Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

SIVANTO® prime – καινοτομία στον έλεγχο των μυζητικών εντόμων

BAYER
SIVANTO® prime – καινοτομία στον έλεγχο των μυζητικών εντόμων

Το SIVANTO® prime είναι ένα καινοτόμο, διασυστηματικό εντομοκτόνο από τη Bayer, με νέα δραστική ουσία από καινούρια χημική ομάδα, για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μυζητικών εντόμων.

SIVANTO PRIME xarakthristika

Αναπτύχθηκε με στόχο να ικανοποιεί τις ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας και ταυτόχρονα τις αυστηρές απαιτήσεις, ως προς τον σεβασμό στο περιβάλλον, την εκλεκτικότητα στους στόχους και τη βιώσιμη διαχείριση. Διακρίνεται για την ταχύτητα της δράσης τους στους εντομολογικούς εχθρούς και την πολύπλευρη ευελιξία που παρέχει στους καλλιεργητές για την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών τους.

SIVANTO® prime – καινοτομία στον έλεγχο των μυζητικών εντόμων

► Το SIVANTO® prime είναι ένα σύγχρονο διασυστηματικό εντομοκτόνο με εξαιρετικό προφίλ για τον έλεγχο σημαντικών μυζητικών εντόμων, όπως αφίδες, αλευρώδεις, τζιτζικάκια και κοκκοειδή, με δράση τόσο στα προνυμφικά/νυμφικά, όσο και στα ενήλικα στάδια των εντόμων στόχων.

► Το δραστικό συστατικό του SIVANTO® prime, flupyradifurone, ανήκει στη νέα χημική ομάδα, τα butenolides (βουτενολίδες).

► Το SIVANTO® prime διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά εκλεκτικότητας και δεν βλάπτει τις μέλισσες και τους βομβύνους, γεγονός που επιτρέπει εφαρμογές ακόμη και κατά την άνθηση.

► Επίσης, είναι εκλεκτικό σε σημαντικά ωφέλιμα έντομα που συμμετέχουν σε προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Integrated Pest Management/IPM)

► Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας, κυρίως σε συγκεκριμένα είδη αφίδων και αλευρωδών τα οποία εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα νεονικοτινοειδή σκευάσματα.

► Επιπλέον, το SIVANTO® prime καινοτομεί με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως εξαιρετική ταχύτητα δράσης, άμεση διακοπή της απομύζησης χυμών, αποτελεσματικό έλεγχο απομύζησης χυμών, αποτελεσματικό έλεγχο φορέων των ιώσεων, όπως π.χ. οι αλευρώδεις και ευέλικτη εφαρμογή σε διάφορα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας.

SIVANTO PRIME cyrcle

Εμπνευσμένο από τη φύση

Καινοτόμος έλεγχος εχθρών με πρότυπο από τη φύση

Η σύνθεση της δραστικής ουσίας flupyradifurone είναι εμπνευσμένη από τη φυσική ουσία στεμοφολίνη, ουσία η όποια απομονώθηκε από το Stemona japonica, ένα φαρμακευτικό φυτό που συναντάται κυρίως στην Νοτιανατολική Ασία.

Η στεμοφολίνη είναι ένα αλκαλοειδές με εξαιρετικές εντομοκτόνες ιδιότητες. Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη γνώση, ώστε να αναπτύξουν ένα εμπορικό φυτοπροσταστευτικό προϊόν, οι προσπάθειες όμως απέτυχαν Οι ερευνητές της Bayer κατόρθωσαν τελικά να αναγνωρίζουν το τμήμα εκείνο της φυσικής στεμοφολίνης το οποίο είναι υπεύθυνο για την εντομοκτόνο δράση.

Το τμήμα αυτό (pharmacophore system) που είναι το ενεργό κέντρο δράσης του μορίου, το συνδύασαν επιτυχώς με δύο άλλα τμήματα χημικώς δημιουργημένα και τότε ανακάλυψαν ότι, τόσο η δραστικότητα, όσο και η εκλεκτικότητα του pharmacophore βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο.

SIVANTO PRIME stemofolini

Με καινοτόμο μορφή τυποποίησης, για εύχρηστη και αποτελεσματική διαχείριση

Αξιοποιώντας μια μοναδική ιδέα σύνθεσης, το SIVANTO® prime 200sl (Πυκνό Διάλυμα) βασίζεται σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο σύστημα γαλακτωματοποιητών, το οποίο δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί στην τυποποίηση των προϊόντων φυτοπροστασίας και ταιριάζει απόλυτα με το εκλεκτικό προφίλ της δραστικής ουσίας.

SIVANTO PRIME xeirismos apothikeysh

Η σύνθεση του SIVANTO® prime το καθιστά εύκολο στη διαχείριση και την αποθήκευση, χάρις στη βελτιωμένη σταθερότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στη γρήγορη διαλυτότητα και καλή αναμιξιμότητα στο ψεκαστικό διάλυμα, ιδιότητες που οφείλονται στον εξαιρετικό «αυθορμητισμό» της τυποποίησης του.

Μετά την εφαρμογή του προϊόντος, οι προηγμένες ιδιότητες προσκόλλησης εξασφαλίζουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και ενισχυμένη διείσδυση, με αποτέλεσμα την ταχεία δραστηριότητα του δρώντος συστατικού.

Διελεσματική και διασυστηματική κίνηση

Το δραστικό συστατικό του SIVANTO® prime προσλαμβάνεται κατά τις εφαρμογές φυλλώματος από τα φύλλα και τους μίσχους.

Μετά την απορρόφηση από το φυτό, το SIVANTO® prime μεταφέρεται τόσο στα ακροπέταλα διαμέσου των ξυλωδών αγγείων και σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανοδικού ρεύματος της διαπνοής, όσο και διελεσματικά στα γειτονικά δυτικά κύτταρα.

Η διελεσματική κίνηση είναι εκείνη στην οποία οφείλεται η επιτυχής αντιμετώπιση των εντόμων που τρέφονται στην κάτω πλευρά των φύλλων, ακόμη και όταν το SIVANTO® prime εφαρμόζεται μόνο στην άνω επιφάνεια του φύλλου.

SIVANTO PRIME leaf

Δράση επαφής, διελεσματική δράση και διακοπή μύζησης χυμών.

Τα δυσπρόσιτα σημεία, αλλά και έντομα που δεν δέχθηκαν απευθείας το ψεκαστικό υγρό, δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα.

Το SIVANTO® prime επιφέρει άμεση διακοπή της μύζησης των χυμών (μετρούμενη με απέκκριση του μελιτώματος), ακόμη και στις αφίδες που τρέφονται στην κάτω πλευρά των φύλλων.

SIVANTO PRIME drash

Εφαρμογές φυλλώματος: Οι διασυστηματικές και διελεσματικές ιδιότητες του SIVANTO® prime, κατανέμουν τη δραστική ουσία γρήγορα διαμέσου των ιστών, προσεγγίζοντας ακόμη και τα κρυμμένα έντομα.

Τρόπος δράσης

Το flupyradifurone, σαν ανταγωνιστής στους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετολοχολίνης (nAChR) στα έντομα – στόχους, μιμείται τον φυσικό νευροδιαβιβαστή ακετολοχολίνης.

SIVANTO PRIME neyrikes syndeseis

Σε αντίθεση με την ακετυλοχολίνη, η δραστική ουσία του SIVANTO® prime δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί από το αντίστοιχο ένζυμο, προκαλώντας έτσι την διέγερση του νευρικού κυττάρου. Η συνεχιζόμενη διέγερση έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή του νευρικού συτσήματος των εντόμων και τελικά τη θανάτωση τους.

Ωστόσο, το μοναδικό ενεργό σύστημα (pharmacophore) του flupyradifurone είναι διαφορετικό από αυτό των νεονικοτινοειδών και των σουλφοξαμινών, γι’ αυτό και το flupyradifurone επισήμως κατατάσσεται σε νέα χημική ομάδα (βουτενολίδες/butenolides)

Χημική κατάταξη

Το flupyradifurone, περιλαμβάνοντας στο μόριο του το μοναδικό ενεργός σύστημα pharmacophore, είναι –από άποψη χημικής δομής- διαφορετικό από όλα τα νεονικοτεινοειδή εντομοκτόνα, αλλά και από τις σουφλοξαμίνες.

Το flupyradifurone  είναι ένας ανταγωνιστής του νικοτινικού υποδοχέα της ακετολοχολίνης (IRAC MoA Group4). Δεσμεύεται μεν στους νικοτινικούς δέκτες της ακετυλοχολίνης (nACh)R, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τα νενονικοτινοειδή (4A) και τις σουλφοξαμίνες (4C).

Έτσι, το flupyradifurone ουσιαστικά δεν εμφανίζει διασταυρωτή ανθεκτικότητα (metabolism based) με τα νεονικοτινοειδή.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να τηρείται η ορθή γεωργική πρακτική για την ορθολογική διαχείριση της καλλιέργειας.

SIVANTO PRIME IRAC

Δράση σε μυζητικά έντομα μεγάλου εύρους καλλιεργειών

Εξαιρετικός έλεγχος σημαντικών μυζητικών εντόμων (ενήλικων και ανώριμων σταδίων)

SIVANTO PRIME myzhtika entoma

Το SIVANTO® prime είναι ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο, με ευελιξία στον χρόνο εφαρμογής και εκλεκτική δράση σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών μυζητικών εντόμων -  εχθρών των καλλιεργειών, όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις, τα τζιτζικάκια και ορισμένα κοκκοειδή.

Η ανάπτυξη του SIVANTO® prime συνεχίζεται από τη Bayer!

Το SIVANTO® prime παρέχει προστασία σε ένα μεγάλο εύρος λαχανικών, φρούτων, αροτραίων και καλλωπιστικών φυτών

SIVANTO PRIME euros

Λαχανικά Θερμοκηπίου και ιώσεις

Στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι αλευρώδεις και οι αφίδες, πέρα από την άμεση ζημιά που προκαλούν μέσω της απομύζησης των χυμών, μπορεί να επιφέρουν σημαντικές απώλειες στη συγκομιδή και στο εισόδημα του παραγωγού, λόγω των ιώσεων που μεταφέρουν (έντομα-φορείς).SIVANTO PRIME taxytatos

Η ταχεία δράση του SIVANTO® prime στη διακοπή της μύζησης των χυμών, συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο και στον περιορισμό της εξάπλωσης των ιώσεων που μεταφέρουν π.χ. ιδιαίτερα οι αλευρώδεις.

Σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα (Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο, Ηράκλειο Κρήτης, Οκτώβριος 2015, Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο, Ηράκλειο Κρήτης, Οκτώβριος 2016) αλλά και στο εξωτερικό (2nd International Whitefly Symposium 2016) και έχουν δημοσιευθεί στο Pest Management Science.

Η ορθολογική χρήση του SIVANTO® prime στο θερμοκήπιο έχει πολύπλευρα οφέλη στη διαχείριση των καλλιεργειών (αποτελεσματική αντιμετώπιση αφίδων και αλευρωδών, εργαλείο για την πρόληψη ή διαχείριση ανθεκτικότητας, συμβολή στον έλεγχο και περιορισμό της εξάπλωσης των ιώσεων π.χ. από αλευρώδεις, προστασία καλλιεργειών και εισοδήματος παραγωγού)

Πείραμα ελέγχου ιώσεων στο θερμοκήπιο

Πείραμα ελέγχου της ίωσης TYLCV (ιός του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας)

Εικόνα οπτικής σύγκρισης από πείραμα ελέγχου της ίωσης σε τομάτα μετά την εφαρμογή του SIVANTO® prime για την αντιμετώπιση του αλευρώδη Bemidia tabaci – φορέα του ιού TYLCV – και σε σύγκριση με την εφαρμογή νεονικοτινοειδούς σκευάσματος (Πανεπιστημιακή μελέτη 2012: Dr. Jose Antonio Garzon, Universal Autonoma sa Sinaloa).

SIVANTO PRIME TYLCV

Δεν βλάπτει μέλισσες και βομβύνους

Το SIVANTO® prime έχει δοκιμαστεί για τις επιπτώσεις του σε μέλισσες τόσο σε εργαστηριακές μελέτες, αλλά και σε εκτεταμένες μελέτες ημιυπαίθρου και υπαίθρου, κυρίως σε καλλιέργειες που είναι εξαιρετικά ελκυστικές γι’ αυτές. Οι μελέτες καταδεικνύουν ότι έχει χαμηλή ενδογενή τοξικότητα στις μέλισσες.

Επιπλέον, το SIVANTO® prime όταν εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας, δεν παρουσιάζει δυσμενείς επιπτώσεις στις μέλισσες, ακόμη και όταν εφαρμόζεται σε καλλιέργειες κατά την περίοδο της άνθησης.

Μελέτες αγρού

(Ελκυστική για τις μέλισσες καλλιέργεια)

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η έκθεση στις δυσμενέστερες συνθήκες δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στις αποικίες των μελισσών και των βομβύνων όταν εφαρμόζεται κατά την πλήρη ανθοφορία και όταν οι μέλισσες βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής- τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

SIVANTO PRIME agrou

Μελέτες σήραγγας (tunnel)

(Ελκυστική για τις μέλισσες καλλιέργεια)

Δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις μέλισσες και στις αποικίες τους, όταν εφαρμόζεται κατά την πλήρη άνθηση και όταν οι μέλισσες βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής.

SIVANTO PRIME tunnel

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το SIVANTO® prime όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας, δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες όταν αυτές βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής, κατά η δραστηριότητα βόσκησης, στην επώαση και την ανάπτυξη των αποικιών, στη ζωτικότητα των κυψελών, στη διαχείμαση των αποικιών και γενικότερα στην υγεία των μελισσών.

Εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα έντομα

Με βάση τις συνιστώμενες δόσεις κα την τεχνική τοποθέτηση του SIVANTO® prime , τα αποτελέσματα των σχετικών πειραμάτων αποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι εκλεκτικό στα σημαντικότερα ωφέλιμα έντομα των οπωρώνων και κηπευτικών.

Για τον έλεγχο της εκλεκτικότητας του SIVANTO® prime η Bayer πραγματοποίησε 177 πειράματα σε 13 καλλιέργειες, σε 6 χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Κολομβία) σε συνθήκες εργαστηρίου, θερμοκηπίου, ημιυπαίθρου και υπαίθρου. Οι αξιολογήσεις έγιναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενώ χρησιμοποιήθηκε το σύστημα κατάταξης του IOBC*. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα αποτελέσματα αυτής της κατάταξης με βάση τις παραπάνω μελέτες.

SIVANTO PRIME wfelima

Εξέλιξη με περιβαλλοντική ευθύνη

Flupyradifurone και τοξικολογικό προφίλ

Η δραστική ουσία του SIVANTO® prime (flupyradifurone) έχει χαμηλή οξεία τοξικότητα μέσω κατάποσης, εισπνοής ή δερματικής απορρόφησης.

SIVANTO PRIME dokimh

Flupyradifurone και οικοτοξικολογικό προφίλ

Η ενδογενής τοξικότητα της δραστικής ουσίας του SIVANTO® prime αξιολογήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα ενδεικτικών ειδών οργανισμών – μη στόχων- κάτω από τα δυσμενέστερα σενάρια έκθεσης. Οι μελέτες έδειξαν χαμηλή οξεία τοξικότητα σε ψάρια, αμφίβια και υδρόβια φυτά. Στα πτηνά η δραστική ουσία έδειξε χαμηλή έως μέτρια τοξικότητα, ωστόσο η ορθή γεωργική χρήση δεν αναμένεται να έχει καμία αρνητική επίδραση. Στους γεωσκώληκες επίσης, έδειξε χαμηλή οξεία τοξικότητα ενώ δεν είχε αρνητική επίδραση στη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος.

SIVANTO PRIME organismoi

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

SIVANTO PRIME laxanika

 

SIVANTO PRIME laxanika 2

ΦΑΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ- ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ

SIVANTO PRIME Pinakas

Καινοτομία στον έλεγχο των μυζητικών εντόμων

► Ένα σύγχρονο εντομοκτόνο με εξαιρετικό προφίλ εκλεκτικότητας για τον έλεγχο των σημαντικότερων μυζητικών εντόμων, συμπεριλαμβανομένων και πληθυσμών ανθεκτικών στα νεονικοτεινοειδή (π.χ. αλευρώδεις, ορισμένα είδη αφίδων)

► Δεν βλάπτει τις μέλισσες και τους βομβύνους, επιτρέποντας έτσι ένα ευρύ χρονικό παράθυρο εφαρμογής, ακόμη και κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

► Είναι εκλεκτικό στα σημαντικότερα είδη ωφέλιμων εντόμων που συμμετέχουν σε ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης καλλιεργειών, σε οπωρώνες και σε καλλιέργειες λαχανικών.

► Η ταχεία δράση του οδηγεί σε άμεση διακοπή της μύζησης χυμών από τα έντομα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον αποτελεσματικό έλεγχο των φορέων των ιώσεων και στον περιορισμό της εξάπλωσης τους.

► Η μοναδική χημεία που προσφέρει η νέα ομάδα των butenolides επιτρέπει τον έλεγχο ορισμένων πληθυσμών εντόμων ανθεκτικών στα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα.

► Η δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορα στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών παρέχει μεγάλη ευελιξία, βελτιστοποιώντας την επιτυχή και εύκολη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων.


 Δείτε το ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ του προϊόντος ΕΔΩ

Corp Logo BG Bayer Cross LType Basic 150dpi on screen RGB

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας