Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023

Ανοιξιάτικες επεμβάσεις στο Αμπέλι

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Ανοιξιάτικες επεμβάσεις στο Αμπέλι

Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών, για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση των μολύνσεων, συνιστώνται δύο με τρεις διαδοχικές ανοιξιάτικες επεμβάσεις ξεκινώντας την πρώτη όταν το 30 - 40% των ματιών βρίσκεται στο στάδιο Δ.

1. ΦΟΜΟΨΗ

Από τον μύκητα προσβάλλονται κυρίως οι βλαστοί, οι κληματίδες και οι βραχίονες αλλά και τα φύλλα, οι μίσχοι και τα σταφύλια. Οι προσβεβλημένες κληματίδες έχουν χρώμα λευκό προς το γκρί και φέρουν μαύρα στίγματα, τις καρποφορίες του μύκητα. Η βροχή και η υγρασία συμβάλλουν στην δημιουργία μολύνσεων στην νεαρή βλάστηση.

Οδηγίες:

Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών, για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση των μολύνσεων, συνιστώνται δύο με τρεις διαδοχικές ανοιξιάτικες επεμβάσεις ξεκινώντας την πρώτη όταν το 30 - 40% των ματιών βρίσκεται στο στάδιο Δ.

2. ΩΙΔΙΟ

Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα τρυφερά όργανα την Άνοιξη (φύλλα, βλαστούς, σταφύλια). Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς στην αρχή της βλάστησης. Ο μύκητας διαχειμάζει στα μάτια της βάσης της κληματίδας. Ο πρώτος ψεκασμός είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την σχολαστική διαβροχή όλων των πράσινων τμημάτων των πρέμνων.

Οδηγίες: Να γίνει ψεκασμός στο στάδιο των 2-3 φύλλων (στάδιο Ε, μήκος βλαστού 5-6 εκατ. ).

Προσοχή: Για την αποφυγή ή καθυστέρηση δημιουργίας ανθεκτικότητας:

1. Εναλλαγή των δραστικών ουσιών μέσα στην ίδια καλλιεργητική περίοδο.

2. Να τηρείται ο μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

3. Να χρησιμοποιείται η μικρότερη αποτελεσματική δόση εφαρμογής.

3. ΑΚΑΡΕΑ

Τα ακάρεα κάνουν εμφανή την παρουσία τους με την έναρξη της βλάστησης και προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Οδηγίες:

Δεν προκαλούν συνήθως ζημιές που να δικαιολογούν επέμβαση. Στα αμπέλια που κρίνεται ότι η επέμβαση είναι αναγκαία (νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών την προηγούμενη χρονιά), αυτή να γίνει με εγκεκριμένα σκευάσματα.

4. ΘΡΙΠΕΣ

Οδηγίες:

Σε αμπελώνες που διαπιστωθούν θρίπες (χτυπώντας βλαστούς πάνω σε λευκή επιφάνεια στο στάδιο Δ ή με χρήση μπλέ ή κίτρινης κολλητικής παγίδας), να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας