Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022

Πυρηνόκαρπα: Μολύνσεις από Μονίλια στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Πυρηνόκαρπα: Μολύνσεις από Μονίλια στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια

Οι συνθήκες της θερμοκρασίας και της υγρασίας που επικρατούν την εποχή αυτή, ευνοούν την προσβολή από το παθογόνο.

Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Κερασιά – Δαμασκηνιά

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ALL

Φαιά Σήψη (ΜΟΝΙΛΙΑ), (Monilinia spp.)

Πολύ σημαντική ασθένεια, η οποία προσβάλλει όλα σχεδόν τα καλλιεργούμενα πυρηνόκαρπα. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της παραγωγής αλλά και μεγάλη εξασθένιση των δένδρων στη συνέχεια.

Το παθογόνο διαχειμάζει σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο καθώς και σε έλκη προσβεβλημένων κλάδων. Από εκεί, μεταφέρεται και μολύνονται αρχικά τα άνθη, τα οποία ξηραίνονται και νεκρώνονται ενώ στη συνέχεια εξαπλώνεται σε φύλλα και κλαδίσκους προκαλώντας επίσης την ξήρανση τους.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και βροχερό καιρό, και μπορεί να μεταδοθεί μέσω του ανέμου σε μεγάλες αποστάσεις.

Η μόλυνση των καρπών συνήθως γίνεται από τις πληγές. Έτσι, αρχικά εμφανίζεται μια μικρή, κυκλική κηλίδα που γρήγορα επεκτείνεται και καλύπτει μεγάλο μέρος του καρπού ή ακόμη και ολόκληρο τον καρπό. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, οι καρποί σαπίζουν και συνήθως πέφτουν στο έδαφος, ενώ σε ξηροθερμικές συνθήκες, οι καρποί συρρικνώνονται, μουμιοποιούνται και παραμένουν, συνήθως πάνω στα δένδρα.

Οι συνθήκες της θερμοκρασίας και της υγρασίας που επικρατούν την εποχή αυτή, ευνοούν την προσβολή από το παθογόνο.

Τα βλαστικά στάδια που είναι ευαίσθητα στην προσβολή είναι αυτά της εμφάνισης ευαίσθητων οργάνων ανθοφορίας (D-E, Βλ. ανωτέρω).

Για την αντιμετώπιση της μονίλιας, συνιστώνται τρεις ψεκασμοί:

►  Κατά τη «λευκή κορυφή»

►  Κατά την πλήρη άνθιση, και

►  Κατά την πτώση των πετάλων.

Επισημαίνεται η αναγκαιότητα εναλλαγή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από διαφορετικές χημικές ομάδες, ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του μύκητα.

Για να είναι αποτελεσματικότερη η χημική καταπολέμηση της μονίλιας, θα πρέπει οι ψεκασμοί να γίνονται από το σύνολο των παραγωγών, γιατί τα σπορία του μύκητα μπορεί να μεταδοθούν μέσω του ανέμου σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι ψεκασμοί για τη μονίλια μπορεί συνδυαστικά να συμβάλλουν και στην καταπολέμηση άλλων ασθενειών όπως ο εξώασκος, το κορύνεο, και η σκωρίαση.

Οι ψεκασμοί κατά της μονίλιας δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που θα επικρατήσουν σε κάθε οπωρώνα παρά μόνο από την τυχόν βροχόπτωση.

Επιπλέον, συνιστάται σε προγενέστερο στάδιο, το κάψιμο μετά το κλάδεμα των προσβεβλημένων κλαδίσκων και κλάδων για να περιορίσουμε τα υφιστάμενα μολύσματα.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας