Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023

Συνιστάται να συνεχιστεί οπωσδήποτε η προστασία σε όλα τα Αμπέλια!

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ& ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συνιστάται να συνεχιστεί οπωσδήποτε η προστασία σε όλα τα Αμπέλια!

ΒΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: Πρώιμες περιοχές (δέσιμο ραγών έως ράγες διαμέτρου 2 χιλ.) , Όψιμες περιοχές (τέλος άνθησης)

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Από την καρπόδεση και μέχρι το γυάλισμα, οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευπαθείς στην προσβολή.

Οι καιρικές συνθήκες (συχνές βροχοπτώσεις, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες) που επικράτησαν και τoν μήνα Ιούνιο ευνόησαν ιδιαίτερα την εμφάνιση κηλίδων του περονόσπορου σε πολλούς αµπελώνες. Αναμένεται μάλιστα να επικρατήσουν και το επόμενο χρονικό διάστημα αντίστοιχες καιρικές συνθήκες με έντονες βροχοπτώσεις καθημερινά που μπορεί να επιφέρουν γενική επιδημία περονόσπορου.

Γι’ αυτό συνιστάται να συνεχιστεί οπωσδήποτε η προστασία σε όλα τα αμπέλια. Αν χρησιμοποιηθούν διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα με θεραπευτική δράση, που είναι και το προτιμότερο, να γίνονται εναλλαγές µεταξύ των κατηγοριών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα, µε επαναλήψεις ανά 10 ηµέρες. Αν χρησιμοποιηθούν σκευάσματα επαφής, οι επαναλήψεις να γίνονται ανά 6-8 ηµέρες µε την προϋπόθεση ότι δεν θα εκπλυθούν από σηµαντική βροχή.

Κατάλληλα φάρμακα: Δείτε τη λίστα ΕΔΩ

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

ΩΙΔΙΟ

Στις περιοχές που επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ποικιλίες οι βότρυες πρέπει να είναι συνεχώς προστατευμένοι με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Κατάλληλα φάρμακα: Δείτε τη λίστα ΕΔΩ

Συστιστάται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ

Οι βότρυες σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε προσβολές από τον μύκητα. Για τον περιορισμό του κινδύνου συνιστάται η εφαρμογή των καλλιεργητικών μέτρων που έχουν αναφερθεί παραπάνω για τον περονόσπορο. Επίσης η χρήση ορμονών που συντελούν στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού και στο διαχωρισμό των ραγών σε πυκνόρραγες ποικιλίες, μειώνουν την ταχύτητα εξάπλωσης του βοτρύτη από ράγα σε ράγα.

Σε περιοχές που η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Κατάλληλα φάρμακα: Δείτε τη λίστα ΕΔΩ

Η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου αλλά και του περονοσπόρου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας