Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023

Τα φυτά εκπέμπουν πληροφοριακούς ήχους όταν βρίσκονται σε υδατικό στρες

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Τα φυτά εκπέμπουν πληροφοριακούς ήχους όταν βρίσκονται σε υδατικό στρες

Όπως είναι γνωστό τα φυτά παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές στους φαινότυπους τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με παράγοντες στρες. Εμφανίζουν οπτικές διαφορές, ως προς το χρώμα και το σχήμα τους και εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science News διαπιστώθηκε ότι τα στρεσαρισμένα φυτά που βρίσκονται σε κατάσταση καταπόνησης από έλλειψη νερού, εκπέμπουν πληροφοριακούς ήχους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές για να απομονώσουν τα φυτά από τους εξωτερικούς θορύβους, τα τοποθέτησαν μέσα σε ηχομονωτικό ακουστικό θάλαμο και εγκατέστησαν σε μικρή απόσταση από αυτά μικρόφωνα υπερήχων και αισθητήρες. Οι ηχητικές καταγραφές απέδειξαν ότι φυτά τομάτας και καπνού που είχαν υποστεί υδατική καταπόνηση, εξέπεμπαν περίπου 35 υπερηχητικούς θορύβους υψηλής συχνότητας ανά ώρα, σε αντίθεση με τις ελάχιστες καταγραφές θορύβων από φυτά που δεν είχαν υποστεί υδατική καταπόνηση ή είχαν κοπεί από το στέλεχος.

recording plant sounds

Η ομάδα της βιολόγου Lilach Hadany ανέπτυξε μοντέλα μηχανικής μάθησης, τα οποία είναι ικανά να ξεχωρίσουν τους θορύβους μεταξύ των φυτών της τομάτας και του καπνού αλλά και να διακρίνουν τους θορύβους των διψασμένων και ενυδατωμένων φυτών.

Οι ερευνητές χωρίς να γνωρίζουν ακόμη με σιγουριά τι προκαλεί αυτούς τους θορύβους, θεωρούν ότι είναι φυσαλίδες που δημιουργούνται και σπάνε μέσα στους ιστούς των φυτών που μεταφέρουν νερό.

Ερευνάται εάν οι θόρυβοι αυτοί υψηλής συχνότητας οι οποίοι δεν μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι, γίνονται αντιληπτοί από άλλα φυτά και έντομα και συντονίζονται με αυτά. Εκτιμάται ότι τα ποντίκια και άλλα θηλαστικά έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν τους θορύβους της «δίψας των φυτών» σε απόσταση έως και πέντε μέτρων.

Παρόμοιο μηχανισμό εκπομπής ήχων έχει διαπιστωθεί και σε φυτά σιταριού, καλαμποκιού και αμπέλι.

Η ανίχνευση αυτών των ήχων θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά τον τομέα της γεωργίας, καθώς αποτελεί έναν τρόπο παρακολούθησης της υδατικής καταπόνησης των φυτών.

Πώς μπορεί όμως να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα στις καλλιέργειες των παραγωγών;

Μελλοντικά με την εξέλιξη της έρευνα και της τεχνολογίας προτείνεται η εγκατάσταση μικροφώνων σε χωράφια και θερμοκήπια που θα μπορούνε να προειδοποιήσουν τους παραγωγούς ότι τα χωράφια τους διψάνε.

 

Πηγή
DOI:https://doi.org/10.1016/j.cell.2023.03.009

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας