Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023

Αποφύλλωση του Βαμβακιού και ο τρόπος δράσης των αποφυλλωτικών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Αποφύλλωση του Βαμβακιού και ο τρόπος δράσης των αποφυλλωτικών
Η αποφύλλωση του βαμβακιού πριν τη συγκομιδή αποτελεί απαραίτητη γεωργική πρακτική καθώς διευκολύνει τη διαδικασία της μηχανικής συλλογής του προϊόντος.

 

Επιπλέον, η ύπαρξη φύλλων στα φυτά βαμβακιού είναι πιθανό να προκαλέσει χρωματισμό στις ίνες και ο καθαρισμός τους να είναι δύσκολος. Σε δεύτερο στάδιο η αποφύλλωση μπορεί να καταπολεμήσει τους εχθρούς και τις ασθένειες του φυτού.

Στις περιπτώσεις που το αποφυλλωτικό συνδυάζεται με κάποιο σκεύασμα ωρίμανσης , τότε επισπεύδεται η ωρίμανση των καρυδιών και  επιτυγχάνεται το άνοιγμα των ώριμων καρυδιών.

Για την ορθή αποθήκευση του βαμβακιού είναι σημαντικό το προϊόν να είναι αποφυλλωμένο και στεγνό.

Πώς λειτουργούν τα αποφυλλωτικά;

Τα αποφυλλωτικά σκευάσματα επιταχύνουν τη διαδικασία της φυσικής αποκόλλησης των φύλλων  δηλαδή, την αποσύνθεση της χλωροφύλλης και άλλων χρωστικών ουσιών των φύλλων, την υδρόλυση  των πολυσακχαριτών και τη μεταφορά σακχάρων και αμινοξέων από τα φύλλα που πρόκειται να αποκολληθούν σε άλλα τμήματα του φυτού. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μείωση των φυτορρυθμιστικών ουσιών που ευνοούν την αύξηση του φυτού όπως είναι οι αυξίνες και οι κυτοκινίνες ενώ, αυξάνεται η παραγωγή του αιθυλενίου το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη του φυτού.  

COVER ΑΡΘΡΩΝ BLOG 5

Χρόνος και κατάλληλες συνθήκες εφαρμογής

Ο καταλληλότερος χρόνος εφαρμογής των αποφυλλωτικών είναι όταν το ποσοστό των ανοιγμένων καρυδιών φτάνει το 40-50% του συνόλου της καρποφορίας. Τα υπόλοιπα καρύδια έχουν ηλικία πάνω από 30-40 ημέρες, ώστε μετά από 12-14 ημέρες που θα πέσουν τα φύλλα θα έχει ανοίξει το 60-70% των καρυδιών. Για την βελτιστοποίηση τόσο της απόδοσης όσο και της ποιότητας των ινών (ελαχιστοποίηση των ανώριμων ινών και των κόμβων στις ίνες κατά την εκκόκκιση) τα αποφυλλωτικά να εφαρμόζονται όταν το 60% των καρυδιών είναι ανοιχτά. Η αποφύλλωση στη χώρα μας αρχίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ίσως και αργότερα, σε όψιμες φυτείες.

Πηγή

https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/2733-aparaitito-stadio-i-apofyllosi-sto-vamvaki

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας