Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στη γεωργία: η Γεφύρωση του Χάσματος

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στη γεωργία: η Γεφύρωση του Χάσματος

Η ενδυνάμωση των γυναικών θα κλείσει το παγκόσμιο χάσμα των φύλων στην γεωργία, θα αυξήσει  την παραγωγή τροφίμων και θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο μέλλον για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ και οι γυναίκες αγρότισσες αντιπροσωπεύουν το 30%  των συνολικών διαχειριστών αγροτικών εκμεταλέυσεων. Παρά την συνολική αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένων κυρίως αγροτικών περιοχών εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πρώτη έρχεται η Σουηδία στις εργαζόμενες γυναίκες, ακολουθούν η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των γυναικών σε αγροτικές περιοχές καταγράφεται στην Ελλάδα.

Το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις αγροτικές περιοχές είναι περίπου 38% ενώ το 30% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την ευρωπαική ένωση διαχειρίζονται γυναίκες.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ agriculture

Η επιχειρηματική εκπαίδευση με επίκεντρο την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων και την ανάπτυξη για τις γυναίκες πρέπει να ενσωματωθεί στις αγροτικές πολιτικές.

Ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει σε ορισμένες ευρωπαικές περιοχές είναι ότι μορφωμένες και με δεξιότητες γυναίκες αποφασίζουν να μετακομίσουν στην επαρχία για να ασκήσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.  Ο ρόλος των εθνικών και τοπικών αρχών είναι να παρέχει την κοινωνική και φυσική υποδομή ώστε να επιτρέπει τη συμμετοχή των γυναικών της υπαίθρου σε έργα και δραστηριότητες.

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) εκτιμά ότι το κλείσιμο του χάσματος των φύλλων του εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να αποφέρει ένα κέρδος στην συνολική οικονομία σε όλες τις χώρες.

Όλο και περισσότερες γυναίκες στις αγροτικές περιοχές κατακτούν διευθυντικές θέσεις  με ποσοστό 21%, ενώ με τις δικές τους επιχειρήσεις ασχολείται ένα ποσοστό 14%. Οι γυναίκες επιχειρηματίες σχεδιάζουν, δημιουργούν και παράγουν προιόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα παρέχουν εισοδήματα στις οικογενειές τους και θέσεις εργασίας στις κοινοτητές τους, συμβάλλοντας έτσι και αυτές από την πλευρά τους στην πρόοδο και την οικονομική ευημερία.

Οι γυναίκες σε αγροτικές περιοχές ξεκινούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και μικρές επιχειρήσεις στο αγροκτημά τους κάνοντας μεταποίηση των προιόντων τους. Οι στατιστικές απεικονίζουν την αύξηση των νέων αγροτικών επιχειρήσεων και πολλές από αυτές πάνε καλά από οικονομική άποψη. Αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια υλοποιούνται κυρίως στη βόρεια και δυτική Ευρώπη και τα κράτη μέλη εστιάζουν στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών και διαχειριστικών δεξιοτήτων των γυναικών.

Με την σημερινή τεχνολογία συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι γυναίκες έχουν νέες πλατφόρμες που μπορούν και συνδέονται και να πετυχένουν μεγάλους στόχους πέρα από τα στενά όρια που βρίσκονται.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την GEM, Women’s Entrepreneurship το ποσοστό της  γυναικείας επιχειρηματικότητας που είναι σε αρχικό στάδιο στον αγροτικό τομέα είναι μόνο  11,0%.

Προφανώς θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φυσικό περιβάλλον, η πολιτική, η θρησκεία και ο πολιτισμός που τελικά επηρεάζουν τις επιχειρηματικές επιλογές και τις συμπεριφορές των γυναικών.

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, και τα τελευταία χρόνια, γίνονται συντονισμένες κινήσεις για την στροφή της επιχειρηματικότητας στην πράσινη επιχειρηματικότητα και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής.

Ιδιαίτερα εν μέσω μακράς οικονομικής κρίσης, η επαγγελματική επιλογή της ίδρυσης ατομικής επιχείρησης ολοένα και αυξάνεται. Κι αυτό παρατηρείται και στις ομάδες των νέων και ανέργων γυναικών, που μαστίζονται περισσότερο από τη ανεργία. Σχέδια σχετικά διαμορφώνονται και υλοποιούνται, κάποια χρηματοδοτούμενα ως και 100 % των δαπανών τους, ενώ πολλές εταιρίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε νέες γυναίκες επιχειρηματίες που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο της γεωργίας.

Συμπερασματικά, καταληγεί κανείς  πως η νεανική και η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, θα μπορέσει να αποτελέσει ένα εφαλτήριο προς την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανεργίας στην χώρα μας.

Αν μάθεις έναν άντρα να καλλιεργεί, η οικογένειά του θα φάει. Αν διδάξετε σε μια γυναίκα να καλλιεργεί, η κοινότητα θα τρώει.

Και, όπως αναφέρει ο FAO, εάν οι γυναίκες αγρότες αποκτήσουν πρόσβαση στους ίδιους πόρους με τους άνδρες ομολόγους τους, θα φάει και ολόκληρος ο κόσμος.

 

ΠΗΓΕΣ

Franic, R., & Kovacicek, T. (2019). The Professional Status of Rural Women in the EU. Policy Department for Citizens’ Rights and Constitutional Affairs Directorate General for Internal Policies of the Union.

Κώστα, Ι. (2016). Νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης στον αγροτικό τομέα και ενίσχυση αυτής μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης.

https://www.womeninoliveoil.org

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας