Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Νέοι Αγρότες στο παρά πέντε

Φανή Ράγκου - Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων - Msc Οργάνωση και Συντονισμός Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Νέοι Αγρότες στο παρά πέντε

Λίγο πριν την εκπνοή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, τελική ημερομηνία 15/6/2016 υπάρχει ακόμα χρόνος για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς».

Τα κριτήρια των Περιφερειών έχουν αναρτηθεί και συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία οι τομείς προτεραιότητας είναι:

  • Φυτά μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρά, βαμβάκι, ψυχανθή, όσπρια, κτηνοτροφικά φυτά)
  • Δενδρώδεις Καλλιέργειες
  • Οπωροκηπευτικά
  • Ζωική παραγωγή (Γάλα - Κρέας) και Μελισσοκομία
  • Κηπευτικά και ανθοκομικά φυτά
  • ΦΑΦ (Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά)

Τα σημαντικότερα κριτήρια, τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τους ενδιαφερόμενους στις προσεχείς ημέρες είναι η δήλωση ΟΣΔΕ, που λήγει στις 15/6 και φυσικά να πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ.

Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου έτους 2016 είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 €.

Για πρώτη φορά είναι επιλέξιμα για ενίσχυση και νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (ο νέος γεωργός μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%).

Σε σύγκριση με προηγούμενες εφαρμογές του μέτρου μειώθηκε η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

Το βασικό ποσό ενίσχυσης τα 17.000 ευρώ το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά σε περίπτωση που υπάρχει κατεύθυνση ζωικής παραγωγής σε μελλοντική κατάσταση κατά 2.500 € και εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές κατά 2.500 €.

 

Για περαιτέρω διευκρινίσεις:

Φανή Ράγκου
Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων
Msc Οργάνωση και Συντονισμός Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6974158800
Mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας