Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Δύσκολη εποχή φέρνει η Τuta absoluta για την τομάτα, λόγω του ήπιου χειμώνα και της ανθεκτικότητας του εντόμου

Μανώλης Δελημπαλταδάκης, Campaign Manager Κηπευτικών, Syngenta Hellas
Δύσκολη εποχή φέρνει η Τuta absoluta για την τομάτα, λόγω του ήπιου χειμώνα και της ανθεκτικότητας του εντόμου

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το πρόβλημα πέρυσι τόσο σε υπαίθριες όσο και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας λόγω της Tuta absoluta, σε Πρέβεζα και Ιεράπετρα ενώ, διαχειρίσιμη ήταν η κατάσταση σε Αμαλιάδα και Κυπαρισσία, όπως δήλωσαν γεωπόνοι και παραγωγοί των περιοχών αυτών.

Η ανθεκτικότητα που έχει αναπτύξει το έντομο σε εντομοκτόνα καθώς και οι πολλές γενεές που εμφανίζει ανά καλλιεργητική περίοδο είναι οι κύριες αιτίες του προβλήματος τις οποίες θα έχουν και φέτος να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί.

Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί στη νέα περίοδο λόγω του ήπιου χειμώνα, ο οποίος προμυνεί έξαρση των πληθυσμών του εντόμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ σε Πρέβεζα και Ιεράπετρα δραματική ήταν η περυσινή μείωση της παραγωγής σε υπαίθρια τομάτα, λόγω έξαρσης της Τούτα ενώ οι παραγωγοί θερμοκηπιακής τομάτας ήρθαν αντιμέτωποι με την ανθεκτικότητα του εντόμου στα περισσότερα εγκεκριμένα σκευάσματα, με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση παραγωγής η οποία άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%. Η φετινή χρονιά βρίσκει τους καλλιεργητές υπαίθριας τομάτας να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, ενώ οι παραγωγοί θερμοκηπιακής τομάτας προσπαθούν με διάφορους συνδυασμούς φαρμάκων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τα πράγματα αναμένεται να είναι εντονότερα εφέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα ο οποίος δεν μείωσε αρκετά τους διαχειμάζοντες πληθυσμούς του εντόμου.

Αντίθετα σε περιοχές όπου το έντομο δεν έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς και ανθεκτικότητα, όπως Αμαλιάδα και Κυπαρισσία τακτικές ολοκληρωμένης αντιμετώπισης φαίνεται να αποτελούν τη μόνη διέξοδο για το πρόβλημα, επιτρέποντας τόσο σε παραγωγούς υπαίθριας καλλιέργειας αλλά και σε παραγωγούς θερμοκηπίων να έχουν ικανοποιητική παραγωγή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

H Syngenta Hellas προτείνει Αffirm και Voliam Targo για την καταπολέμηση της Tuta Absoluta

To έντομο Tuta Absoluta είναι ένας πολύ σημαντικός και επιζήμιος εχθρός στην καλλιέργεια της τομάτας, προσβάλλοντας, κυρίως, φύλλα και καρπούς του φυτού. Στην Ευρώπη καταγράφηκε στα τέλη του 2006 στην Ισπανία και έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλες της χώρες της Μεσογείου. Στην Ελλάδα καταγράφηκε πρώτη φορά το 2009 και η ένταση προσβολής κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ο βιολογικός κύκλος του λεπιδοπτέρου απαρτίζεται από 7 στάδια ανάπτυξης ως εξής:

Αυγά: βρίσκονται υπέργεια, πάνω στο φυτό

4 προνυμφικά στάδια: βρίσκονται υπέργεια, πάνω στο φυτό

Pupa: βρίσκεται ως επί το πλείστον στο έδαφος

Ακμαία: βρίσκονται στα υπέργεια μέρη

Ζημιές στα φυτά προκαλούνται μονό από τις προνύμφες σε όλα τα υπέργεια μέρη.

Στα φύλλα η ζημιά είναι έμμεση, αφού μειώνουν το φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού και οι πληγές αποτελούν πηγές εισόδου για προσβολές μυκήτων. Η άμεση οικονομική ζημιά οφείλεται σε προσβολές στους καρπούς, όπου η προνύμφη εισέρχεται από τη βάση του κάλυκα και θρέφεται στο εσωτερικό. Οι παραγόμενοι καρποί δεν μπορούν να εμπορευτούν, ενώ και η καταπολέμηση των προνυμφών είναι πολύ δύσκολη. Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου επηρεάζεται, κυρίως, από τη θερμοκρασία, με optimum μεταξύ 22-24 °C.

Προστασία και πρόληψη

Η προστασία της καλλιέργειας από την Tuta Absoluta βασίζεται σε τεχνικές μεθόδους πρόληψης όπως:

• Καλό κλείσιμο των ανοιγμάτων του θερμοκηπίου (παράθυρα και αερισμός οροφής) με ειδικό εντομοστεγές δίχτυ.

• Εγκατάσταση προθαλάμου με διπλές πόρτες στα θερμοκήπια.

• Καταστροφή των ζιζανίων στον περιβάλλοντα χώρο.

• Χρήση υγειών σποροφύτων (φυτωριακό υλικό με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο).

• Αποφυγή της φύτευσης, δεύτερης ευπαθούς καλλιέργειας σε θερμοκήπιο που προϋπήρχε προσβεβλημένη καλλιέργεια.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της καλλιέργειας για παρουσία του εντόμου με χρήση φερορμονικών παγίδων παρακολούθησης και με την εμφάνιση συμπτωμάτων στα φυτά.

Στην περίπτωση συμπτωμάτων προσβολής χρειάζεται η χρήση εξειδικευμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με ορθή χρήση και εναλλαγές ψεκασμών.

Το Affirm και το Voliam Targo αποτελούν δύο καταξιωμένα προϊόντα που προστατεύουν την καλλιέργεια της τομάτας, δίνοντας την ασφάλεια και την υψηλή αποτελεσματικότητα που επιζητά ο παραγωγός. Και τα δύο σκευάσματα δρουν με κατάποση προστατεύοντας τα φυτά μέσα σε λίγες ώρες από την εφαρμογή, καθώς σταματούν τη διαδικασία πρόσληψης τροφής των προνυμφών. Εξασφαλίζουν υψηλή αποτελεσματικότητα, έχοντας ωο-προνυμφοκτόνο δράση.

Γιατί Affirm:

  • Ο μοναδικός τρόπος δράσης (MoA) το καθιστά ιδανικό για προγράμματα εναλλαγής ψεκασμών προς αποφυγή ανθεκτικοτήτων
  • Προστασία κατά μεγάλου εύρους λεπιδοπτέρων και Tuta Absoluta
  • Ωο - προνυμφοκτόνος δράση
  • Ταχύς χρόνος δράσης (1-4 ώρες)
  • Ευελιξία χρήσης λόγω μικρού χρόνου συγκομιδής (PHI: 3 μέρες)
  • Μικρός χρόνος επαναεισόδου των βομβίνων (1 μέρα)

Γιατί Voliam Targo:

  • Το αποτελεσματικότερο όπλο κατά λεπιδοπτέρων και Tuta Absoluta
  • Συνεργιστική δράση δύο καταξιωμένων δραστικών (Abamectin + Chlorantraniliprole)
  • Έτοιμο μείγμα με την εγγύηση της Syngenta
  • Μεγαλύτερη διάρκεια δράσης και υψηλή αποτελεσματικότητα

Λόγω του διαφορετικού μηχανισμού δράσης των δύο προϊόντων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα εναλλαγής ψεκασμών για αποφυγή, πιθανότητας, ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
Affirm και Voliam Targo αποτελούν τις επιλογές του σύγχρονου παραγωγού που επιζητά υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της Tuta Absoluta στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής τομάτας.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας