Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021

Tι πρέπει να προσέξουμε πριν την ενασχόληση με τη γεωργία - Κίνδυνοι και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Tι πρέπει να προσέξουμε πριν την ενασχόληση με τη γεωργία - Κίνδυνοι και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

Όσοι ασχολούνται με την γεωργία αλλά και όσοι σκοπέυουν να ασχοληθούν με αυτήν πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν, τους κινδύνους και τα ρίσκα που αυτή ενέχει.

Όπως και σε κάθε άλλη εργασία αλλά πόσο μάλλον στη γεωργία που οι κλιματικές συνθήκες έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο.

Οπότε πριν πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε με την γεωργία πρέπει να προσέξουμε  πέντε σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της καλλιέργειας:Οι πέντε πιο σημαντικοί τύποι κινδύνου στη γεωργία θα τους δούμε παρακάτω και είναι οι εξής:

TYPE OF RISKS 2

1. Οι κίνδυνοι της παραγωγής

► Προέρχονται από τις αβέβαιες φυσικές διαδικασίες ανάπτυξης των καλλιεργειών, με τις τυπικές πηγές αυτών των κινδύνων να σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα (θερμοκρασία και βροχόπτωση) και τα παράσιτα και τις ασθένειες.

► Άλλοι παράγοντες που περιορίζουν την απόδοση ή μειώνουν την απόδοση είναι επίσης κίνδυνοι της παραγωγής, όπως υπερβολικά βαρέα μέταλλα σε εδάφη ή αλατότητα εδάφους.

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να γίνει μια ανάλυση εδάφους ώστε να δούμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εδάφους. ώστε η καλλιέργεια που θα επιλέξουμε  να έχει τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις. Και αν το κλίμα της περιοχής είναι ιδανικο για αυτήν την καλλιέργεια.

2. Οι κίνδυνοι της αγοράς

► Επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές, το κόστος και την πρόσβαση στην αγορά. Οι πηγές αστάθειας στις τιμές των γεωργικών εμπορευμάτων περιλαμβάνουν τα καιρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους στις αποδόσεις.

► Η λήψη αποφάσεων από τους αγρότες εξελίσσεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν πολλαπλοί κίνδυνοι ταυτόχρονα, όπως η μεταβολή του καιρού και οι αυξήσεις των τιμών ή η μειωμένη πρόσβαση στην αγορά.

Οπότε μία έρευνα αγοράς θα ήταν ένα καλό βήμα σε σχέση με την τρέχουσα αλλά και μελλοντική τιμή του προιόντος και με ποιον τρόπο και που μπορούμε να το διαθέσουμε.

3. Οι θεσμικοί κίνδυνοι

► Σχετίζονται με απρόβλεπτες αλλαγές στις πολιτικές και τους κανονισμούς που επηρεάζουν τη γεωργία. Η κυβέρνηση, ένας επίσημος θεσμός, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους μέσω απρόβλεπτων αλλαγών στις πολιτικές και τους κανονισμούς, παράγοντες στους οποίους οι αγρότες έχουν περιορισμένο έλεγχο.

► Αλλαγές στις ενέργειες εμπορικών εταίρων, αγροτικών οργανώσεων παραγωγών ή αλλαγές στα κοινωνικά πρότυπα που επηρεάζουν τη γεωργία. Οι αγρότες στηρίζονται όλο και περισσότερο από ιδρύματα και συνδέονται με αυτά, ιδίως καθώς η αγροτική παραγωγή εστιάζεται περισσότερο στην αγορά.

Ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο αλλά και στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής όπως και οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών, μπορούν να έχουν ένα θετικό πρόσημο στην αγροτική παραγωγή.

TYPE OF RISKS

4. Οι προσωπικοί κίνδυνοι

► Είναι συγκεκριμένοι για ένα άτομο και σχετίζονται με προβλήματα ανθρώπινης υγείας ή προσωπικών σχέσεων που επηρεάζουν το αγρόκτημα ή το νοικοκυριό. Ορισμένες πηγές προσωπικού κινδύνου περιλαμβάνουν τραυματισμούς από αγροτικά μηχανήματα, θάνατο ή ασθένεια μελών της οικογένειας από ασθένειες, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από τη χρήση φυτοφαρμάκων και μετάδοση ασθενειών μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Οι κίνδυνοι για την υγεία αποτελούν σημαντική πηγή διακύμανσης εισοδήματος και ανησυχίας για τους αγρότες .

► Οι αγρότες συχνά αντιμετωπίζουν τη διασύνδεση προσωπικών και θεσμικών κινδύνων. Για παράδειγμα, το διαζύγιο ή ο θάνατος ενός συζύγου μπορεί να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση γης ή ζώων, λόγω θεσμικών κινδύνων που δημιουργούνται από τους συνήθεις.

5. Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος

►  Αναφέρεται στους κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο χρηματοδότησης της εκμετάλλευσης και ορίζεται ως η πρόσθετη μεταβλητότητα της ταμειακής ροής της εκμετάλλευσης. Ορισμένες πηγές χρηματοοικονομικού κινδύνου περιλαμβάνουν αλλαγές στα επιτόκια ή τη διαθεσιμότητα της πίστωσης ή αλλαγές στις πιστωτικές συνθήκες.

Η αγροτική εκμετάλευση αρχικά θα πρέπει να έχει ένα επαρκές κεφάλαιο για τις δραστηριότητες της επιχείρησης μέχρι να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για την πορεία της εκμετάλευσης.

Η ερώτηση που θα κληθούμε  να απαντήσουμε τα επόμενα χρόνια είναι ποιοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο αλλά και τι χρειάζεται να προσέξουμε ώστε η ενασχόληση με την γεωργία να  είναι εφικτή και βιώσιμη, ειδικά όταν αυτή εφαρμόζεται σε μικρότερη κλίμακα σε συνδυασμό με τις συνθήκες που εκάστοτε επικρατούν.

ΠΗΓΕΣ

Adam M. Komarek, Alessandro De Pinto, Vincent H. Smith.2020.A review of types of risks in agriculture: What we know and what we need to know.    

Ρουϊχουάν, Ρ. (2020). Εξειδίκευση και εκτίμηση συναρτήσεων παραγωγής μιας γεωργικής εκμετάλλευσης.

https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0308521X18312034-gr1.jpg

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308521X18312034

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας