Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Αυξημένο το ενδιαφέρον για βιολογικά & πιστοποιημένα τρόφιμα – κερδίζει έδαφος η ιχνηλασιμότητα προϊόντων

Αυξημένο το ενδιαφέρον για βιολογικά & πιστοποιημένα τρόφιμα – κερδίζει έδαφος η ιχνηλασιμότητα προϊόντων

Αυξημένο είναι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την προέλευση και τις μεθόδους παραγωγής των νωπών τροφίμων που αγοράζουν, γεγονός που δίνει πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη των μεθόδων πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας από τις εταιρίες πιστοποίησης ανά τον κόσμο.

Οι επιχειρήσεις πιστοποίησης αναπτύσσουν συνεχώς καινούργια εργαλεία, τα οποία παρέχουν την ζητούμενη «διαφάνεια» για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, διευκολύνοντας τον εντοπισμό όλων των βημάτων που ακολουθούν τα τρόφιμα από τα πρώτα στάδια της σποράς και μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων.

Εάν πάμε λίγα χρόνια πιο πίσω θα δούμε πως τα συστήματα ιχνηλασιμότητας είχαν δημιουργηθεί αρχικά για την παρακολούθηση των βασικών γεωργικών προϊόντων που παράγονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι ο καφές, το κακάο και το τσάι. Όμως οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων δημιούργησαν την ανάγκη ανάπτυξης νέων συστημάτων ιχνηλασιμότητας που αφορούν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προϊόντων όπως για παράδειγμα η σόγια, η ζάχαρη και το καλαμπόκι.

Βιολογικά & πιστοποιημένα τρόφιμα
Ιδιαίτερα ευνοημένες από τα συστήματα πιστοποίησης είναι και οι πωλήσεις των βιολογικών, καθώς το κοινό που αναζητά τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας έχει αυξημένες ανησυχίες για την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνει, για τις μεθόδους καλλιέργειας και για τη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες. Σήμερα τα προϊόντα βιολογικής προέλευσης αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού όγκου των τροφίμων που διατίθενται στα αμερικανικά καταστήματα, με τις πωλήσεις τους να ξεπερνούν τα 32 δισ. δολάρια.
Επιπλέον, σκάνδαλα που σχετίζονται με τη βιομηχανία τροφίμων και την έλλειψη εντοπισμού της προέλευσης ορισμένων προϊόντων εντείνουν την ανάγκη για διαφάνεια σε όλα τα στάδια παραγωγής. Εδώ να τονίσουμε πως όπως υποστηρίζουν διάφορες έρευνες το 10% των τροφίμων μπορεί να νοθευτεί.
 biologika

Πηγή: Φρουτονέα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας