Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018

Ο κόσμος δεν θα πεινάσει μόνο αν το έδαφος είναι χορτάτο!

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Ο κόσμος δεν θα πεινάσει μόνο αν το έδαφος είναι χορτάτο!

Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία και με εκπληκτικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε όλοι την εύκολη λύση…

Ψεκάστε το ένα φυτοφάρμακο, ψεκάστε το άλλο σκεύασμα, εφαρμόστε το τάδε λίπασμα για υψηλές αποδόσεις, και ναι...  χρησιμοποιείστε αυτό το ειδικό σκεύασμα που κάνει θαύματα…

Προφανώς και κάτι πρέπει να γίνει για να βρεθεί μία λύση.

Οι άνθρωποι δε θα πρέπει να πεινάσουν, αλλά μήπως η λύση αυτού του γόρδιου δεσμού βρίσκεται κάπου αλλού;

where food begins

Μήπως θα έπρεπε να θεωρήσουμε την όλη κατάσταση από μια άλλη σκοπιά;

Η απάντηση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε και τον τρόπο που θεωρούμε μια καλλιέργεια.

Απαραίτητη προϋπόθεση το υγιές έδαφος

Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του εδάφους σε μία καλλιέργεια και πως πρωτεύων στόχος του κάθε καλλιεργητή θα έπρεπε να είναι ένα υγιές έδαφος. Το υγιές έδαφος μπορεί να θρέψει ικανοποιητικά μια καλλιέργεια και να την προστατεύσει από εχθρούς και ασθένειες.

Το έδαφος δεν είναι μόνο ένα μέσο καλλιέργειας. Αποτελεί από μόνο του ένα οικοσύστημα, και θα πρέπει να το διαχειριζόμαστε ως μία ζωντανή οντότητα. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη γεωργία ως κομμάτι ενός ευρύτερου βιολογικού συστήματος και όχι ενός χημικού.

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει αρχικά να αλλάξει η γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί. Η γεωργία είναι χημικά εξαρτώμενη και θα έπρεπε να είναι, αλλά έως ενός ορισμένου ασφαλούς ορίου. Η μετάβαση από ένα χημικό σύστημα σε ένα ολοκληρωμένο δεν είναι γρήγορη ούτε εύκολη διαδικασία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εδάφη με μεγαλύτερη μικροβιακή δραστηριότητα είναι πιο παραγωγικά, αυξάνονται οι αποδόσεις και το θρεπτικό περιεχόμενο της καλλιέργειας. Η ενίσχυση της μικροβιακής δραστηριότητας βελτιώνει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, ελέγχει τους παθογόνους οργανισμούς και ανακουφίζει από το στρες του εδάφους και από πολλά άλλα.

Η ολοκληρωμένη γεωργία σημαίνει ενίσχυση μικροοργανισμών που αλληλεπιδρούν με τα φυτά. Σημαίνει την ενθάρρυνση των μυκορριζών, σημαίνει την αποφυγή των χημικών ουσιών όσο το δυνατό περισσότερο, οι οποίοι θανατώνουν τη ζωή του εδάφους, και σημαίνει ότι η υγεία του εδάφους είναι ο απώτερος στόχος.

healthy soil

Ο μέσος αγρότης έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα έως τώρα χωρίς όμως να έχει πετύχει κάτι ουσιαστικό και θεμελιώδες.

Έχει στη διάθεσή του ένα τεράστιο δοχείο σκόνης στηριζόμενος αποκλειστικά στις χημικές εισροές προκειμένου οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αποδώσουν.

Αυτό που επείγει να γίνει, είναι η οικοδόμηση δικτύων για την υγεία του εδάφους, για τη στήριξη των παραγωγών οι οποίοι εργάζονται πάνω σε αυτόν το άξονα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το δάσος και όχι το δένδρο.

Με άλλα λόγια, το δάσος είναι ο πλανήτης γη οι καταβολές του οποίου είναι το έδαφος και σε αυτήν την περίπτωση επιδιώκουμε ένα υγιές έδαφος.

6 απλά βήματα απόκτησης υγιούς εδάφους

1. Διατηρείστε το έδαφος καλυμμένο:

Η κάλυψη των καλλιεργειών είναι απαραίτητη. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των αγροτών εφαρμόζει αυτήν την πρακτική. Οι ρίζες των καλλιεργειών καλύπτουν τα εκκρίματα που τροφοδοτούν τα μικρόβια και τα μικρόβια διατηρούν το έδαφος ζωντανό. Για να μην αναφέρουμε ότι οι καλυμμένες καλλιέργειες οδηγούν σε αυξημένες αποδόσεις και μειωμένο κόστος λιπασμάτων.

covered soil

2. Αποφύγετε τα υπερβολικά οργώματα:

Η επεξεργασία του εδάφους παρέχει μερικά οφέλη και είναι μερικές φορές απαραίτητη. Αλλά αν και μπορεί να αερίσει τα κατώτερα στρώματα του εδάφους, από την άλλη, μειώνει τη συσσώρευση, επιταχύνει την αποσύνθεση οργανικής ύλης και μειώνει τους μικροβιακούς πληθυσμούς στην επιφάνεια, όπου το μεγαλύτερο μέρος της μικροβιακής δράσης είναι.

tillage

3. Εμβολιάστε το έδαφος:

Μια πολύ καλή ιδέα είναι ο εμβολιασμός του εδάφους με βιολογικά εμβόλια για την αύξηση του αριθμού και της ποικιλομορφίας των μικροοργανισμών του εδάφους. Ο εμβολιασμός είναι αποδοτικός στην περίπτωση εισαγωγής μιας νέας καλλιέργειας.

soil inoculation 2

4. Μειώστε τις πιθανές τοξικότητες:

Επιλέξτε σκευάσματα με εκλεκτική δράση προς αποφυγή θανάτωσης ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους.

5. Αποφύγετε τη μονοκαλλιέργεια:

Η ποικιλομορφία είναι το κλειδί για τη βιολογία του εδάφους. Διάφορες καλλιέργειες σημαίνουν ότι τροφοδοτείτε τους οργανισμούς του εδάφους με διαφορετικό μείγμα άνθρακα. Διαφοροποιήστε τα χωράφια σας, τα βοσκοτόπια σας, τις καλλιέργειες κάλυψης. Το χώμα σας θα είναι πιο υγιές και θα είναι πιο λειτουργικό και ανθεκτικό ενάντια στην ξηρασία ή σε άλλα καιρικά προβλήματα.

culture diversity

6. Καινοτομήστε:

Τολμήστε να δοκιμάσετε νέες πρακτικές, νέες καλλιέργειες, νέο γενετικό υλικό παρατηρώντας τα αποτελέσματα και κρατήστε τις σημειώσεις σας.

innovation1

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας