Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018

Προβλήματα θρέψης που μπορούν να γίνουν προβλήματα παρασίτων

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Προβλήματα θρέψης  που μπορούν να γίνουν προβλήματα παρασίτων

Ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων μπορούν να επηρεάσουν ως γνωστό τη γενικότερη υγεία των φυτών. Από την άλλη, η σωστή κι επαρκής θρέψη των καλλιεργειών μπορεί να τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν των διαφόρων ασθενειών και εχθρών.

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε την έννοια της προληπτικής ιατρικής, όπου τα προβλήματα υγείας αποφεύγονται με την εφαρμογή καλών και ορθών πρακτικών αντί να θεραπεύεται η ασθένεια μετά την εμφάνισή της.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τα φυτοπαθολογικά προβλήματα όταν δεν υπάρχει επαρκής και ισορροπημένη διατροφή των φυτών.

manniplex

Κάθε θρεπτική ουσία στα φυτά έχει μοναδικές και ειδικές λειτουργίες που λαμβάνουν μέρος σε μια περίπλοκη ισορροπία φυσιολογικών αντιδράσεων. Μια ανεπάρκεια μιας μεμονωμένης θρεπτικής ουσίας θα αποτελέσει ένα εμπόδιο για την υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Μέχρι να γίνουν ορατά τα συμπτώματα της ανεπάρκειας, οι κρυμμένοι ρόλοι της σωστής διατροφής για τη διατήρηση της υγείας των φυτών παραβλέπονται πολύ συχνά.

Νέες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν και πάλι ότι οι αγρότες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη σχέση μεταξύ της θρέψης των φυτών και της ποιότητας της υγείας τους. Τα υγιή φυτά μπορούν γενικά να αντέξουν περισσότερο το στρες που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένα παράδειγμα είναι η σχέση μεταξύ της επαρκούς ποσότητας Καλίου στον αραβόσιτο και του αυξημένου πάχους των φύλλων του φυτού, των ισχυρότερων επιδερμικών κυττάρων και των μειωμένων συγκεντρώσεων σε σάκχαρα και αμινοξέα.

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες μειώνουν την ελκυστικότητα των φυτών προς τα παράσιτα.

Corn

Άλλο ένα παράδειγμα που πρόσφατα έχει επιβεβαιωθεί είναι η σχέση μεταξύ επαρκούς ποσότητας Κ και των αφίδων στην καλλιέργεια της σόγιας. Έρευνες δείχνουν πως σπόροι σόγιας με έλλειψη Καλίου έχουν την τάση να συγκεντρώνουν στο φλοίωμα περισσότερα  πλούσια σε άζωτο αμινοξέα. Αυτό και μόνο το γεγονός, κάνει τα ίδια τα φυτά έναν πιο ελκυστικό στόχο για τις αφίδες.

Η σύνδεση μεταξύ της κατάλληλης θρέψης και του ελέγχου των ασθενειών τελικά έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:

► Μειώνει τη δραστηριότητα των παθογόνων:

Η κατάλληλη θρέψη μπορεί γενικά να επιβραδύνει ή και να εμποδίσει την αναπαραγωγή και ανάπτυξη μιας ποικιλίας φυτοπαθογόνων οργανισμών τόσο στο έδαφος άλλα όσο και μέσα στα φυτικά κύτταρα.

► Τροποποιεί το εδαφικό περιβάλλον:

Η επιλογή της κατάλληλης πηγής αζώτου μπορεί προσωρινά να μεταβάλλει το ph της ριζόσφαιρας κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων, μεταξύ της βλάστησης και της εγκαθίδρυσης των σπόρων στο έδαφος. Ομοίως, η προσθήκη στοιχειακού θείου (S) αποτελεί κοινή πρακτική για την οξίνιση της ριζικής ζώνης ορισμένων καλλιεργειών προς έλεγχο των ασθενειών.

► Αύξηση της αντοχής:

Οι υγιείς φυτικοί ιστοί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε οποιαδήποτε προσβολή. Η κατάλληλη θρέψη μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς άμυνας του φυτού.

► Αύξηση της ανοχής των φυτών απέναντι στις ασθένειες:

Η επαρκής και σωστή θρέψη των φυτών μπορεί και βοηθάει τα φυτά τελικά να αντισταθμίσουν τις βλάβες που έχουν προκληθεί από τα παράσιτα και να αναστείλουν την ανάπτυξη του παθογόνου μέσα στους φυτικούς ιστούς.

► Γρήγορη ανάρρωση των φυτών:

Στοιχεία όπως το Βόριο και ο Ψευδάργυρος εμποδίζουν τη δραστηριότητα σπορίων φυτοπαθογόνων μυκήτων της ριζόσφαιρας.

► Αντισταθμίζουν τις ζημίες που έχουν προκληθεί:

Μία σωστή θρέψη σημαίνει εκτός των άλλων ένα ισχυρό ριζικό σύστημα και έντονη φωτοσυνθετική δραστηριότητα, γεγονότα που προδίδουν ένα υγιές φυτό.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως τις περισσότερες φορές, οι διάφορες μορφές στρες που αντιμετωπίζουν τα φυτά προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα από τα ίδια τα παράσιτα.

Όπως ακριβώς στο ανθρώπινο είδος που λέγεται πως το άγχος είναι η πηγή του κακού όλων των ασθενειών…

Μια σωστή θρέψη προφανώς και δεν εξαλείφει τους φυτοπαθογόνους οργανισμούς, αλλά δημιουργεί πιο υγιή φυτά τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς δυσμενείς καταστάσεις και να βγουν αλώβητα από αυτές.

Η αποτελεσματική διαχείριση των ασθενειών και των επιβλαβών οργανισμών μέσω της σωστής διατροφής των φυτών βελτιώνει την ποιότητα των καλλιεργειών και συμβάλλει στην εξασφάλιση ασφαλούς, άφθονου και θρεπτικού εφοδιασμού σε τρόφιμα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας