Τρίτη, 05 Μαΐου 2015

Όλοι όσοι έχουν γεωργικό εισόδημα θα φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο: Έσοδα μείον έξοδα

Όλοι όσοι έχουν γεωργικό εισόδημα θα φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο: Έσοδα μείον έξοδα

Όλοι όσοι έχουν γεωργικό εισόδημα, είτε αυτό προκύπτει από καλλιέργεια ενός στρέμματος κηπευτικών, είτε δέκα στρεμμάτων βαμβακιού, ή από πέντε στρέμματα ελιές, είτε από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια μικρής έκτασης, θα φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο: Έσοδα μείον Έξοδα.

Μεγάλος αριθμός αγροτών του ειδικού καθεστώτος, πιστεύουν ότι επειδή δεν είναι στο «κανονικό καθεστώς» (δεν έχουν βιβλία δηλαδή), δεν έχουν και καμία άλλη υποχρέωση σχετικά με τη φορολογία τους. Αυτό είναι τελείως λάθος, όπως αναφέρει η ΕΑΣ Ιεράπετρας σε σχετικές διευκρινιστικές οδηγίες που εξέδωσε.

Αναλυτικότερα, ανακεφαλαιώνοντας τις φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών αναφέρει τα εξής:

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος τη μόνη διαφορά που έχουν σε σχέση με τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, είναι ότι δεν υποβάλλουν Φ.Π.Α κάθε 3μηνο, για την ακρίβεια δεν υποβάλλουν την «κλασική» δήλωση Φ.Π.Α (υποβάλλουν μια ετήσια ειδική δήλωση «ΈΝΤΥΠΟ Φ6» .
Σε όλα τα υπόλοιπα οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών είναι ίδιες, (βέβαια, αν τα τιμολόγια που συγκεντρώνουν για τα έξοδα τους τα πηγαίνουν μια φορά ή δέκα φορές το χρόνο στο λογιστή τους, αυτό είναι θέμα της μεταξύ τους συνεννόησης).

Τον επόμενο μήνα που θα ξεκινήσει η σύνταξη και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, πηγαίνοντας στο λογιστή τους οι αγρότες θα πρέπει ναtax προσκομίσουν και όλα τα παραστατικά εσόδων και εξόδων του 2014, από τα οποία θα προκύψει το καθαρό αγροτικό εισόδημα, για το οποίο θα φορολογηθούν.
Αν δεν προσκομίσουν τίποτε, ο λογιστής δεν θα δηλώσει τίποτε από αγροτικά εισοδήματα. Αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν, όπου κάποιος απλά δήλωνε πως έχει γεωργικό εισόδημα (συνήθως από κότες, γαλοπούλες, κουνέλια κ.λ.π.) δεν ισχύει. Με το νέο τρόπο προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται με παραστατικά.
Για τις πωλήσεις που έκαναν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, εκδόθηκαν παραστατικά από τους εμπόρους. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στο ότι ήδη έχουν προσκομίσει τα τιμολόγια αυτά στις επιχειρήσεις, Ενώσεις, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς κ.λ.π., που τα συγκεντρώνουν προκειμένου να ετοιμάσουν τις καταστάσεις για την επιστροφή του κατ' αποκοπή Φ.Π.Α για το 2014. Θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθούν εκεί που παρέδωσαν τα τιμολόγια τους και να ζητήσουν φωτοτυπίες των τιμολογίων αυτών, τις οποίες θα προσκομίσουν στον λογιστή τους, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να εμφανίσουμε έσοδα από πωλήσεις προϊόντων τους για το 2014.
Καλό είναι επίσης να ζητούν και να λαμβάνουν μία βεβαίωση από την επιχείρηση ή Ένωση ή Συνεταιρισμό που έδωσαν τα τιμολόγια για την επιστροφή, με την οποία να βεβαιώνεται ότι κατέχουν οι επιχειρήσεις αυτές τα πρωτότυπα παραστατικά, ώστε να μην μπορεί να προκύψει στο μέλλον πρόβλημα από την πιθανή απώλεια τιμολογίων.

ΕΡΓΟΣΗΜΟ
Πολλοί από τους έχοντες γεωργικές καλλιέργειες, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, απασχολούν περιστασιακά εργάτες γης, οι οποίοι αμείβονται με το γνωστό σε όλους εργόσημο. Επειδή πολύ λόγος γίνεται, να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να σταλεί η βεβαίωση αποδοχών ηλεκτρονικά, όπως συμβαίνει με τους απασχολούμενους υπαλλήλους σε επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναρτήθηκαν στην σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), οι βεβαιώσεις των επιδοτήσεων για το έτος 2014. Οι βεβαιώσεις αυτές (όσον αφορά τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος), θα πρέπει να εκτυπωθούν και να αθροιστούν μαζί με τα υπόλοιπα έσοδα ώστε να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, ότι για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν εκδίδουμε τιμολόγιο για τις επιδοτήσεις, αλλά η ανωτέρω βεβαίωση θα αποτελέσει το παραστατικό καταχώρησης των εσόδων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α
Εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1089_20.04.15, με την οποία προσδιορίζεται ο τρόπος επιστροφής του Φ.Π.Α στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Ο συντελεστής για τον υπολογισμό του κατ' αποκοπή Φ.Π.Α είναι και φέτος 6%, ενώ δίνεται η δυνατότητα υποβολής της αίτησης από τον δικαιούχο απευθείας στη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση που συνολικές πωλήσεις βάσει των τιμολογίων που θα προσκομίσουν οι αγρότες, δεν ξεπερνούν τους πίνακες που έχει το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανά κατηγορία καλλιέργειας, τότε τα χρήματα θα επιστρέφονται εντός ενός μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται έλεγχος ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να επιστραφούν τα χρήματα εντός 3 μηνών.

 

 

Πηγή: Agro24

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας