Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023

Προσοχή στους εντομολογικούς εχθρούς των εσπεριδοειδών!

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Προσοχή στους εντομολογικούς εχθρούς των εσπεριδοειδών!
Οι προσβολές των εσπεριδοειδών από εντομολογικούς εχθρούς υποβαθμίζουν την ποιότητα και την εμφάνιση των καρπών. Συνιστάται άμεσα η φυτοπροστασία των εσπεριδοειδών με εγκεκριμένα σκευάσματα.

prosvoles esperidoeidon

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: (Ceratitis capitata)

Στις περιοχές του δικτύου παγίδευσης παρατηρείται αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων. Αυτή την εποχή η μύγα προσβάλλει τους ώριμους καρπούς των όψιμων ποικιλιών των εσπεριδοειδών.

Οδηγίες: Συνιστάται άμεσα προστασία των όψιμων πορτοκαλιών ποικιλίας βαλέντσια, των όψιμων μανταρινιών και των γκρέιπ φρούτ, με εγκεκριμένα σκευάσματα. Ανάρτηση παγίδων μαζικής παγίδευσης, προσέλκυσης και θανάτωσης σε πυκνότητα που προβλέπεται από τον κατασκευαστή.

Σύσταση: Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων που προσβάλλει η μύγα και βρίσκονται κοντά ή μέσα στον οπωρώνα πρέπει να συλλέγονται και να απομακρύνονται.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ: (Planococcus citri)

Την περίοδο αυτή εκκολάπτονται οι προνύμφες του ψευδόκοκκου και αναζητούν θέσεις προφυλαγμένες για να εγκατασταθούν, όπως είναι ο κάλυκας, ο ομφαλός των ομφαλοφόρων ποικιλιών, τα σημεία επαφής μεταξύ των καρπών ή των καρπών με τους κλάδους.

Διαπιστώσεις: Προτιμούν τα σκιαζόμενα σημεία των δέντρων με αυξημένη υγρασία. Οι προσβολές οδηγούν σε εξασθένιση και πρόωρη καρπόπτωση λόγω απομυζήσεων αλλά και σε υποβάθμιση της εμπορικής αξίας των καρπών από τα μελιτώματα και την καπνιά που αναπτύσσεται σε αυτά δευτερογενώς.

Οδηγίες: 

Συνιστάται κλάδεμα και καθαρισμός των προσβεβλημένων δέντρων. 

Συνιστάται καταπολέμηση σε δέντρα που παρουσίασαν σοβαρή προσβολή κατά την προηγούμενη περίοδο (προςβεβλημζνοι καρποί πάνω από 15%) αμέσως μετά την καρπόδεση και πριν ο κάλυκας έρθει σε πλήρη επαφή με τον καρπό.

Έλεγχος των δέντρων για προσβολές μέχρι τη συγκομιδή με δειγματοληψίες καρπών ανά 3 εβδομάδες. Η δειγματοληψία περιλαμβάνει 10 καρπούς ανά δέντρο, στο 20% των δέντρων του οπωρώνα. Το όριο καταπολέμησης είναι το ποσοστό των προσβεβλημένων καρπών να είναι μεγαλύτερο από 15%.

Όταν διαπιστώνετε κυκλοφορία μυρμηγκιών στα δένδρα είναι ένδειξη κοκκοειδών ή άλλων εντόμων που εκκρίνουν μελιτώματα.

Χρησιμοποιείτε σκευάσματα που έχουν περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα. Τα παραφινικά λάδια εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες κάτω των 32oC, σε δέντρα ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ: (Aonidiella aurantii)

Διαπιστώνονται τα νεαρά προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών που είναι ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση.

ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ: (Parlatoria zizyphi)

Σοβαρές προσβολές παρατηρούνται σε δέντρα με πυκνή βλάστηση. Το κλάδεμα και το καθάρισμα των δέντρων περιορίζουν τα κοκκοειδή.

ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ: (Lepidosaphes beckii)

Συνιστάται άμεσα καταπολέμηση στα δέντρα που παρουσιάζουν σοβαρή προσβολή. Όπου συνυπάρχουν προσβολές κοκκοειδών και ψευδόκκοκου μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΘΡΙΠΕΣ: (Thrips sp.)

Προκαλούν επιδερμικές αλλοιώσεις στους καρπούς (ξηράνςεισ, εςχαρώςεισ, ςτίγματα) και υποβάθμιση της εμπορικής αξία τους.

Οδηγίες: Συνιστάται προστασία των νεαρών καρπών όταν εμφανίσουν συμπτώματα προσβολής σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10%. Με επιλογή κατάλληλου εγκεκριμένου σκευάσματος γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον ψευδόκοκκο και τα κοκκοειδή.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΕΙΣ: (Dialeurodes citri) & ΕΡΙΩΔΗΣ (Aleurothrixus floccosus) 

Οι αλευρώδεις ευνοούνται συνήθως σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία και σε δένδρα με πυκνό φύλλωμα. Αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και η ζημιά που προκαλούν οφείλεται στις απομυζήσεις και στα μελιτώματα πάνω στα οποία αναπτύσσεται η καπνιά.

Η αντιμετώπιση γίνεται κύρια με καλλιεργητικούς χειρισμούς όπως κατάλληλο κλάδεμα για τη μείωση της υγρασίας, αφαίρεση και απομάκρυνση των τρυφερών λαίμαργων βλαστών, ισορροπημένες αρδεύσεις και περιορισμός των αζωτούχων καλοκαιρινών λιπάνσεων.

Οδηγίες: 

Διαλευρώδης: Παρατηρούνται ωοτοκίες στη νεαρή βλάστηση. Τα αυγά είναι ανθεκτικά στη χημική καταπολέμηση και δεν χρειάζεται να επέμβετε. Θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο για τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια.

Εριώδης αλευρώδης: Αναπτύσσει σταδιακά πυκνούς πληθυσμούς το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο αποφύγετε τις άσκοπες χημικές επεμβάσεις με σκευάσματα ευρέως φάσματος για να καταφέρει να αναπτυχθεί το αποκλειστικό παράσιτο Cales noaki που ασκεί ικανοποιητικά φυσικό έλεγχο.

ΑΦΙΔΕΣ: (Aphis sp.)

Οι αφίδες (μελίγκρες) σχηματίζουν αποικίες στην κάτω επιφάνεια των νεαρών τρυφερών φύλλων και προκαλούν με απομύζηση παραμορφώσεις και συστροφές των κορυφών των βλαστών. Στις μελιτώδεις εκκρίσεις δευτερογενώς αναπτύσσεται καπνιά. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες της άνοιξης ευνόησαν έντονες προσβολές. 

Οδηγίες: 

Ελέγχετε την κάτω επιφάνεια των νεαρών φύλλων για προσβολές. Το όριο καταπολέμησης είναι να ξεπερνούν οι προσβεβλημένοι βλαστοί στο δέντρο το 10% στις πορτοκαλιές και το 5% στις μανταρινιές.

Τα φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού να ελέγχονται ιδιαιτέρα και να προστατεύονται διότι ορισμένα είδη αφίδων είναι φορείς ιώσεων όπως η Τριστέτσα.

ΑΚΑΡΙ ΣΚΟΥΡΙΑΣ: (Αculops pelecassi ) & ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΑΚΑΡΙ: (Eriophyes sheldoni)

(Λεμονιές - Πορτοκαλιές)

Οι προσβολές υποβαθμίζουν την ποιότητα και την εμφάνιση των καρπών.

Άκαρι της σκουριάς: Οι προσβεβλημένοι καρποί όταν είναι ακόμα πράσινοι αποκτούν θαμπό μολυβί χρώμα ενώ όταν ωριμάσουν εμφανίζουν σκουριόχρωμες κηλίδες στα πορτοκάλια και αργυρόχρωμες στα λεμόνια.

Παραμορφωτικό άκαρι: Προσβάλει κυρίως τις λεμονιές προκαλώντας παραμορφώσεις στην επιφάνεια των καρπών.

Οδηγίες: Συνιστάται άμεσα καταπολέμηση στους οπωρώνες που είχαν σοβαρές προσβολές στους καρπούς την προηγούμενη περίοδο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας