Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

Ακτινίδιο: Επίδραση της καλλιέργειας στην ποιότητα καρπών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Ακτινίδιο: Επίδραση της καλλιέργειας στην ποιότητα καρπών

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ποιότητα των ακτινιδίων που προσφέρεται στον καταναλωτή. Αυτή καθορίζεται από την ποιότητα που αποκτά το προιόν κατά τη συγκομιδή, (όλους τους παράγοντες δηλαδή που συνέβαλλαν στην παραγωγή καρπού).

Ποιότητα καρπού

Ποιότητα είναι το σύνολο των χαρακτήρων ή ιδιοτήτων ενός προιόντος που αναφέρονται στη βιωσιμότητα, την εμφάνιση και γενικώς τη χρησιμοτητά του και του δίνουν αξία για τροφή.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ποιότητα των ακτινιδίων που προσφέρεται στον καταναλωτή. Αυτή καθορίζεται από την ποιότητα που αποκτά το προιόν κατά τη συγκομιδή, (όλους τους παράγοντες δηλαδή που συνέβαλλαν στην παραγωγή καρπού). Επηρεάζεται όμως και από τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς που εφαρμόζουμε κατά την συσκευασία, τη συντήρηση και την εμπορία.

kiwi fruit cut open

Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ποιότητα στα ακτινίδια είναι τα ακόλουθα:

► Η γενική εμφάνιση.

► Η κατάσταση της επιφάνειας με τυχόν ελαττώματα.

► Η υφή και συνεκτικότητα της σάρκας.

► Η γεύση με το άρωμα.

► Η θρεπτική αξία.

► Η ασφάλεια του καταναλωτή.

Τρόπος καλλιέργειας

Οι ετήσιες καλλιεργητικές φροντίδες αποσκοπούν στην επίτευξη υψηλών και σταθερών αποδόσεων αλλά και ποιοτικότερων καρπών.

Εξετάζοντας τον ετήσιο βιολογικό κύκλο της ακτινιδιάς η περίοδος από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο είναι πολύ φορτωμένη.

► Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουμε διαφοροποίηση ανθικών καταβολών, έναρξη βλάστησης, επιμήκυνση βλαστών, εξέλιξη ανθικών καταβολών, άνθηση και γονιμοποίηση.

► Τον Ιούνιο και Ιούλιο έχουμε την ταχεία αύξηση του μεγέθους του καρπού και τη συνέχιση της επιμήκυνσης των βλαστών.

► Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έχουμε την εξέλιξη του καρπού και την έναρξη διαφοροποίησης των ανθικών καταβολών.

Εποχή κλαδέματος

Το χειμερινό κλάδεμα των θηλυκών φυτών μπορεί να γίνει καθόλη την διάρκεια του χειμώνα δηλαδή αμέσως μετά τη συλλογή καρπών μέρι την έναρξη κυκλοφορίας των χυμών.

Λίπανση και θρέψη

Η λίπανση της ακτινιδιάς χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτή που εφαρμόζεται πριν την εγκατάσταση και σε αυτήν που εφαρμόζεται κάθε χρόνο μετά την εγκατάσταση. Σχεδόν όλα τα λιπάσματα μαζί και το άζωτο πρέπει να δίνονται κατά την έναρξη έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι το άνοιγμα των περισσότερων ανθέων.

Άρδευση

Οι ακτινιδιές χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού για να καλυφθούν οι ανάγκες διαπνοής της κόμης και της εξάτμισης του νερού από την επιφάνεια του εδάφους. Μπορεί να είναι απαιτητική σε νερό αλλά η υπεράρδευση και η περίσσεια υγρασίας στο έδαφος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.  Η ακτινιδιά απαιτεί νερό καλής ποιότητας απαλλαγμένο από άλατα.

aktinidio cover

Μέθοδος άρδευσης

Η άρδευση για να έχει επιτυχία πρέπει το νερό να βρέχει ομοιόμορφα το έδαφος γύρω από το ριζικό σύστημα και χωρίς να εισχωρεί βαθύτερα από το ριζόστρωμα και σπαταλάται.

Η κατάλληλη μέθοδος άρδευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα παρακάτω:

► Το μέγεθος και σχήμα του οπωρώνα.

► Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του αρδευτικού συστήματος.

► Το ανάγλυφο του εδάφους.

► Τη μηχανική σύσταση του εδάφους (ελαφρύ, μέσο, βαρύ).

► Την πηγή διαθέσιμου νερού και τη διαθέσιμη παροχή.

► Την ποιότητα του νερού (επιβάρυνση αλάτων).

► Τις κλιματικές συνθήκες.

Η ακτινιδιά χαρακτηρίζεται από μεγάλη φυλλική επιφάνεια και ευδοκιμή σε υγρό εδαφοκλιματικό περιβάλλον. Η διάρκεια της περιόδου άρδευσης εξαρτάται από το κλίμα, την υδατοικανότητα του εδάφους, την ηλικία του φυτού, την ανάπτυξη του, τις καιρικές συνθήκες.

Το  ιδανικότερο είναι να χρησιμοποιούνται μικρότερες ποσότητες νερού με πιο συχνές αρδεύσεις. Η συχνότητα των αρδεύσεων εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και τη μέθοδο άρδευσης.

growing kiwifruit

Μετασυλλεκτικοί παράγοντες

Την ποιότητα των καρπών επηρεάζει το στάδιο της συγκομιδής που καθορίζει την αρχική ποιότητα, οι μετασυλλεκτικοί χειρισμοί (πρόψυξη, συντήρηση, μεταφορά) και κυρίως η παρουσία του αιθυλενίου κατά τα διάφορα στάδια της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης.

Η ποιότητα του ακτινιδίου σχετίζεται με την πρωτογενή παραγωγή αλλά ελέγχεται με τους κατάλληλους χειρισμούς κατά τη συγκομιδή και μετασυλλεκτικά.

 

ΠΗΓΕΣ

Τσαβές, Δ. (2015). Επίδραση της καλλιέργειας του ακτινιδίου στην ποιότητα καρπών.

Τσακιρίδου, Α. (2014). Αποτελεσματικότητα του 1-MCP στην ποιότητα και συντηρησιμότητα καρπών ακτινιδίου (Bachelor's thesis).

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας