Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Aυξημένες προσβολές από ψύλλα σε Αχλαδιές

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Aυξημένες προσβολές από ψύλλα σε Αχλαδιές

Στο οροπέδιο Λιβάδι Κρουσώνα, μια περιοχή με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της αχλαδιάς, τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αυξημένες προσβολές από ψύλλα.

Λίγα λόγια για την ψύλλα :

Μοιάζει με πολύ μικρό τζιτζίκι. Διαχειμάζει ως ενήλικο. Μέσα στον χειμώνα, με μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 10οC για 2-3 συνεχόμενες ημέρες, τα θηλυκά ξεκινούν να γεννούν στη βάση των ματιών.

Η περίοδος ωοτοκίας είναι μακρά και τα θηλυκά γεννούν μερικές εκατοντάδες αυγά. Οι νεαρές νύμφες που βγαίνουν από τα αυγά μυζούν τρυφερή βλάστηση και περνούν 5 νυμφικά στάδια μέχρι να ενηλικιωθούν. Ακολουθούν νέοι κύκλοι (νέες γενιές) με μεγάλες ποσότητες μελιτωμάτων (κόλλα) που ευνοούν την ανάπτυξη της καπνιάς και υποβαθμίζουν την παραγωγή.

enhlika psylla

Διαπιστώσεις την περίοδο αυτή :

Ο ήπιος χειμώνας ευνόησε την εμφάνισή της από νωρίς. Σε δειγματοληψία που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου στο Λιβάδι Κρουσώνα (υψόμετρο 950-1000μ) διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός θηλυκών ατόμων με ώριμα αυγά και οι πρώτες ωοτοκίες στη βάση των ματιών. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας έχει αναστείλει προσωρινά τη δραστηριότητά της, η οποία όμως θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας (πρόγνωση ΕΜΥ).

ayga psylla

Οδηγίες αντιμετώπισης :

Η διαχείριση των πληθυσμών της ψύλλας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση τον χειμώνα ενηλίκων ατόμων και αυγών. Ιδιαίτερα σε οπωρώνες που είχαν έντονες προσβολές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται να γίνει ψεκασμός με ακμαιοκτόνο σε συνδυασμό με παραφινέλαιο ή καολινίτη, σε μια ηλιόλουστη ημέρα και κατά προτίμηση τις θερμές ώρες της ημέρας.

Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης: 23 - 24 Φεβρουαρίου.

Φάρμακα : Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και εχθρό στο FARMASE πατώντας εδώ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας