Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

150.000 υπάλληλοι - «αγρότες» πρέπει να κάνουν έναρξη στην εφορία και να υποβάλλουν το Ε3

150.000 υπάλληλοι - «αγρότες» πρέπει να κάνουν έναρξη στην εφορία και να υποβάλλουν το Ε3

Νέο σοκ περιμένει όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι αγρότες, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους, αναμένουμε την σχετική εγκύκλιο εντός των επομένων ημερών, που θα ορίζει ότι οι υπάλληλοι (του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα) που έχουν αγροτικά εισοδήματα πρέπει να κάνουν έναρξη στην εφορία και να υποβάλλουν το Ε3.

Το Ε3 σήμερα υποβάλλεται από τους επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα) και τους κατά κύριο λόγο αγρότες που έχουν επιχειρηματική ιδιότητα.forologiko entypo e3
Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να πιάσει περί τους 150.000 υπαλλήλους (τόσοι έχει υπολογίσει ότι θα είναι) οι οποίοι έχουν εισοδήματα αγροτικά και ποτέ μα ποτέ δεν τα έχουν δηλώσει.

Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες όπως μαθαίνουμε θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει το σύστημα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Το θέμα είναι ότι με την νέα εγκύκλιο πολύς κόσμος έχει να πάει στην Εφορία για την απόκτηση κλειδάριθμου, έτσι ώστε να μπορέσει να υποβάλλει και το Ε3.

Πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται και στην αναζήτηση των «ουδέτερων» αγροτών. Τι σημαίνει αυτό?

Αγρότες που ποτέ δεν έχουν ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ από την άλλη όμως έπαιρναν επιδοτήσεις. Και ο λόγος είναι απλός, τις επιδοτήσεις τις έπαιρναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο με την δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό επί της ουσίας επιβεβαιώνει την ανύπαρκτη γέφυρα μεταξύ της Εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάτι που ο στόχος είναι να αλλάξει στο μέλλον.

Τώρα λίγο πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι 400.000 αγρότες –από 800.000 αγρότες που ήταν κάποτε- πρέπει να ξέρουν τα εξής:
Είτε του Ειδικού Καθεστώτος (έως 15.000 ευρώ εισόδημα) είτε του Κανονικού καθεστώτος (από 15.000 ευρώ εισόδημα και πάνω) πρέπει να γράψουν στην φορολογική δήλωση έσοδα-έξοδα. Επίσης πρέπει να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις, ενώ τα τεκμήρια επιβαρύνουν τους πάντες με 13%. Επίσης πρέπει να δηλωθούν και οι επιδοτήσεις.

Θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο:

1) Παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισαν τελευταίως στην «Αγροτική Έκφραση» ότι δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις των αγροτών. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτό θα ισχύσει από φέτος –άρα πρέπει να βγει εγκύκλιος- ή από του χρόνου.

2) Τέλος του έτους είχε ειπωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι όσοι αγρότες έμπαιναν σε καθεστώς βιβλίων θα πλήρωναν μειωμένη προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο. Σήμερα αυτό είναι 55% ενώ με τη νέα ρύθμιση ο φόρος θα έπεφτε στο 27,5%. Ακόμη κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά με αυτό, ενώ η όποια αλλαγή απαιτεί σχετική εγκύκλιο.

3) Τι θα γίνει τελικά με την ιδιοχρησιμοποίηση των χωραφιών. Επί του παρόντος δηλώνονται ως έσοδο στο Ε2 και ως έξοδο στο Ε3. Για αυτά τα ακίνητα έχει ειπωθεί ότι θα φορολογηθούν με 3% της αντικειμενικής αξίας των χωραφιών. Πράγμα αδύνατο υποστηρίζουν λογιστές καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από χρονοβόρα είναι και υψηλού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό έχει προταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ή να εξαλειφθεί τελείως ο φόρος καθώς έσοδο μείων έξοδο ισούται με μηδέν ή να ισχύσουν τα προηγούμενα τεκμαρτά ενοίκια που έβγαζε η επιτροπή για τα γεωργικά εισοδήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

 forologiko entypo e1

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Πηγή: Αγροτική Έκφραση

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας