαστικό στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οι σημαντικότεροι εχθροί της κερασιάς κατά το βλαστικό στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού
Η μύγα της κερασιάς και η κηλιδόπτερη δροσόφιλα αποτελούν σημαντικοί εχθροί της κερασιάς. Ακόμη, η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη.

 

Μύγα της κερασιάς (Ragoletis cerasi)

Η μύγα της κερασιάς έχει μία γενεά και αποτελεί πολύ σοβαρό εχθρό για την καλλιέργεια. Εμφανίζεται συνήθως από τέλη Απριλίου έως αρχές Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή. Το έντομο εναποθέτει τα αυγά του στο εσωτερικό των καρπών, μέσα στον οποίο αναπτύσσονται οι προνύμφες. Οι προνύμφες τρέφονται από τη σάρκα τους ολοκληρώνοντας την ανάπτυξή τους μέσα σε αυτούς. Κατά την έξοδό τους πέφτουν στο έδαφος όπου και διαχειμάζουν.

ragoletis cerasi 1

Συστάσεις - Χημική Καταπολέμηση

Σύμφωνα με τις συλλήψεις στο εγκατεστημένο δίκτυο των φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας μας η πτήση του εντόμου έχει ξεκινήσει σε πρώϊμες περιοχές στο ν.Σερρών και ν. Δράμας. Στις πρώιμες ποικιλίες παρατηρείται αλλαγή στο χρώμα των καρπών.

Συνιστάται ένας ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και επανάληψη μετά από δέκα (10) ημέρες ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής. Ο καρπός είναι επιδεκτικός προσβολής από το βλαστικό στάδιο της αλλαγής του χρώματος των καρπών (εικόνα 2). Σε κάθε περίπτωση οι ψεκασμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο αυτό. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πρώιμες ποικιλίες όπου συνιστάται η χρήση σκευασμάτων με μικρό περιθώριο ημερών προ της συγκομιδής.

    vlastiko stadio allagi xromatos kerasi 1

                   

vlastiko stadio allagi xromatos kerasi 2  

Κηλιδόπτερη δροσόφιλα (Drosophila suzukii)

Η κηλιδόπτερη δροσόφιλα είναι ένα πολυφάγο είδος εντόμου που προσβάλει τους καρπούς μεγάλου αριθμού καλλιεργειών. Η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη προσβολή παρατηρείται σήψη και καταστροφή του καρπού. Στις τροφικές παγίδες της ΔΑΟΚ Δράμας διαπιστώθηκε η παρουσία πληθυσμού του εντόμου.

Συστάσεις - Χημική Καταπολέμηση

Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν στο παρελθόν προσβολές κηλιδόπτερης δροσόφιλας συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση με τη ραγολέτιδα κυρίως στις όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δύο εχθρών

- Μέχρι τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου πρέπει να συγκομίζονται όλοι οι καρποί και τυχόν υπολείμματα τους να ενσωματώνονται στο έδαφος.

- Ορθές πρακτικές κλαδέματος ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός για να μην δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες προσβολής του εντόμου. 


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας