Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022

Είσοδος Περονόσπορου σε καλλιέργειες Κρεµµυδιού

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Είσοδος Περονόσπορου σε καλλιέργειες Κρεµµυδιού

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την µετάδοση του. Επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι δροσερές και υγρές νύχτες µε µετρίως θερµές και νεφοσκεπείς ηµέρες, υψηλή σχετική υγρασία 70-90% και θερµοκρασίες από 4- 25oC (µε άριστη τους 10-13oC).

Αναµένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες µε κρεµµύδια µετά βροχοπτώσεις που αναμένονται στους Νοµούς Καρδίτσας, Λάρισας. και Φθιώτιδας

Συµπτώµατα:

Ο µύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά–σιγά µαραίνονται και καταστρέφονται.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Η ανάπτυξη των σπορίων του παθογόνου γίνεται παρουσία νερού (βροχής ή δρόσου), όταν υπάρχει µύκητας διασπείρονται σε µικρές και µεγάλες αποστάσεις µε τον άνεµο.

Καταπολέµηση:

Α) Καλλιεργητικά µέτρα.

► Καλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά.

► Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου).

► Εφαρµογή αµειψισποράς. Καταστροφή των υπολειµµάτων της καλλιέργειας..

Β) Χηµική καταπολέµηση:

► Συνιστάται να γίνει ψεκασµός των καλλιεργειών κρεµµυδιού µε εγκεκριµένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο µυκητοκτόνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

 

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας