Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Αμπέλι: Προληπτικές επεμβάσεις για την αποφυγή μολύνσεων με τη βροχή

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων
Αμπέλι: Προληπτικές επεμβάσεις για την αποφυγή μολύνσεων με τη βροχή

Όσο περισσότερο επικρατούν βροχοπτώσεις και όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα έκπτυξης των οφθαλμών, τόσο περισσότερο επιμελημένη είναι η προστασία των ευαίσθητων σταδίων.

Καταβάλετε κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ D έως F

vlastika stadia ampeli from D to M

ΦΟΜΟΨΗ

Το μόλυσμα προέρχεται από προσβεβλημένες κληματίδες που έπρεπε να εξαιρεθούν με το κλάδεμα 

AMPELI FOMOPSI

Βάσεις κληματίδων λευκές ξερές με μαύρα στίγματα

Οι μολύνσεις γίνονται με την βροχή από το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών (Στάδιο D) έως το στάδιο των 2-3 φύλλων (Στάδιο Ε).

Συνιστάται να γίνουν από 1 έως 3 προληπτικές εφαρμογές συνυπολογίζοντας τα παρακάτω:

► Σε κτήματα που δεν ενδημεί η ασθένεια αρκεί μία (1) εφαρμογή στο στάδιο D με εγκεκριμένο σκεύασμα (βλ. σχετική λίστα μυκητοκτόνων) που συνδυάζει σε μίγμα, δραστική ουσία επαφής και διασυστηματική.

► Σε αμπελώνες που η ασθένεια απαντάται να γίνουν 2-3 προληπτικές εφαρμογές εγκεκριμένων σκευασμάτων στα στάδια D (30-40%), στάδιο Ε (40%) έως και στάδιο F.

Όσο περισσότερο επικρατούν βροχοπτώσεις και όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα έκπτυξης των οφθαλμών, τόσο περισσότερο επιμελημένη είναι η προστασία των ευαίσθητων σταδίων.

Καταβάλετε κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.

ΩΙΔΙΟ

AMPELI WIDIO 1

Σε αμπελώνες που είχαν εκτεταμένες προσβολές την περασμένη βλαστική περίοδο, και είναι εμφανή σημάδια της ασθένειας στις κληματίδες (καστανές κηλίδες όπως φαίνεται στην φωτογραφία) και/ή

AMPELI WIDIO 2

Σε αμπελώνες με ποικιλίες (πχ chardonnay) που παρουσιάζουν βλαστούς που εκπτύσσονται και είναι ήδη μολυσμένοι να γίνει αφενός προσπάθεια συλλογής και αφαίρεσης των βλαστών αυτών και αφετέρου να γίνει επέμβαση στο στάδιο των 2-3 φύλλων.

Κατάλληλα φάρμακα (βλ. λίστα), καλό είναι το πρόγραμμα φυτοπροστασίας να ξεκινήσει με ένα σκεύασμα επαφής.

Σκευάσματα ανταγωνιστικών μυκήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα ολοκληρωμένης προστασίας, δύο διαδοχικές εφαρμογές απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανταγωνιστών μυκήτων και επαναλήψεις ανά 7-10 μέρες σε απόσταση 5 ημερών από θειούχα σκευάσματα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΡΙΠΑ

Οι εντομολογικές προσβολές έχουν τοπικό χαρακτήρα και μπορεί να σημειώνονται ορισμένες χρονιές σε μεμονωμένους αμπελώνες.

Γι αυτό ο κάθε αμπελουργός οφείλει να ελέγχει μία φορά την εβδομάδα (ή δύο φορές την εβδομάδα αν υπήρχαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά):

► ξεκινώντας από το στάδιο του φουσκώματος του ματιού, αν υπάρχουν περισσότερα από 10- 15% των πρέμνων με τουλάχιστον ένα οφθαλμό φαγωμένο. Τότε δικαιολογείται ένας απογευματινός ψεκασμός (διότι τα έντομα που προκαλούν τέτοια φαγώματα δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα) με κατάλληλο σκεύασμα (βλ λίστα εντομοκτόνων).

► με τίναγμα σε χαρτί 50 βλαστών (1 ανά πρέμνο) για ύπαρξη θριπών. Αν στο στάδιο D (έκπτυξη των οφθαλμών) έχουμε περισσότερους από 1-2 θρίπες/βλαστό ή στο στάδιο Ε (2-3 πραγματικά φύλλα) 2-4 θρίπες/βλαστό να γίνει επέμβαση με κατάλληλο εντομοκτόνο (βλ λίστα).

Η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων μειώνει τους πληθυσμούς του εχθρού.

ΑΚΑΡΙΩΣΗ

AMPELI AKARIWSH

Την άνοιξη προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη και παραμόρφωση βλαστών (προσοχή το σύμπτωμα αυτό το προκαλούν και άλλες ασθένειες).

Στην φωτογραφία φαίνονται προσβεβλημένοι βλαστοί (δεξιά) έναντι υγιών (αριστερά).

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εχθρού από γεωπόνο την περασμένη χρονιά και μόνο αν η προσβολή υπήρξε γενικευμένη, να γίνει ψεκασμός με ειδικό ακαρεοκτόνο (βλ. λίστα εντομοκτόνων-ακαρεοκτόνων) μέχρι την επίτευξη του σταδίου έκπτυξης 2-3 φύλλων.

ΕΡΙΝΩΣΗ

Προκαλεί εξογκώματα στην άνω επιφάνεια των φύλλων, αντιμετωπίζεται με ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%, ή ειδικό ακαρεοκτόνο στο φούσκωμα των ματιών.

Ο ψεκασμός είναι δικαιολογημένος μόνο αν την περασμένη χρονιά είχαν κατακτηθεί από το άκαρι και τα φύλλα που είναι κοντά στις ταξιανθίες ή αν είχαν θιγεί ακόμα και οι ταξιανθίες.

Σημείωση για τους βιοκαλλιεργητές:

Είναι επιβεβλημένος ένας τουλάχιστον ψεκασμός με βρέξιμο θείο, μέχρι την έξοδο των 2-3 ων φύλλων, που έχει δράση ενάντια στη φόμοψη, το ωΐδιο και την ερίνωση.

✔ Η δόση πρέπει να κυμαίνεται στα 500-800 gr/hl, ώστε ο ψεκασμός να είναι σχετικά αποτελεσματικός και κατά της φόμοψης χωρίς κίνδυνο φυτοτοξικότητας.

✔ Σκευάσματα που προάγουν την άμυνα του φυτού όπως το Λαμιναρίν μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν.


Eγκεκριμένα Μυκητοκτόνα - Βακτηριοκτόνα (Σκευάσματα) για το Αμπέλι έτους 2018

Eγκεκριμένα Εντομοκτόνα - Ακαρεοκτόνα (Σκευάσματα) για το Αμπέλι έτους 2018

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας