Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022

Coragen® 20SC, η βάση για κάθε πρόγραμμα αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού στο Βαμβάκι

FMC
Coragen® 20SC, η βάση για κάθε πρόγραμμα αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού στο Βαμβάκι

Coragen® 20SC: ένα εντομοκτόνο που έχει καταξιωθεί ως το σημαντικότερο προϊόν για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού παγκοσμίως! Αποτελεί τη βάση για κάθε πρόγραμμα αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού, είναι το κύριο προϊόν αναφοράς και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.

Η πολυβραβευμένη δραστική ουσία που περιέχει, το rynaxypyr®, διαθέτοντας ένα συνδυασμό πολύ σημαντικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων, έφερε πραγματική επανάσταση στον έλεγχο των λεπιδοπτέρων*. Χάρη σε αυτό το μοναδικό προφίλ του, το rynaxypyr® έχει πλέον κατακτήσει την 1η θέση ανάμεσα στα εντομοκτόνα με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, και αυτό μέσα σε μόλις 12 χρόνια από την πρώτη του εμπορική κυκλοφορία (2007 Φιλιππίνες).

Ειδικότερα για το βαμβάκι, το Coragen® 20SC αποτελεί τη βάση για κάθε πρόγραμμα αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού, είναι το κύριο προϊόν αναφοράς και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών

Τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Coragen® 20SC 

► Η δραστική ουσία του, το rynaxypyr, μέλος μιας νέας χημικής ομάδας (ανθρανιλικά διαμίδια) δρα με έναν καινοτόμο μηχανισμό σε μία εντελώς διαφορετική θέση (μυϊκό σύστημα) από τ’ άλλα εντομοκτόνα. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό επιτρέπει στο Coragen®20SC να είναι αποτελεσματικό, ακόμη και σε πληθυσμούς εντόμων ανθεκτικών στα υπάρχοντα εντομοκτόνα.

PHOTO 1

► Το Coragen® 20SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου με «πολύπλευρη» βιολογική δράση. Δρα τόσο σε αυγά όσο και σε προνύμφες (ωοκτόνος, ωοπρονυμφοκτόνος & προνυμφοκτόνος δράση), αλλά εμφανίζει επίσης και μια αξιόλογη επίδραση σε ακμαία.

PHOTO 3

► Το Coragen® 20SC προκαλεί την πολύ γρήγορη παύση της διατροφής των προνυμφών - στόχων, ως αποτέλεσμα της ενδομυϊκής του δράσης, με συνέπεια να προστατεύει την καλλιέργεια σύντομα μετά την εφαρμογή.

rynaxypyr

Προνύμφες σποντόπτερας εκτέθηκαν σε ψεκασμένα με rynaxypyr® φύλλα τομάτας. Η άμεση δράση του rynaxypyr® είχε ως αποτέλεσμα την πολύ καλή προστασία της φυλλικής επιφάνειας σε σχέση μετα προϊόντα αναφοράς, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του πίνακα. Πηγή: FMC

► Το Coragen® 20SC εμφανίζει πολύ καλή αντοχή στην έκπλυση από τη βροχή (τεχνητή ή φυσική) εξαιτίας της ισχυρής προσκόλλησής του στο φύλλο και της γρήγορης μεταφοράς του στο εσωτερικό της επιδερμίδας.

► Δεν διασπάται από το φως και δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία γι’ αυτό και είναι χαρακτηριστική η σταθερότητα που επιδεικνύει κάτω από τις συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού.

► Επίσης, αναμιγνύεται εύκολα με το νερό και δεν χρειάζεται προδιάλυση.

► Ως αποτέλεσμα των παραπάνω χαρακτηριστικών και του υψηλού εντομοκτόνου δυναμικού το Coragen® 20SC διακρίνεται τόσο για την υψηλή του αποτελεσματικότητα όσο και για τη διάρκεια δράσης του.

PHOTO 5

Παρά την ευελιξία που προσφέρει στο Coragen® 20SC ο πολύπλευρος μηχανισμός δράσης του, για το βέλτιστο αποτέλεσμα συνιστάται η εφαρμογή να γίνεται κατά την έναρξη της εκκόλαψης των αυγών.

Ειδικότερα για το βαμβάκι, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του πράσινου σκουληκιού προτείνουμε να εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της 2ης γενιάς (γενιά Ιουλίου) η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει μόλις παρατηρηθούν οι πρώτες προνύμφες στα νεαρά φύλλα και πριν αυτές προκαλέσουν ζημιές στα καρύδια. Επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 10-12 ημέρες χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις συνεχούς υψηλής πίεσης προσβολής. Εναλλακτικά, στις περιπτώσεις που έχουμε δείγματα ασυνήθιστα έντονης πρώτης γενιάς (γενιά Ιουνίου), μπορούμε να κάνουμε 1 εφαρμογή με Coragen® 20SC όταν δούμε τις νεαρές προνύμφες στο χωράφι.

PHOTO 6

Υπενθυμίζουμε πως ο συνολικός αριθμός ψεκασμών ανά καλλιεργητική περίοδο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2

► Τοξικολογικό προφίλ:

Το rynaxypyr®, το δραστικό συστατικό του Coragen® 20SC επέδειξε πολύ χαμηλή τοξικότητα στα θηλαστικά, στα τεστ οξείας, υποχρόνιας και χρόνιας τοξικότητας. Η εκλεκτικότητά του οφείλεται στη διαφορετική δομή των υποδοχέων ρυανοδίνης μεταξύ εντόμων και θηλαστικών. Ως συνέπεια, οι υποδοχείς των εντόμων είναι 3000 - 4000 φορές πιο ευαίσθητοι σε σχέση με αυτούς των θηλαστικών

 PHOTO 2

Τέλος, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν για την επίδρασή του στα ωφέλιμα έντομα και με βάση το γενικότερο περιβαλλοντικό και τοξικολογικό του προφίλ, το Coragen® 20SC μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό ενός προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης (IPM) στο βαμβάκι.

TABLE 1

Πληθυσμοί ωφέλιμων αρθροπόδων σε βαμβάκι πριν και μετά τη χρήση εντομοκτόνων

Πειραματισμός στην περιοχή της Ορεστιάδας σε αγρούς βαμβακιού συγκρίνει την επίδραση της εφαρμογής Coragen® στους πληθυσμούς και τα είδη των ωφελίμων που κατεγράφησαν, σε σχέση με εφαρμογή ενός προϊόντος αναφοράς και με τον αψέκαστο μάρτυρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ποικιλότητα ωφέλιμων αρθροπόδων που βρίσκονται στον αγρό μετά από εφαρμογή Coragen®, είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε αψέκαστα κομμάτια

Η πολύπλευρη δράση του Coragen® 20SC, σε συνδυασμό με την συνεχή επίβλεψη και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του Evalio® Agrosystems, παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων την ενδεδειγμένη χρονική στιγμή, μικρότερων απωλειών παραγωγής, μείωσης του συνολικού κόστους για την καταπολέμηση των λεπιδοπτέρων, με σεβασμό στους πληθυσμούς ωφελίμων αρπακτικών που βρίσκονται στα βαμβακοχώραφα.

10 χρόνια μετά την πρώτη του έγκριση στην ελληνική αγορά, όλοι εμείς οι άνθρωποι της FMC νιώθουμε πραγματικά περήφανοι που διακινούμε το Coragen® 20SC και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την μεγάλη αποδοχή και εμπιστοσύνη που δείχνουν σε αυτό χιλιάδες παραγωγοί στην χώρα μας. Με απόλυτο σεβασμό στους όρους χρήσης του, όπως αυτοί περιγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα είμαστε σε θέση να καρπωνόμαστε τα οφέλη του για πολλά χρόνια ακόμα και γιατί όχι, να γιορτάσουμε και την 20η του επέτειο

 

*To Coragen® 20SC είναι εγκεκριμένο για την καταπολέμηση του Πράσινου σκουληκιού, της Σποντόπτερας και του Ακανθώδους σκουληκιού στο βαμβάκι. Είναι επίσης εγκεκριμένο για την καταπολέμηση της Καρπόκαψας, Φυλλοδετών, Φυλλορυκτών και Οστρίνιας σε Μήλα & Αχλάδια, της Καρπόκαψας, Ανάρσιας και Χρυσοκάνθαρου σε Ροδάκινα, Βερίκοκα, της Γκραφολίτας και Χρυσοκάνθαρου στη Δαμασκηνιά, του Φυλλοκνίστη σε Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Λεμόνια, Σατσούμα, Γκρέιπ-Φρούτ, της Καρπόκαψας σε Καρυδιές, της Καρπόκαψας και του Σκαθαριού στην Καστανιά, της Ανάρσιας στην Αμυγδαλιά, της Ευδεμίδας και Κογχυλίδας στο Αμπέλι, του Δορυφόρου και της Φθοριμαίας στην Πατάτα, της Πυραλίδας, Σεζάμιας, Πράσινου σκουληκιού και Σποντόπτερας στο Καλαμπόκι & Γλυκό Καλαμπόκι, της Φθοριμαίας και του Πράσινου σκουληκιού στον Καπνό, της Καρπόκαψας, των Φυλλοδετών, της Οστρίνιας και των Φυλλορυκτών στην Κυδωνιά
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα

 RED SOLID

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας