Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Αμπέλι: Αυτή την περίοδο ευνοείται η μετάδοση ασθενειών ξύλου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑ
Αμπέλι: Αυτή την περίοδο ευνοείται η μετάδοση ασθενειών ξύλου

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ευνοείται η μετάδοση ασθενειών ξύλου όπως η ευτυπίωση και η ίσκα, που παρουσιάζουν ορισμένα κοινά συμπτώματα με άλλες ασθένειες ή άλλοτε πάλι δε γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο (πχ ξήρανση βραχίονα).

Οι ασθένειες του ξύλου εκδηλώνουν επίσης συμπτώματα άνοιξη και το καλοκαίρι, οπότε γίνεται πιο εύκολη η διάγνωση τους.

Οι καλλιεργητές πρέπει να σημαδεύουν τα προσβεβλημένα πρέμνα από το καλοκαίρι, ώστε κατά την  εφαρμογή των κλαδεμάτων να αποφεύγουν τις μολύνσεις.

Τα κλαδέματα είναι προτιμότερο να γίνονται προς το τέλος Φεβρουαρίου με ξηρό καιρό.

Αρχικά γίνεται η απολύμανση  των κλαδευτικών εργαλείων με οινόπνευμα ή υδατικό διάλυμα χλωρίνης 10%.

Πρώτα κλαδεύονται τα υγιή πρέμνα. Στο τέλος κλαδεύονται τα ύποπτα πρέμνα μέχρι να φανεί υγιές ξύλο. Εδώ η απολύμανση των εργαλείων πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά και πιο συχνά. Εάν δηλαδή κοπεί ή αφαιρεθεί βραχίονας με καστανούς μεταχρωματισμούς ή έλκη, πρέπει να γίνεται αμέσως απολύμανση των εργαλείων.

Στις μεγάλες τομές να γίνεται επάλειψη με κατάλληλο προστατευτικό προϊόν (αλοιφή κλαδέματος) ή να ακολουθεί, μετά το κλάδεμα, ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα.

Τα προσβεβλημένα μέρη του ξύλου που έχουν κοπεί να καταστρέφονται με καύση.

ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ

Μυκητολογική ασθένεια ξύλου που προκαλεί νεκρώσεις βραχιόνων ή και ολόκληρων πρέμνων. Κατά το κλάδεμα παρατηρούνται καστανόμαυροι πλευρικοί μεταχρωματισμοί στις τομές των βραχιόνων. Την άνοιξη πολλοί οφθαλμοί δε βλαστάνουν ή δίνουν καχεκτικούς βλαστούς με μικρά χλωρωτικά και παραμορφωμένα φύλλα, μικρά μεσογονάτια διαστήματα και στη συνέχεια αραιόραγους βότρεις και μειωμένη παραγωγή.

Διαβάστε περισσότερα για την Ευτυπίωση εδώ

ΙΣΚΑ

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το εγκάρδιο ξύλο κυρίως σε πρέμνα μεγάλης ηλικίας, αλλά ακόμη και νεαρά. Κατά το κλάδεμα παρατηρούνται καστανοί μεταχρωματισμοί στο κέντρο του ξύλου. Το προσβεβλημένο ξύλο είναι μαλακό, εύθρυπτο και σπογγώδες. Το καλοκαίρι εμφανίζεται περιφερειακή και μεσονεύρια χλώρωση στα φύλλα και εν συνεχεία ξήρανση. Σε έντονη προσβολή παρατηρείται ξήρανση των κλιματίδων, των βραχιόνων ή και ολόκληρων των πρέμνων.

Διαβάστε περισσότερα για την Ίσκα εδώ

 

 Σημείωση :

 Οι ασθένειες του ξύλου αντιμετωπίζονται καλύτερα εφαρμόζοντας τα παραπάνω καλλιεργητικά μέτρα.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας