Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Παράταση κυρώσεων αποφάσισε η Ε.Ε., με παράταση του εμπάργκο απαντά η Ρωσία

Παράταση κυρώσεων αποφάσισε η Ε.Ε., με παράταση του εμπάργκο απαντά η Ρωσία

Την παράταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου στο Λουξεμβούργο. Η παράταση ισχύει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή έξι μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης απόφασης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από την πλευρά του Νίκου Κοτζιά, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ούτε έχει γίνει γνωστό αν η Ελλάδα εξέφρασε κάποια αντίθεση, παρά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη.

shmaia rwsia eeΗ αντίδραση, πάντως, της ρωσικής πλευράς ήταν άμεση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πέσκοφ να δηλώνει πως η Ρωσία θα απαντήσει στην ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων «με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας». Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει πως τυχόν επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα οδηγήσει de facto σε ανανέωση των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.
«Μιλώντας για κυρώσεις, η αμοιβαιότητα είναι η βάση για την δική μας προσέγγιση», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν την επέκταση των κυρώσεων κατά δυτικών χωρών που πλήττουν τη ρωσική οικονομία με τα μέτρα που έχουν λάβει.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ευρωπαϊκό μπλοκ κατά της Μόσχα παραμένει ενωμένο παρά τις φωνές αμφισβήτησης που έχουν ακουστεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία.

Τι περιλαμβάνουν οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

  • Τα κράτη της Ε.Ε. και οι εταιρείες δε θα μπορούν να αγοράζουν ή να πουλάνε νέα ομόλογα, τίτλους αμοιβαίων κεφαλαίων ή άλλα οικονομικά προϊόντα, διάρκειας πέραν των 30 ημερών, που έχουν εκδοθεί από

1. τις πέντε κρατικές ρωσικές τράπεζες, τις θυγατρικές τους εκτός Ε.Ε. και όσους ενεργούν εκ μέρους τους
2. τις τρεις μεγάλες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας
3. τις τρεις μεγάλες εταιρείες όπλων της Ρωσίας

  • Υπηρεσίες σχετικά με την έκδοση τέτοιων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως χρηματιστηριακές, είναι επίσης απαγορευμένες
  • Τα κράτη της Ε.Ε. και οι εταιρείες δε θα μπορούν να παρέχουν δάνεια στις πέντε κρατικές ρωσικές τράπεζες
  • Εμπάργκο στις εισαγωγές και εξαγωγές όπλων από/προς τη Ρωσία
  • Απαγόρευση των εξαγωγών όλων των διπλής χρήσης αγαθών και της τεχνολογίας για στρατιωτική χρήση στη Ρωσία ή σε χρήστες εντός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομέων όλων των διπλής χρήσεως αγαθών που υπάρχουν στη σχετική ευρωπαϊκή λίστα.
  • Οι εξαγωγές ενεργειακού εξοπλισμού και τεχνολογίας στη Ρωσία θα γίνονται μετά από διαδικασία εξουσιοδότησης από τις αρμόδιες αρχές του κάθε κράτους μέλους. Οι άδειες εξαγωγών θα απορρίπτονται αν πρόκειται για προϊόντα που προορίζονται για έρευνες πετρελαίου στο βυθό της θάλασσας, στην αρκτική ζώνη ή στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στη Ρωσία.
  • Δεν θα παρέχονται υπηρεσίες για έρευνες πετρελαίου στο βυθό της θάλασσας, στον αρκτικό κύκλο ή σε περιοχές με σχιστολιθικό αέριο στη Ρωσία. poutin long

ΠΗΓΗ: agro24

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας