Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022

Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη φυτοτοξικότητα;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη φυτοτοξικότητα;

Η φυτοτοξικότητα των καλλιεργειών λόγω της εφαρμογής των ζιζανιοκτόνων, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Συχνά οφείλεται σε συνδυασμό παραμέτρων και καταστάσεων, όπως οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις εδαφολογικές συνθήκες.

Η χρήση των φυτοφαρμάκων από τους περισσότερους καλλιεργητές είναι αναπόφευκτη. Η φυτοτοξικότητα των καλλιεργειών λόγω των φυτοφαρμάκων πολλές φορές δεν είναι πλήρως και εύκολα κατανοητή από τους παραγωγούς.

foliarfeeding

Ενώ λοιπόν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τις καλλιέργειες, όπως λέει και το όνομά τους,  παρ’όλα αυτά, ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις στις καλλιέργειες παρατηρούνται συχνά.

Ακριβώς γι’αυτό, θα πρέπει οι χρήστες να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το πώς θα πρέπει να εφαρμόζουν αυτά τα προϊόντα και θα πρέπει να ακλουθούν σαφείς οδηγίες.

Τι γίνεται όμως όταν παρ’όλα αυτά η φυτοτοξικότητα εμφανίζεται μπροστά μας;

phytotoxicity

Σωστή θρέψη φυτών και φυτοτοξικότητα:

Συσχέτιση υπάρχει σαφώς μεταξύ της σωστής και επαρκούς θρέψης των φυτών και της πιθανής εκδήλωσης φυτοτοξικότητας.

Τι εννοούμε;  

Υπό νορμάλ συνθήκες, κατά τη διάρκεια ενός ψεκασμού δε θα πρέπει να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης φυτοτοξικότητας σε μια καλλιέργεια. Στην περίπτωση όμως που μία καλλιέργεια είναι ανεπαρκής σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τότε ενδεχομένως να παρατηρηθεί φυτοτοξικότητα.

Εάν δηλαδή κάποιος μπει στον κόπο εξέτασης του φυτικού ιστού μιας καλλιέργειας με συμπτώματα φυτοτοξικότητας, θα διαπιστώσει πως τα θρεπτικά συστατικά της εν λόγω καλλιέργειας υφίστανται σε ανεπαρκείς ποσότητες.

Για παράδειγμα, σε κίτρινα και χλωρωτικά μπιζέλια λόγω φυτοτοξικότητας έχουν παρατηρηθεί ελλιπείς ποσότητες ψευδαργύρου, μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού και βορίου.

Ακόμη ένα τεκμηριωμένο παράδειγμα είναι αυτό της περίπτωσης των δημητριακών όταν αυτά υποφέρουν από έλλειψη χαλκού. Σε αυτά τα φυτά εμφανίζεται έντονο κάψιμο της κορυφής των φύλλων τους μετά την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων.

phytotoxycity 1

Στις περιπτώσεις που η καλλιέργεια είναι πλήρης από άποψη θρεπτικών συστατικών, τότε η ανάρρωση της μετά από την εφαρμογή ζιζανιοκτόνου σκευάσματος θα επέλθει γρήγορα και φυσιολογικά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ανάκαμψη είναι πολύ περισσότερο χρονοβόρα καθώς επίσης, έμμεσα αυτές οι καλλιέργειες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε εχθρούς και ασθένειες ή περιβαλλοντικά στρες.

Είναι συνήθης τακτική λοιπόν, η προσθήκη ψευδαργύρου με διαφυλλικούς ψεκασμούς για την ανάρρωση μια καλλιέργειας μετά από ζιζανιοκτονία με τη δραστική metribuzin.

Βεβαίως, θα πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θρέψη των καλλιεργειών για να μεγιστοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών μας.

Η θεωρία της χρήσης διαφυλλικών εφαρμογών των θρεπτικών συστατικών για τη διακοπή της ζημίας που προκαλείται από τα ζιζανιοκτόνα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, αλλά σημαντικά και υπαρκτά θετικά αποτελέσματα υπάρχουν.

Σαφώς και η περισσότερη έρευνα θα μας δώσει περισσότερες απαντήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια.


Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

Φυτοτοξικότητα: Ένας απροσδόκητος κίνδυνος

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας