Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Αποτελεσματική καταπολέμηση του εντόμου διαβρώτικα

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Καβάλας
Αποτελεσματική καταπολέμηση του εντόμου διαβρώτικα

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Καβάλας και απευθύνεται στους καλλιεργητές αραβόσιτου με στόχο την ενημέρωση τους για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εντόμου διαβρώτικα.

Στα πλαίσια της εφαρμογής της υπ’αριθμ. 5480/74679/25-05-2018 Υπ.Απόφασης, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με τις Π.Ε. της Περιφερειακής ευθύνης της, εγκατέστησε δίκτυο φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την παρακολούθηση της πτήσης και την ολοκληρωμένη καταπολέμηση του εντόμου Diabrotica virgifera.

Η εγκατάσταση των παγίδων άρχισε από τις 31/05/2018 και ο έλεγχος τους ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου καθώς παρατηρήθηκε επιμήκυνση της περιόδου πτήσης του εντόμου.

Διαπιστώσεις

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί των εντόμων στις φερομονικές παγίδες ήταν μέτριοι έως υψηλοί ανάλογα την περιοχή.

Η παρουσία του εντόμου καταγράφεται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμπεριλαμβανομένης της ΠΕ Σερρών.

Συστάσεις

Η συγκομιδή του καλαμποκιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα στο επόμενο διάστημα, για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο:

► Αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95-99%. Συνιστάται τριετής αμειψισπορά.

► Αποφυγή μεταφορά του ενσιρώματος σε αμόλυντες περιοχές.

► Βαθύ όργωμα και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας πριν την έλευση του χειμώνα, για την καταστροφή των αυγών που εναποτίθενται στο έδαφος και σε βάθος 15-20cm.

► Η καύση της καλαμιάς αφενός μεν απαγορεύεται (ΑΔΑ:ΩΝΔ246ΨΧΞΧ-71Ρ) και αφετέρου δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στα βάθη της εναπόθεσης των αυγών εντός του εδάφους.

► Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες , οι οποίες τρέφονται από τις ρίζες των φυτών αραβόσιτου. Για την προστασία των νεαρών φυτών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μπορεί να γίνει εφαρμογή ενός εγκεκριμένου για το έντομο κοκκώδους εντομοκτόνου κατά τη σπορά του αραβόσιτου.

► Καθαρισμός γεωργικών μηχανημάτων και καταπολέμηση των αυτοφυών φυτών αραβόσιτου (φυτά εθελοντές), σε πλατύφυλλες καλλιέργειες.

► Μετατόπιση της ημερομηνίας σποράς της καλλιέργειας, πρώιμη σπορά καθιστά τα φυτά ανθεκτικά ή αποφεύγεται το κρίσιμο στάδιο της εκκόλαψης των αυγών η οποία προσδιορίζεται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας του καλαμποκιού από τη διαβρώτικα, η αμειψισπορά έχει αποδειχθεί η πλέον αποτελεσματική τεχνική τόσο για να αναχαιτιστεί η διασπορά του εντόμου, όσο και να μειωθούν οι πληθυσμοί.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας