Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016

Απειλή κατασχέσεων για 71.000 αγρότες - κινδυνεύουν και οι επιδοτήσεις

Απειλή κατασχέσεων για 71.000 αγρότες - κινδυνεύουν και οι επιδοτήσεις

Ειδοποιητήρια στις τράπεζες για δεσμεύσεις λογαριασμών, κινδυνεύουν και οι επιδοτήσεις. Χιλιάδες αγρότες έχασαν τις ρυθμίσεις χρεών. Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και ποιοι προστατεύονται.

Με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται 71.000 αγρότες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ, δεν έσπευσαν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μάλιστα, προ ημερών εστάλη -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους»- η τελευταία παρτίδα με τα ονόματα 21.000 αγροτών, η μέση οφειλή των οποίων κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για οφειλέτες που τέθηκαν εκτός κάποιας από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν» για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις διαδικασίες για τη δέσμευση λογαριασμών των αγροτών που δεν ανταποκρίθηκαν στις προτροπές του ΟΓΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ετοιμάζεται να κινήσει το ΚΕΑΟ και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων.

Στους οφειλέτες που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ αρχικά αποστέλλεται η πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών και εφόσον δεν ανταποκριθούν με εξόφληση ή διακανονισμό, αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνονται ότι αν δεν ανταποκριθούν σε 20 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Το «φέσι»

Το «φέσι» προς τον ΟΓΑ φθάνει τα 745 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 350.000 αγρότες.

Η διαδικασία ελέγχων και είσπραξης των οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ αναμένεται να επιταχυνθεί και οι επόμενες παρτίδες οφειλετών θα αφορούν και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα άλλωστε με κύκλους του ΟΓΑ, ο αριθμός των οφειλετών που έχουν ρυθμίσει τα χρέη του βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Από τους 113.000 αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ που είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, πλέον μόνο 45.000 παραμένουν σε κάποια εκ των ρυθμίσεων που «τρέχουν». Συγκεκριμένα, από τους 36.000 αγρότες που είχαν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση παραμένουν οι 22.000. Στη «Νέα Αρχή», ενώ μέχρι σήμερα είχαν υποβάλει αίτηση 40.000 αγρότες, παραμένουν στη ρύθμιση μόλις οι 7.000. Τέλος, στη γεμάτη προσδοκίες ρύθμιση των 100 δόσεων από τους 37.000 αγρότες που είχαν ενταχθεί, σήμερα παραμένουν μόνο οι 16.000.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ έδωσε προ ημερών παράταση προθεσμίας πληρωμής εισφορών και δόσεων των ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του δευτέρου εξαμήνου 2015, των αυτοτελώς απασχολούμενων καθώς και των εργοδοτών - επιχειρήσεων, που έληξαν στις 30 Ιουνίου, ενώ έως την ίδια ημερομηνία παρατείνεται και η προθεσμία πληρωμής των τριμηνιαίων - εξαμηνιαίων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων καθώς και των δόσεων των Ηλεκτρονικών Ρυθμίσεων (100 δόσεων, «Πάγια», «Νέα Αρχή») που έληξαν στα τέλη Ιουνίου.

Την ίδια ώρα πάντως, το «όπλο» των κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων επιστρατεύει και το υπουργείο Οικονομικών. Σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των Εφοριών στέλνουν στις τράπεζες τουλάχιστον 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην Εφορία μικροποσά.

Δέσμευση

Οι τράπεζες με το που λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και αποταμιεύσεις.

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, αφού η Εφορία δεν κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης. Η κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων θεωρείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πιο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μπορεί να επιβληθεί με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Μάλιστα είναι το πιο αποδοτικό καθώς μπορεί να εφαρμοστεί με διαδικασία η οποία δεν γνωστοποιείται άμεσα στον οφειλέτη, με συνέπεια ο τελευταίος να μην έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει για να την αποτρέψει.

Η διαδικασία της κατάσχεσης γίνεται ως εξής: από τη στιγμή που η Εφορία διαπιστώσει ότι ένας φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του για πάνω από τρεις μήνες, η ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί ακυρώνεται και ξεκινάει η διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών.

Πηγή: Εθνος - Κώστας Νάνος

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας