Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018

Εμφάνιση περονόσπορου σε Αμπέλια, έπειτα από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Εμφάνιση περονόσπορου σε Αμπέλια, έπειτα από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου

Οι βροχές του Μαρτίου προκάλεσαν την έναρξη του ανοιξιάτικου κύκλου των πρωτογενών προσβολών περονόσπορου.

fouskwma ofthalmwn stadioB

Διαπιστώσεις πρωτογενούς μόλυνσης:

Ο περονόσπορος χρειάζεται πράσινο φύλλωμα για να μολύνει και όσο μικρότερο είναι το φύλλωμα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για προσβολές. Οι ορεινοί αμπελώνες δεν παρουσίασαν κίνδυνο προσβολής από περονόσπορο.

Συστάσεις:

Στις πεδινές περιοχές εάν τα αμπέλια είχαν ψεκαστεί πριν από τη βροχή με αντι- περονοσπορικό μυκητοκτόνο, υπήρξε μικρός κίνδυνος μόλυνσης.

Αν τα αμπέλια δεν ήταν προστατευμένα επαρκώς πριν από τη βροχή, αναμένουμε μεμονωμένες κηλίδες ελαίου στις επόμενες 10-15 ημέρες από τη βροχή, δηλαδή, την τρέχουσα εβδομάδα.

Ακόμα και εάν υπήρξαν πρωτογενείς προσβολές, δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραγωγή.

Ωστόσο, αυτές μπορεί να είναι σημαντικές εάν αφεθεί το φύλλωμα απροστάτευτο και εκδηλωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα βροχή που να ευνοεί δευτερογενή μόλυνση (δηλ. μια ζεστή υγρή νύχτα με φύλλα βρεγμένα το πρωί).

Σε αυτή την περίπτωση, τα αμπέλια θα βρεθούν σε κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης περονόσπορου που εξαπλώνεται γρήγορα από φύλλο σε φύλλο και από το φύλλο στο τσαμπί.

Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες και κυρίως στα αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές και χαμηλές τοποθεσίες, όπου συνήθως ενδημεί ο περονόσπορος, προτείνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 εκ (στάδιο E).

Ο ψεκασμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που οι πρωτογενείς μολύνσεις δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά και εφόσον επικρατήσουν κατόπιν συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου.

Συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων.

Εάν εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμόσετε ένα κατάλληλο προληπτικό (προστατευτικό -προ-μόλυνσης) ψεκασμό όσο το δυνατόν πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις.

Στις περιπτώσεις που από σήμερα και πέρα εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά έκδοση 03/04/2018 σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας